Ziekte van Graves sneller in beeld - nieuwe TSI-bloedtest

Graag met vermelding van de bron
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Ziekte van Graves sneller in beeld - nieuwe TSI-bloedtest

Bericht door ineke »

Ziekte van Graves sneller in beeld

Heel snel uitsluitend stimulerende TSH-receptor-antilichamen detecteren. Dat kan een nieuwe TSI-bloedtest om schildklierreceptor stimulerende immunoglobulinen aan te tonen. Een test die bijzonder geschikt is voor de diagnostiek van de ziekte van Graves.
Bovendien kunnen laboratoria dankzij een unieke samenwerking tussen medische laboratoria de test versneld en kostenefficiënt invoeren.

De nieuwe bloedtest voor het aantonen van Thyroid Stimulating Immunoglublins (TSI) is ontwikkeld op het IMMULITE 2000 XPi-systeem van Siemens.
Het gaat om een geautomatiseerde chemiluminescence immuno-assay (CLIA) waarmee een eerste resultaat al in 65 minuten zichtbaar wordt. In tegenstelling tot andere anti TSH-receptortesten detecteert de nieuwe test uitsluitend stimulerende (en geen blokkerende) antilichamen. Daardoor is de test bijzonder geschikt voor diagnostiek van de ziekte van Graves.


Meerdere klinische toepassingen
De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die met name de schildklier aantast. Het immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen de lichaamseigen TSH-receptor, die zich bevindt aan de oppervlakte van de schildkliercellen. Deze antistoffen stimuleren de aanmaak van het schildklierhormoon, met als gevolg een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie).

De nieuwe TSI-test geeft inzicht in het ontstaan van deze ziekte, maar helpt ook bij het monitoren van therapie, het voorspellen van remissie en/of ziekteprogressie en de diagnose van een van de symptomen van de ziekte, exoftalmus (uitpuilende ogen).


Multicentervalidatie
Dankzij samenwerking tussen medische laboratoria kan de test snel in gebruik worden genomen door laboratoria. Normaliter dienen laboratoria voor elke nieuwe test die zij in gebruik nemen een volledige klinische en analytische validatie uit te voeren.

Medisch-immunologen dr. Manou Batstra (Reinier de Graaf Gasthuis, Delft), dr. Michiel Heron (Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg) en klinisch-chemicus dr. Rein Hoedemakers (Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch) hebben dit proces eenvoudiger gemaakt. Ze sloegen de handen ineen en valideerden de test in multicenterverband, met de ISO15189-richtlijn als uitgangspunt.

Het validatierapport is beschikbaar voor alle laboratoria die de test willen invoeren en maakt separate validaties per laboratorium overbodig, wat tijd en kosten bespaart. Een verkorte verificatie is voldoende om de test in gebruik te nemen. “Het valideren van een nieuwe medisch diagnostische test, zoals de TSI-test van Siemens, in een multicenter verband is zeer doelmatig.

Daarnaast kan door deze samenwerking een hoog kwalitatief validatietraject worden doorlopen waarin alle noodzakelijke elementen efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Op deze manier wordt nationale implementatie van de test sterk vereenvoudigd ”, aldus dr. Rein Hoedemakers, Klinisch Chemicus Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Assay specificaties:
IMMULITE 2000 TSI Assay
Sample Type Serum, Plasma (Li Heparin, EDTA)
Sample Volume 50 µL
Assay Range 0.10 – 40 IU/L
Limit of Quantitation 0.10 IU/L
Calibration Interval 4 weeks
Onboard Stability 90 days
Time to First Result 65 minutes
Clinical Sensitivity 98.3%
Clinical Specificity 99.7%

https://www.healthcare.siemens.nl/clini ... ifications

Understanding Graves disease:
https://www.healthcare.siemens.nl/clini ... es-disease

Video:
https://www.healthcare.siemens.nl/clini ... ease-video

Bronnen: Siemens Healthcare Ned.



Siemens TSI-test versnelt diagnostiek ziekte van Graves
Vereenvoudigde validatie door samenwerking medische laboratoria
Siemens Healthineers introduceert een snelle geautomatiseerde TSI-bloedtest met de unieke eigenschap om uitsluitend stimulerende TSH-receptor-antilichamen te detecteren. Dat maakt de test bijzonder geschikt voor de diagnostiek van de ziekte van Graves. Bovendien kunnen laboratoria dankzij samenwerking tussen medische laboratoria de test versneld en kostenefficiënter invoeren.

De nieuwe bloedtest voor het aantonen van schildklierreceptor stimulerende immunoglobulinen (Thyroid Stimulating Immunoglublins, TSI) is ontwikkeld op het Immulite 2000 XPi-systeem. Dit is een geautomatiseerde chemiluminescence immuno-assay (CLIA) waarmee een eerste resultaat al in 65 minuten zichtbaar wordt. In tegenstelling tot andere anti TSH-receptortesten detecteert de nieuwe test uitsluitend stimulerende (en geen blokkerende) antilichamen. Daardoor is de test bijzonder geschikt voor diagnostiek van de ziekte van Graves.


Ziekte van Graves
De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die met name de schildklier aantast. Het immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen de lichaamseigen TSH-receptor, die zich bevindt aan de oppervlakte van de schildkliercellen. De antistoffen stimuleren de aanmaak van het schildklierhormoon, met als gevolg een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). De nieuwe TSI-test biedt zicht op het ontstaan van deze ziekte, maar helpt ook bij het monitoren van therapie, het voorspellen van remissie en/of ziekteprogressie en de diagnose van een van de symptomen van de ziekte, exoftalmus (uitpuilende ogen).


Validatie
Ondanks grondige validatie door Siemens dienen laboratoria, voor elke nieuwe test die zij in gebruik nemen, een volledige klinische en analytische validatie uit te voeren. Dankzij een bijzondere samenwerking is dat proces voor deze test vereenvoudigd. Medisch-immunologen dr. Manou Batstra (Reinier de Graaf Gasthuis, Delft), dr. Michiel Heron (Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg) en klinisch-chemicus dr. Rein Hoedemakers (Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch) sloegen de handen ineen en valideerden de test in multicenterverband, met de ISO15189-richtlijn als uitgangspunt. Het validatierapport is beschikbaar voor alle laboratoria die deze test willen invoeren en maakt separate validaties per laboratorium overbodig, wat tijd en kosten bespaart.

Een verkorte verificatie is voldoende om de test in gebruik te nemen. “Het valideren van een nieuwe medisch diagnostische test, zoals de TSI-test van Siemens, in een multicenter verband is zeer doelmatig. Daarnaast kan door deze samenwerking een hoog kwalitatief validatietraject worden doorlopen waarin alle noodzakelijke elementen efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Op deze manier wordt nationale implementatie van de test sterk vereenvoudigd ”, aldus dr. Rein Hoedemakers, Klinisch Chemicus Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Bron: Medicalfacts.nl



.
Plaats reactie