Help

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Help

Bericht door Kiek » 26 aug 2018, 12:16

Ik twijfel nu, omdat je curve zo vlak is, Sproetje.
Het lijkt alsof je TSH niet vlot reageert op het niveau van je FT4.

Ik ken de reden niet.
Als het mij zou betreffen zou ik willen weten hoe dat komt.

Je slikt geen hoge dosis.
Ben je misschien klein en smal van postuur?

Worden je waarden bepaald in een ziekenhuislab?

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

sproetjes
Berichten: 24
Lid geworden op: 04 feb 2016, 15:47

Re: Help

Bericht door sproetjes » 26 aug 2018, 18:05

Hmmm ik ben inderdaad klein, smal en slank van postuur :P
Ik ben 1.64 en rond de 60kg.

Ik laat altijd in het ziekenhuis prikken.

Ik ben bang dat mijn huisarts hier geen antwoord op kan geven omdat het volgens de huisarts netjes in de waarden zit.
Had mijn tsh nu hoger/lager moeten zijn bij deze FT4 waarde?
Is het aan te raden om doorverwezen te worden naar de endocrinoloog?

Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Help

Bericht door Kiek » 27 aug 2018, 11:52

Je TSH had iets lager gemogen met deze FT4.
't Is alsof je TSH veel zeilen moet bijzetten om te reageren op het niveau van je FT4.

Het komt wel eens voor dat mensen op het forum, toevallig vrouwen!, zo'n vlakkere curve hebben dan gemiddeld. Maar het is bepaald niet doorsnee.

De behandelaars gokken een eerste startdosis meestal op gewicht.
Daarom vroeg ik of je kleiner bent dan doorsnee.
Dat valt bij jou toch ook wel weer mee.
(Ik slik 87.50 µg met een fractie minder gewicht, dezelfde hoogte..)

Misschien zou je je huisarts de vraag kunnen stellen of een endocrinoloog deze combinatie ook 'doorsnee' zou vinden.
En ook of hij deze combinatie meer aantreft in zijn praktijk.
Wie weet heeft het met de metingen in het lab zelf te maken.

Afijn, je lijkt niet te weinig te slikken.
Dat is ook belangrijk.
Dus een beetje schipperen rondom dit niveau.

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

sproetjes
Berichten: 24
Lid geworden op: 04 feb 2016, 15:47

Re: Help

Bericht door sproetjes » 27 aug 2018, 18:01

Ja, ik ga binnenkort dit maar eens bespreken met mijn huisarts.

Jij zou aanraden om gewoon 62,5 mcg te blijven slikken bij deze waarde?

Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Help

Bericht door Kiek » 27 aug 2018, 18:24

Tja, een FT4 van 24.7 of een FT4 van 21.3 is best een groot verschil.
De FT4 is bepalend.
Die zorgt voor de behoefte van je schildklierhormonen.
Dat doet de TSH niet. De TSH probeert aan te wijzen, maar zonder schildklier om aan te moedigen.

In jouw situatie zou ik daarom inderdaad een tikje verlagen, met 6.25 µg.
Een 12.5 µg is gewoon teveel, want 20% van je dosis.
Bespreek dit eerst met je huisarts.
Dit laatste is echt belangrijk.

Wij babbelen hier samen op papier.
Maar je huisarts ziet je en weet welke overige pillen je slikt.
Hij/zij kent je situatie.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

sproetjes
Berichten: 24
Lid geworden op: 04 feb 2016, 15:47

Re: Help

Bericht door sproetjes » 28 aug 2018, 08:40

Dankje, ik ga het overleggen met mijn huisarts.
Ik slik daarnaast alleen escitalopram 15mg.
De psychiater heeft duidelijk gekeken of dit een interactie had met euthyrox.
Dit ivm chronische lichte depressies.

sproetjes
Berichten: 24
Lid geworden op: 04 feb 2016, 15:47

Re: Help

Bericht door sproetjes » 28 aug 2018, 16:17

De huisarts net even telefonisch gesproken.
Zij raadt aan om met deze waarde de dosering zo te laten en over 6 weken weer te prikken.

Ook even naar de normaal waarden van dit lab gevraagd.
Tsh: 0,3 - 4,2
Ft4: 10- 24.0

Teun
Berichten: 972
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Help

Bericht door Teun » 28 aug 2018, 18:00

Met deze normaalwarde stijgt je eigen ft4 er bovenuit, wat vindt de huisarts daarvan? Ik zou dus echt goed opletten hoe het je de komende periode vergaat en anders eerder weer prikken.

sproetjes
Berichten: 24
Lid geworden op: 04 feb 2016, 15:47

Re: Help

Bericht door sproetjes » 29 aug 2018, 17:42

Ja.. ze vond de tsh mooi normaal. Dus dosering zo laten ondanks dat mijn ft4 dus boven de normaal waarde ligt. Ook erbij vermeld dat ik nuchter laat prikken dus zonder de levothyroxine. Wat zou jouw advies zijn Teun?

Teun
Berichten: 972
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Help

Bericht door Teun » 29 aug 2018, 18:13

Ik zou 6,25 mcg willen minderen, maar als jij je verder goed voelt kun je die 6 weken afwachten en kijken wat de ft4 dan gedaan heeft of eerder prikken als je merkt dat je je minder voelt.
Ik heb inmiddels geleerd dat je de beide waardes moet bekijken.

Plaats reactie