Pascal stelt zich voor en wil advies

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Pascals
Berichten: 31
Lid geworden op: 11 mei 2017, 14:58

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Pascals »

Ik ben nu al een tijdje niet meer aktief geweest op het forum,maar ik heb toch nog een vraagje.

Hoe kan het dat mijn waarden zo fluctureren, terwijl ik al maanden dezelfde hoeveelheid Euthyrox slik?
TSH 3,2. T4 17,6 - 137 Mcg ( 7 juli 2017)
TSH 1,2 - T4 18,5 137 Mcg (28 juli 2017)
TSH 0,8 - T$ 16,7 137 Mcg (12 okt 2017)
TSH 4,6 - T4 19,3 137 Mcg (18 jan 2018)

Ik slik al sinds juni vorig jaar dezelfde hoeveelheid Euthyrox, altijd s'ochtends op nuchtere maag, laat altijd prikken bij dezelfde arts, rond dezelfde tijd onder dezelfde omstandigheden, en toch schiet mijn TSH nu weer naar 4,6
Is dit normaal of (kan) er iets anders aan de hand zijn?
TSH 50 T4 5,8
TSH 15,3 T4 13,6
TSH 3,2. T4 17,6 - 137 Mcg ( 7 juli 2017)
TSH 1,2 - T4 18,5 137 Mcg (28 juli 2017)
TSH 0,8 - T4 16,7 137 Mcg (12 okt 2017)
TSH 4,6 - T4 19,3 137 Mcg (18 Jan 2018)
TSH 1,3 - T4 20 137Mcg (18 maart 2018)
Bella
Berichten: 235
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Bella »

Hoi Pascal,
Pascals schreef: 22 jan 2018, 10:37 Ik slik al sinds juni vorig jaar dezelfde hoeveelheid Euthyrox, altijd s'ochtends op nuchtere maag, laat altijd prikken bij dezelfde arts, rond dezelfde tijd onder dezelfde omstandigheden, en toch schiet mijn TSH nu weer naar 4,6
Is dit normaal of (kan) er iets anders aan de hand zijn?
Begrijp ik goed dat je ná inname van schildklierhormoon laat prikken?
In ‘zelfde tijd, zelfde lab, zelfde omstandigheden’ zit meer variatie dan je denkt...
De duidelijkste uitslag krijg je door zo vroeg mogelijk, nuchter (glas water mag) en zonder schildklierhormoon te laten prikken.

Groet,
Bella

PS Zie nu dat je ‘nuchter’ prikt. Maar wel met je dagelijkse dosis al op? En hoe voel je je? Mogelijk betekent wat jij ziet als hypergevoelens toch juist iets aan de hypo-kant. Dat kan heel verwarrend zijn. Sterkte!
Laatst gewijzigd door Bella op 22 jan 2018, 11:45, 3 keer totaal gewijzigd.
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Kiek
Berichten: 5391
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Kiek »

Misschien slik je andere medicatie die van invloed is op het niveau van de TSH.
Of is jouw situatie tussen de derde en vierde meting flink gewijzigd.
Misschien heeft je lab nieuw apparatuur aangeschaft.
Of is gewoon vanaf oktober 2017 de kluts kwijt.

Je waarden FT4 - TSH:
13.60---15.30
17.60--- 3.20
18.50--- 1.20
16.70--- 0.80
19.30--- 4.60

Het set point is niet dramatisch gewijzigd:
FT4 18.33 pmol/l (was 18.57)
TSH van 0.88 mU/l (was 1.44)

Maar het totale resultaat van deze waarden in de app ziet er waardeloos uit.
De eerste 3 waarden gaven dus een normaal patroon, en een setpoint van 18.57 pmol/l met een TSH van 1.44 mU/l.
Vervolgens zwierde je phi van 0.4 naar 0.8. De phi is de reactie van de TSH op het niveau van je FT4.
Dit is abnormaal.
En de passingsgraad daalde dramatisch van 65% naar 20% nu.
Bijlagen
PascalsJan2018.jpg
PascalsJan2018.jpg (40.11 KiB) 997 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Pascals
Berichten: 31
Lid geworden op: 11 mei 2017, 14:58

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Pascals »

Prikken doe ik altijd nuchter: geen voedsel en geen Euthyrox voor het prikken.

Het gekke is: er is niets veranderd in mijn leefstijl, ik gebruik geen andere medicijnen en doe / eet / drink dezelfde dingen als ik voorheen al deed.
Kan het zijn dat hier iets anders aan de hand is (afwijking hypofyse?) Wellicht verklaart dat de duizeligheid die ik wel eens heb..

Voor mijn gevoel ben ik trouwens eerder hypo: kauwelijk, suf / moe en weinig energie
TSH 50 T4 5,8
TSH 15,3 T4 13,6
TSH 3,2. T4 17,6 - 137 Mcg ( 7 juli 2017)
TSH 1,2 - T4 18,5 137 Mcg (28 juli 2017)
TSH 0,8 - T4 16,7 137 Mcg (12 okt 2017)
TSH 4,6 - T4 19,3 137 Mcg (18 Jan 2018)
TSH 1,3 - T4 20 137Mcg (18 maart 2018)
Bella
Berichten: 235
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Bella »

Okee, duidelijk.

Het is echt niet ongewoon om af en toe je dosis aan te moeten passen.
Aan het gestegen TSH kan je zien dat er iets meer schildklierhormoon nodig is om goed te functioneren.
Of je zo opnieuw in de buurt komt van je setpoint (streefwaarden) blijkt vanzelf.
Gezien je klachten en TSH (beiden ‘hypo’) zou ik met 12,5 mcg Euthyrox ophogen.
Hoop dat je arts hier in mee gaat.

Good luck,
Bella
Laatst gewijzigd door Bella op 17 jun 2018, 11:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 855
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Miss E »

Even meedenken:...
Zou het in deze situatie zo kunnen zijn dat de schildklier achteruit gaat naar gewenning van de toevoer levo via medicatie ?
Ik heb het eerder gelezen op het forum dat bij medicatie slikken de schildklier voor zover deze nog functioneert 'lui' word door de medicijnen.

En daarnaast. Ik ken iemand die moet 2x per jaar van dosis veranderen, voor de zomer en voor de winter.
Ik weet alleen niet welke dan omhoog gaat en welke omlaag gaat.
Zou dat misschien aan de orde kunnen zijn?
Pascals
Berichten: 31
Lid geworden op: 11 mei 2017, 14:58

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Pascals »

Heel erg bedankt voor het meedenken allemaal!
Het kwartje is (bij mij) gevallen: ik heb rond de kerst een antibiotica kuur van 2 weken gevolgd vanwege een ontsteking die ik had.

Ik had dit niet gelinkt aan mijn verhoogde tsh waarde, maar ik las dat (sommige soorten) antibiotica invloed hebben op de opname van euthyrox.
Waarschijnlijk heb ik in die 2 weken dus minder euthyrox opgenomen dan ik nodig had, en verklaart dat mijn verhoogde tsh waarde en ellende.

Ik merk dat het zeker niet beter met me gaat, eerder slechter. Daarom vroeg ik me af of het zin heeft om nu tijdelijk op te hogen, zodat mijn tekort wellicht eerder is aangevuld en ik me weer beter voel!?
TSH 50 T4 5,8
TSH 15,3 T4 13,6
TSH 3,2. T4 17,6 - 137 Mcg ( 7 juli 2017)
TSH 1,2 - T4 18,5 137 Mcg (28 juli 2017)
TSH 0,8 - T4 16,7 137 Mcg (12 okt 2017)
TSH 4,6 - T4 19,3 137 Mcg (18 Jan 2018)
TSH 1,3 - T4 20 137Mcg (18 maart 2018)
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 855
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Miss E »

Hoi!

Ik snap wel dat je met die gedachte speelt om tijdelijk wat meer te slikken om het tijdelijke tekort van eerder aan te vullen.
Maar ik denk dat je daar alleen maar nieuwe onrust mee creëert. Onrust die op latere termijn weer voor ellende zou zorgen.

Als ik in jouw situatie zat zou ik het niet doen.
Ik heb een soortgelijke situatie gehad met de omeprazol, daardoor ook zonder te weten minder hormoon binnengekregen dan ik daadwerkelijk slikte.
Toen ik de omeprazol gewisseld heb merkte ik snel verschil.
Ik begrijp uit je verhaal dat de antibiotica kuur al enige tijd voorbij is en je je steeds slechter voelt ??

Let wel.... antibiotica is eigenlijk ook maar rommel he ...
Op het moment dat je een ontsteking hebt, dood het de ontstekings-cellen, maar het dood ook een heleboel cellen die je JUIST wel nodig hebt.
Vooral bij verlaagde weerstand/immuunsysteem door een slechte schildklier.

Ik zou het nog even aankijken of het met een week of 2 a 3 beter word, misschien heeft je lijf net even wat herstel tijd nodig van die antibiotica.
En anders even aan belletjes gaan trekken.
Bloed prikken en met een arts gaan overleggen.

Heel veel succes en sterkte!!
Pascals
Berichten: 31
Lid geworden op: 11 mei 2017, 14:58

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Pascals »

Het blijft een gesukkel met mijn schildklier.
7 weken geleden ben ik overgestapt op Tirosint 137,5 Mcg
Net de uitslag: TSH 1,3 T4 van 20

Op zich best goeie waardes toch? Toch heb ik sterk het gevoel dat ik hyper: slaap slecht, vaak wakker, onrustig..
Is het een kwestie van wennen? (rond kerst was ik zwaar hypo, nu het tegenovergestelde)

Ik wilde de dokter eigenlijk vragen om iets te mogen zakken in dosering (naar 125 Mcg) in de hoop daar iets rustiger van te worden. Maar nu ik mijn waardes zie twijfel ik of het niet gewoon een kwestie van wennen is?
Laatst gewijzigd door Pascals op 22 mar 2018, 16:05, 1 keer totaal gewijzigd.
TSH 50 T4 5,8
TSH 15,3 T4 13,6
TSH 3,2. T4 17,6 - 137 Mcg ( 7 juli 2017)
TSH 1,2 - T4 18,5 137 Mcg (28 juli 2017)
TSH 0,8 - T4 16,7 137 Mcg (12 okt 2017)
TSH 4,6 - T4 19,3 137 Mcg (18 Jan 2018)
TSH 1,3 - T4 20 137Mcg (18 maart 2018)
Knoffie
Berichten: 241
Lid geworden op: 22 jan 2016, 12:01

Re: Pascal stelt zich voor en wil advies

Bericht door Knoffie »

Hoi,

Mijn persoonlijke ervaring is dat Tirosint iets sterker is dan Euthyrox. Als jij je hyper voelt en ik je setpoint bekijk (ik hou mij eerder vast aan de hoogte van de FT4) dan zou ik iets naar beneden gaan qua medicatie.

Gr. Knoffie
Plaats reactie