nieuwe waarden voor setpoint

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Kiek
Berichten: 4001
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door Kiek » 06 aug 2018, 18:31

Hallo Rosi,

Je TSH heeft een innige relatie met je FT4.

De phi geeft de gevoeligheid weer van je TSH op het niveau van de FT4.
Deze gevoeligheid is aangeboren, en uiterst individueel.
En blijft in principe altijd hetzelfde.
De phi is een kenmerk van je TSH-regeling.

Bij een bepaald niveau van de FT4 zal je TSH rondom een vast individueel niveau terechtkomen.
Een FT4 van 14.5 pmol/l zal bij jou een TSH geven van ongeveer 3.8 mU/l.
Het bepaalt de vorm van je curve.

Dan heb je er nog eentje: dat is de s.
De s bepaalt de ligging van je FT4-set point.
De s laat zich leiden door de hypothalamus (TRH).

Hoe preciezer de labmetingen, hoe beter je waarden op de curve passen.
Je waarde is technisch afhankelijk van het moment van bloedafname.
Het streven is om te voorkomen dat je middenin een hormoonwerveling prikt.
Ook zijn dezelfde condities, uur en lab, erg belangrijk.

Dus, de phi en de s bepalen samen het set point.

Prettige avond!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

rosi
Berichten: 22
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door rosi » 06 aug 2018, 19:03

Aha,
phi is dus de persoonlijke samenhang/verhouding van TSH/ FT4.
duidelijk,

Fijne (warme) avond
groet Rosi

rosi
Berichten: 22
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

Re: nieuwe gekke waarden voor setpoint/ snap het niet meer

Bericht door rosi » 28 feb 2019, 20:12

Ik heb er drie nieuwe uitslagen bij, maar ik snap er steeds minder van.

Mijn TSH is stijgende terwijl mijn FT 4 ook hoog blijft.
Rarara, ....hoe kan dit?

Ik voel me redelijk, soms neig ik meer naar hypo, vooral enorm moe/ spierpijn/ trager; maar dan voel ik me weer gejaagder en zweterig, onrustig, dus meer hyperig. Als ik naar mijn TSH kijk zou ik meer moeten slikken ,maar dat durf ik niet aan omdat de FT4 al aan de hoge kant zit. Wat is wijsheid? Voorlopig hou ik mijn dosis dus maar gelijk.......

sept. 2018 TSh 1,1 FT4 18,5 FT3 4,5
dec. 2018 TSH 2,7 FT 4 18,8 FT3 4,3
febr. 2019 TSH 2,2 FT 4 17,9 FT3 4,1

Mijn dosis is vanaf meting sept. 5 x in de week 125 mg en 2 x 137,50

Kiek, wil jij nog 'ns meekijken en meedenken?

Florence
Berichten: 541
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door Florence » 28 feb 2019, 21:05

Dag Rosi,

Begrijp dat jij ook B12 spuit. En dat al zo lang.
Mag ik vragen wat jouw klachten waren.

Groet, Florence
15.30 3.90
18.60 0.95
17.40 1.10
15.40 2.30
15.90 3.10
14.70 4.00
15.10 5.80
15.30. 3.80
14.60 4.40 29-01-2019
19.40 1.90 18-03-2019

rosi
Berichten: 22
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

Re: nieuwe gekke waarden voor setpoint/ snap het niet meer

Bericht door rosi » 28 feb 2019, 21:18

Bij mij is bij toeval, tijdens het zoeken naar oorzaak voor zenuwpijn, ontdekt dat ik macrocytaire anaemie heb, of te wel mijn rode bloedcellen waren sterk vergroot door tekort B12, met bijpassende klachten; pas nadat ik B12 langere tijd toegediend kreeg verdwenen veel kwaaltjes

Florence
Berichten: 541
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door Florence » 01 mar 2019, 06:54

Hoi Rosi,

MA is dus een gevolg van een B12 tekort, maar wat waren jouw bijpassende klachten?
Of veel kwaaltjes zoals je schrijft.
Zou je daar nog iets over willen schrijven?

Groet , Florence
15.30 3.90
18.60 0.95
17.40 1.10
15.40 2.30
15.90 3.10
14.70 4.00
15.10 5.80
15.30. 3.80
14.60 4.40 29-01-2019
19.40 1.90 18-03-2019

Kiek
Berichten: 4001
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door Kiek » 01 mar 2019, 12:16

Hallo Rosi,

Die eerste waarde van september 2018 past er wel in.
De laatste 2 waarden veroorzaken een daling in de passingsgraad.
Er is dus iets aan de hand met die waarden.
Misschien heeft het lab de meetapparatuur opnieuw geijkt, waardoor een verschuiving tussen september en december vorig jaar.

Wat het set point betreft verloopt de verschuiving met de 3 nieuwe waarden als volgt:
FT4 was 16.66: 16.69 - 16.81 - 16.88
TSH was 1.29 : 1.31 - 1.28 - 1.28

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

rosi
Berichten: 22
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door rosi » 01 mar 2019, 15:40

Dank weer Kiek, je bevestigt mijn vermoeden dat het gekke waardes zijn en ik daar niet veel mee kan.
Qua setpoint zou ik eigenlijk iets moeten verlagen, misschien naar 125 mg iedere dag?

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3071
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door laura » 01 mar 2019, 15:58

Begrijp dat jij ook B12 spuit. En dat al zo lang.
Mag ik vragen wat jouw klachten waren.


Voor vragen hierover hebben we het subforum Vitaminen, mineralen en supplementen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

rosi
Berichten: 22
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

Re: nieuwe waarden voor setpoint

Bericht door rosi » 01 mar 2019, 16:05

Daarom had ik Florence ook geantwoord in het andere subforum ;)

Plaats reactie