Pagina 1 van 2

Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 18 apr 2019, 10:57
door LD86
Hallo,

in feb. 18 ben ik bevallen van een dochter. In juli werd geconstateerd dat mijn schildklier te snel werkte. Er werd toen nog niets gedaan qua medicatie, afwachten was het advies. In oktober bleek de schildklier veel te langzaam te werken en kreeg ik medicatie. Tevens zijn toen de antistoffen getest, waarna werd gezegd dat ik Hashimoto heb. Antistoffen waren 413, nu 143 (pas nog laten checken).

Wat ik mij afvraag, is of ik niet nog steeds in de categorie post partum kan vallen, aangezien de symptomen (incl. verhoogde antistoffen) hetzelfde zijn als bij Hashimoto. En kun je post partum ook zien als autoimmuun? Hoe weet je uiteindelijk of je Hashimoto hebt of post partum? Kwestie van geduld..?
Ben nu goed ingesteld volgens de ha, laatste waarden waren TSH 1,4 en FT4 17,4.

Benieuwd of iemand me hier verder mee kan helpen.

Groetjes, Lonneke.

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 18 apr 2019, 16:03
door Kiek
Hallo Lonneke,

Op voorhand aanwezige anti-TPO's geven een verhoogd risico op een schildklierziekte. Deze antistoffen worden echter ook gezien bij mensen met een niet-schildklier gerelateerde autoimmuunziekte. Dus met een supergezonde schildklier.
Veel mensen met anti-TPO houden levenslang een prima schildklierwerking.
Ze komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Anti-TPO heeft dus iets schildklier-achtigs. Maar ze eten de schildklier niet op.
Anti-TPO zijn waarschuwingsvlaggen.

Misschien had je deze antistoffen al.
Heb je meer schildkliervrouwen in de familie?
Je post partum thyreoïditis zou het resultaat kunnen zijn van een al bestaande schildklier'zwakte'. Een zwangerschap en bevalling is een enorme krachtmeting voor je lichaam, een hormonale omwenteling. En mogelijk is je schildklier het slachtoffer.

Misschien was je schildklier uiteindelijk ook gestaakt zonder zwangerschap.
En dan had je een Hashimoto gehad.
Maar omdat je een hyper->hypo kreeg in de periode na de bevalling noemt men het een post partum thyreoïditis. Niet alle post-partums starten met een hyper.
En niet alle Hashimoto's beginnen met een hypo.
Sommige Hashimoto's starten met een hyperperiode.

De verdeling bij mensen van de aanwezigheid van anti-TPO lijkt op willekeur.
Het heeft iets met de schildklier te maken.
Sommige medicatie, zoals lithium en amiodarone, vergroot het risico op een schildklierziekte. Daarom wordt vooraf de anti-TPO geprikt om het risico beter in te schatten.

In jodium-arme landen komt minder anti-TPO voor dan in landen waar voldoende jodium is. Ook weer zo'n tegenstelling. Je zou omgekeerd verwachten.

Eigenlijk is de aanwezigheid van anti-TPO reuze handig voor dokters om te beslissen of er bij een verhoogde TSH vlot een recept levothyroxine uitgeschreven wordt of dat er nog moet worden afgewacht. Dokters voelen zich wat zekerder.

Een post-partum thyreoïditis of een Hashimoto thyreoïditis?
Je bent nu afhankelijk van levothyroxine.
Een post-partum thyreoïditis is vast een zusje van een Hashimoto thyreoïditis.
Hashimoto's zijn ook afhankelijk van levothyroxine.
Misschien hetzelfde, maar de ene ontstaan op een specifiek moment.

Als je geen kinderwens meer hebt, dan zou je na de zomer een proefstop kunnen doen van de levothyroxine. En na een week prikken. Houden je waarden zich goed, dan zou je er een paar weken aan kunnen plakken, waarna weer een check van je TSH/FT4. Misschien lukt het!

Met vriendelijke groet,
Kiek

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 18 apr 2019, 18:55
door LD86
Hoi Kiek,

dankjewel voor je uitgebreide reactie! Na het prikken in oktober (dus toen hyper omgeslagen naar hypo én er anti-TPO gevonden werden), werd het direct de diagnose Hashimoto. Over post-partum thyreoiditis niet meer gerept. Vreemd, vind ik achteraf. Heeft de hoogte van het TSH te maken met de manier waarop de ha de diagnose stelt? Mijn TSH was in oktober namelijk hoog, 92. Met andere woorden: wijst zo'n hoge TSH al op een permanente aandoening?

Hoe je het ook wendt of keert, ik ben nu inderdaad afhankelijk van medicatie. Maar ik vind het wel nogal een verschil of mijn schildklieraandoening mogelijk tijdelijk is, zoals bij post partum, of dat ik de rest van mijn leven zit opgescheept met Hashimoto. Op dit moment weet ik nog niet of ik een tweede kindje wil. Ik weet dat ik zolang er een mogelijke kinderwens is medicatie zal moeten nemen (en ook het jaar na de bevalling). Ik ben stiekem ook wel nieuwsgierig of de schildklier het over zou nemen als ik zou stoppen of afbouwen na de zomer. Ha stuurt hier in ieder geval niet op aan. Boodschap in oktober was dat ik de rest van mijn leven medicatie moet nemen.

Klopt het ook dat zolang je medicatie neemt de schildklier zelf geen enkele moeite zal doen om het weer over te nemen? Want in dat geval zou je dus nooit weten of de schildklier het weer overneemt.. :?

Groetjes, Lonneke.

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 18 apr 2019, 19:06
door LD86
Geen schildkliervrouwen in de familie, overigens...mijn vader wel ooit cyste gehad en opa een struma.

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 19 apr 2019, 13:09
door Kiek
Hallo Lonneke,

In Schildklierziekten onder redactie van Wiersinga en Krenning, blz 241, lees ik dat de meeste vrouwen met een post partum thyreoïditis antistoffen tegen TPO hebben.
Het boekje is wel uit 1997, maar nog steeds actueel, geen achterhaalde ideeën. Citaat:
"Verschillende belopen van ontspoorde schildklierfunctie zijn mogelijk, namelijk: - alleen thyreotoxicose (altijd van voorbijgaande aard); - alleen hypothyreoïdie; - thyreotoxicose gevolgd door hypothyreoïdie." "Meestal treedt uiteindelijk een spontaan herstel op. Toch krijgt 25 tot 30% een permanente hypothyreoïdie."
Post partums hebben dus meestal anti-TPO.

Wie weet ontdekt men later een nieuw fenomeen dat typisch bij een post-partum hypothyreoïdie hoort. En is de oorspronkelijk diagnose verdwenen, want nu Hashimoto.
Er schiet me te binnen dat mensen met een behandelde Graves na behandeling meestal ook een hypothyreoïdie overhouden, en menig ex-Gravers heeft/had anti-TPO.

Zolang je levothyroxine slikt weet je niet of je schildklier activiteit vertoont.
Misschien werkt per etmaal je schildklier deels soms eventjes.
Je TSH bereikt vlak voor het innemen van je dagelijkse dosis het hoogste niveau.
Misschien wel zó hoog, dat je schildklier eventje gestimuleerd wordt tot arbeid.
Dat is mogelijk.
En als reactie op je eventjes werkende schildklier, zal de TSH dalen, waardoor je schildklier ook weer op stok gaat.

Als je nieuwsgierig bent dan zou je een week kunnen stoppen met je inname van levothyroxine.
Zorg wel dat je de dag voorafgaand aan de stopweek een verse uitgangs-TSH/FT4 hebt. Deze vergelijking is belangrijk. Dus géén waarden van een week oud. Maar wel verse waarden van een dag oud.
Heb je een niet-werkende schildklier dan is na één week gemiddeld de helft van de FT4-productie verdwenen. En als je schildklier wel werkt, dan houdt ie het juiste niveau vast.
Is het een halfbakken schildklier, dan houdt ie slechts een deel vast, te weinig.
En dan is het beter om na die week weer volop aan de levothyroxine te gaan.

Met vriendelijke groet,
Kiek

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 19 apr 2019, 19:53
door LD86
Dank je Kiek. Ik wil dit binnenkort ook eens aan mijn huisarts voorleggen. Ik zou vooral graag willen weten of dit van voorbijgaande aard is of toch idd een Hashimoto. Ook wel eens gehoord van bloedbezinking die bij Hashimoto normaal zou zijn en bij PPT verhoogd? Heb ergens gelezen dat dit het verschil zou kunnen aantonen:

Hashimoto-thyreoïditis
Bij de Hashimoto-thyreoïditis kan het klinische beeld lijken op dat van De Quervain, zij het dat de schildklierantistoffen sterker zijn en hun aanwezigheid meer blijvend van aard is, dat de bloedbezinking vaak wat lager is en dat de schildklierscan hoogstens verminderde en soms zelfs normale opname van radioactief jodium laat zien.


Silent of painless thyreoïditis
Silent of painless thyreoïditis lijkt erg op de subacute thyreoïditis, maar dan zonder pijn. Het is in feite een variant van Hashimoto. Hierbij worden dan ook vaak antistoffen tegen de schildklier gezien (zoals bij Hashimoto), en ook een hoge bezinking. Het beloop lijkt eveneens op de subacute variant, alleen wordt vaker een blijvende hypothyreoïdie gezien. Eenzelfde beeld zien we ook wel in de eerste jaren na een zwangerschap. Dat noemen we dan een postpartum thyreoïditis (zie hoofdstuk 8).

Tot slot kan ik me ook nog voorstellen dat de schildklier 'lui' wordt door de medicatie, hij hoeft immers zelf niets meer te doen..toch wel complex allemaal...

Groet,

Lonneke.

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 24 apr 2019, 10:41
door Kiek
Hallo Lonneke,

In principe voel je bij alle vormen hypo's de nadelen van het tekort aan schildklierhormoon.
De ene vorm geeft meer kans op herstel dan een ander soort.

Ja, je kunt een supergezonde schildklier platleggen door schildklierhormoon te slikken.
Dat vloeit voort uit de eigenschappen van de samenwerking tussen schildklierhormonen en hypofyse.
De hypofyse (de stimulerende TSH-fabriek) ervaart voldoende FT4, waarbij de bron voor de hypofyse niets uitmaakt.
Bij een supergezonde schildklier kan het slikken van schildklierpillen de TSH dus laag houden, waardoor de werkstimulans voor de gezonde schildklier ontbreekt.

Zolang de TSH nog zichtbaar is, en bij het stoppen van T4-pillen zal stijgen, zal de schildklier deze stijgende en stimulerende TSH dankbaar aanvaarden en vlot aan de gang gaan.
Bij Graves zie je de gevolgen van een extreem TSH-onderdrukkende vorm terug.
Een niet-behandelde Graves remt de hypofyse/TSH-fabriek.
Een langdurige onderdrukking (TSH <meetbaar) kan de hypofyse zelfs maanden platleggen/'verlammen'. Ook bij een juiste hoeveelheid schildklierhormoon.

De snelste en simpelste manier om te weten of je schildklier nog een kans heeft bij een niet-onderdrukte TSH, is het in m'n vorige reactie geschetste weekregime.
Uit ervaring kan ik je vertellen dat zo'n een-week-regime best meevalt.

Deze manier is niet standaard. Tot op heden moet men 6 weken de schildklierpillen staken.
Dat is agressief en absoluut niet noodzakelijk voor iedereen.
Het weekregime maakt simpel gebruik van de bestaande kennis van de farmacokinetiek van T4.

Vriendelijke groet,
Kiek

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 27 apr 2019, 18:45
door LD86
Bedankt Kiek!

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 02 jul 2019, 19:26
door LD86
Hoi Kiek,

even een update. Ben gisteren bij de internist geweest (een andere). Hij veronderstelde dat er bij mij waarschijnlijk sprake was/is van een Hashitoxicose. Dit baseerde hij op het feit dat mijn TSH begin juli '18 0,01 was en eind oktober 92. Als het een post partum thyreoiditis zou zijn geweest, had de TSH in oktober lager moeten zijn volgens hem (max. 50). Desalniettemin 'mag' ik toch uitproberen of mijn schildklier het zelf gaat overnemen. Zijn advies was medicatie halveren (dat wordt dat 37,5 mcgr) en na 4 weken weer prikken.

Ik wil dit na mijn vakantie in september gaan uitproberen. Ben benieuwd..Trouwens opmerkelijk weinig te vinden over Hashitoxicose vind ik.

Groet, Lonneke.

Re: Post partum thyreoiditis of Hashimoto?

Geplaatst: 02 jul 2019, 21:14
door Kiek
Ha!

Dan zou ik prompt aan de internist vragen:
- In welk boekje staat dat een TSH boven de 50 mU/l geen ppt is? De ene heeft met een TSH van 50 een FT4 van 7 pmol/l, en een ander heeft een FT4 van 7 pmol/l met een TSH van 25 mU/l.
De hoogte van de TSH zegt in dat gebied niets. Het geeft geen specifieke informatie over de fysiologische stand van zaken.
- Wat is het effect van de FT4 nà een ontsteking van het schildklierweefsel? Ook dat kun je niet zomaar gokken.

Het is nogal omslachtig door je dosis 4 weken te halveren en dan pas prikken.
Je kunt ook een week stoppen met de levothyroxine en 's ochtends vroeg op dag 1, dag 3 en dag 7 laten prikken.
Zelfde tijd, zelfde omstandigheden.
Dan heb je binnen een week alle informatie die je nodig hebt om je schildkliersituatie in kaart te brengen. Zoals restwerking en halfwaardetijd.
Want 4 weken met een halve dosis geeft slechts een heel klein beetje informatie: het lukt of het lukt niet.

Ik denk dat een Hashitoxicosis vaker voorkomt dan gemeld.
Maar tegen de tijd dat een hoge FT4 echt vervelend wordt, komt de hypothyreoïdie opzetten.
En verdwijnt je hyper als sneeuw voor de zon.
Overgaand in slow motion.
Pas tegen de tijd dat dat weer een paar maanden voortduurt, ga je met die typische klachten naar je huisarts.
En je toxicosis ben je helemaal vergeten.

Leuk onderwerp breng je naar voren!

Prettige avond!
Kiek