Eerste keer internist

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Jorinde
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mei 2019, 10:42

Eerste keer internist

Bericht door Jorinde » 26 jun 2019, 20:43

Volgende week ga ik voor het eerst naar de internist, aangezien mijn huisarts echt geen kaas heeft gegeten van schildklieraandoeningen....

Zijn er nog dingen waar ik aan moet denken om te vragen ?

Begin mei uitslag zonder medicatie was tsh 93 en Ft4 5.4
Na 3 weken medicatie nuchter geprikt (omdat de huisarts wilde weten hoe het ervoor stond en ik ontzettend veel klachten kreeg) tsh 45 en ft4 12.
Vorige week na 7 weken medicatie stond ik op tsh 24 en FT4 11.6, volgens de huisarts bijna normale waardes...
Steeds nuchter geprikt, zelfde tijd, zelfde lab.
Ik slik 25mcg Tirosint

Teun
Berichten: 1007
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Eerste keer internist

Bericht door Teun » 26 jun 2019, 21:23

Als de huisarts al bij een tsh van 24 zegt dat je bijna normale waardes hebt dan is het een goede keus dat je naar een specialist gaat. Ik hoop dat deze internist ook endocrinoloog is, daar heb je het meeste aan.

Je bent al wel op de goede weg en dat zal de specialist waarschijnlijk ook zeggen en de medicatie waarschijnlijk verhogen. Ik denk dat je er verstandig aan doet om te vragen of je in ieder geval voorlopig bij hem onder behandeling kunt blijven juist omdat je huisarts er geen kaas van gegeten heeft ook al heeft hij wel de goede therapie ingezet.

Er is een mogelijkheid om te kijken of je Hashimoto hebt, de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoidie, is een auto immuunziekte en gaat niet over. Dat is wel fijn om alvast te weten, dus als er nog geen TPO is geprikt zou je kunnen vragen of deze gecontroleerd kan worden zodat je weet waar je in de toekomst aan toe bent.

Nu is het het meest belangrijk dat je waardes goed worden, en nog belangrijker dat jij je ook goed voelt. Neem geen genoegen met het antwoord dat de waardes goed zijn terwijl jij je nog niet goed voelt. Er moet net zolang gespijkerd worden aan de dosering tot jij je goed voelt en niet alleen dat de waardes binnen de referentie vallen. Voor iedereen is dat anders en je hebt daar recht op.

Jorinde
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mei 2019, 10:42

Re: Eerste keer internist

Bericht door Jorinde » 26 jun 2019, 22:15

Bedankt voor je reactie Teun !
Ik neem het mee.

Jorinde
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mei 2019, 10:42

Re: Eerste keer internist

Bericht door Jorinde » 04 jul 2019, 12:53

Vanmorgen bij de internist geweest.
Ik kan gewoon bij haar onder behandeling blijven, zelfs als de waardes uiteindelijk goed zijn, als ik dat zou willen.
Ze kwam er zelf al mee dat ik moest prikken om te kijken of het Hashimoto is, dus dat gelijk gedaan.
Ook de medicatie verhogen naar om de dag 25 en 50 mcg Tirosint, of, als ik hyperklachten krijg (aangezien ik dat blijkbaar snel krijg) om de 2 dagen.
Daar mag ik gewoon zelf mee bezig, kijken wat het beste voelt.
Ook was ze heel duidelijk in dat ik me goed moet voelen, wat de waardes ook zijn, dat is dus ook fijn.
Volgende week wordt er een echo gemaakt van mijn schildklier omdat die verdikt is.

Al met al ben ik blij dat er goed naar gekeken wordt !

Teun
Berichten: 1007
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Eerste keer internist

Bericht door Teun » 04 jul 2019, 13:41

Goed geregeld. Begrijp alleen niet warom er ook voorhand al gezegd wordt dat je snel hyperklachten krijgt, heb ik niet uit je verhaal kunnen lezen. Maar dat ga je al dan niet zien. Ik had het ook, maar heb er na een paar keer heen en weer zwiepen met de dosering en het echt niet opschoot, er voor gekozen om dit even te accepteren omdat de waardes nog hypo waren. Even vervelend maar na een aantal dagen ging het dan weer Beter.
Succes.

Jorinde
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mei 2019, 10:42

Re: Eerste keer internist

Bericht door Jorinde » 04 jul 2019, 14:03

Hoi Teun,

2 jaar geleden waren mijn waardes ook al niet goed, en ben toen gestart met 50 mcg Thyrax, heb toen vreselijke hyperklachten gehad, ook nadat ik gehalveerd ben ging dat niet weg.
Daarna helemaal gestopt.....en daarom nu zo laag begonnen en besloten heel langzaam op te bouwen.

Teun
Berichten: 1007
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Eerste keer internist

Bericht door Teun » 04 jul 2019, 15:04

Oke dn snap ik het. Nu niet weer stoppen hoor, doorzetten, je hebt echt de levothyroxine nodig. Kost tijd voor je je beter/goed gaat voelen.

Kiek
Berichten: 4160
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Eerste keer internist

Bericht door Kiek » 04 jul 2019, 15:41

Teun schrijft:
"Begrijp alleen niet warom er ook voorhand al gezegd wordt dat je snel hyperklachten krijgt,"

Het lukt Jorinde om van een FT4 van 5.4 pmol/l naar maar liefst 12 pmol/l te denderen.
Op slechts 25 µg levothyroxine.
Dat is onmogelijk zonder medeplichtige.
Dus ofwel slikt Jorinde veel meer T4, ofwel is de schildklier de raddraaier.

De schildklier dus.
Die heeft last van afwisselende afgifte van schildklierhormoon.
De bijdrage van 25 µg heeft in deze wisselende samenstelling geen zin.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Jorinde
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mei 2019, 10:42

Re: Eerste keer internist

Bericht door Jorinde » 04 jul 2019, 17:26

Kiek schreef:
04 jul 2019, 15:41
Teun schrijft:
"Begrijp alleen niet warom er ook voorhand al gezegd wordt dat je snel hyperklachten krijgt,"

Het lukt Jorinde om van een FT4 van 5.4 pmol/l naar maar liefst 12 pmol/l te denderen.
Op slechts 25 µg levothyroxine.
Dat is onmogelijk zonder medeplichtige.
Dus ofwel slikt Jorinde veel meer T4, ofwel is de schildklier de raddraaier.

De schildklier dus.
Die heeft last van afwisselende afgifte van schildklierhormoon.
De bijdrage van 25 µg heeft in deze wisselende samenstelling geen zin.
Je bedoelt dat de ophoging geen zin heeft ?
En hoe kan het dat het afwisselend is ?
Zou dat met stress te maken kunnen hebben ?

Jorinde
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mei 2019, 10:42

Re: Eerste keer internist

Bericht door Jorinde » 04 jul 2019, 17:54

Ik kan nu mijn dossier ook inzien, en zag dat mijn tsh altijd al wat hoog was.

10-07-2009 TSH 5.40 FT4 15.5
21-10-2011 TSH 7.10 FT4 15
26-04-2017 TSH 7.80 FT4 11.9
28-06-2017 TSH 13 FT4 11.2
03-05-2019 TSH 93 FT4 5.4
24-05-2019 TSH 46 FT4 12 25 mcg tirosint
21-06-2019 TSH 24 FT4 11.4 25mcg tirosint

Plaats reactie