Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3234
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door laura » 10 aug 2019, 16:29

Tamarakim schreef:
09 aug 2019, 20:49
Ik heb woensdag bloed geprikt en na 4 weken op 50 mcg is mijn TSH nu 46 en ft4 15.
Nu 2 weken verder met 50mcg en dan weer prikken.
Maar toen ik begon 6 weken terug was TSH 110 en ft4 3 dus gaat redelijk toch?
Tamarakim, kloppen deze waarden: TSH nu 46 en ft4 15?
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Tamarakim
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim » 10 aug 2019, 19:30

Ja eerst 2 weken 25 mcg toen 4 weken 50mcg. Bij start TSH 110 en ft4 3
En idd TSH 46 en ft4 15.

Tamarakim
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim » 10 aug 2019, 19:44

Waardes na 2 weken 25mcg en 2 weken 50 mcg TSH 67 en ft4 11.
Nu dus 46 en 15.
Moet nu 2 weken 50mcg nog slikken en dan weer prikken. Huisarts doet kleine stapjes ivm ophoog klachten en omdat ik betablokkers slik tegen boezemfibrilleren.

mamavan2
Berichten: 343
Lid geworden op: 23 dec 2017, 18:41

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door mamavan2 » 10 aug 2019, 22:44

Ik begrijp niet zo goed dat de huisarts je over twee weken weer laat prikken of juist de keuze om je na 4 weken te laten prikken. Zo blijf je bezig... En de waardes van nu veranderen blijkbaar ook nog niets aan het beleid.
Je FT4 stijgt al mooi, de TSH zal er wat later achteraan komen met dalen.

In jouw geval lijkt het me zoeken tussen kleine stapjes maken om ophoogklachten te minimaliseren maar als ik het zo lees heb je die klachten toch, dan zou ik de grens opzoeken en wat meer doorpakken met ophogen zodat je sneller op streefwaardes zit.

Suffy
Berichten: 274
Lid geworden op: 12 nov 2014, 15:59

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Suffy » 10 aug 2019, 23:45

Dat lijkt mij ook @mamavan2.

Ik begrijp de vraag van Laura wel, maar FT4 van 15 klopt wel. Die TSH blijft wel heel erg achter.
Het zou heel goed kunnen dat je een hoge FT4 had toen je schildklier nog goed was.
VIP sinds mijn geboorte, diagnose Hashimoto maart 2008
Ex-Thyrax, geswitcht naar Eutyrox, zeer tevreden.
In stapjes van 12,5 van 175 naar 125 mcg (licht hyperen/staken pil).
Ook vit B12- en D-tekort, 2x/week een B12-injectie sinds 15-03-2017.

Tamarakim
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim » 11 aug 2019, 00:09

Volgens mij wil de huisarts gaan ophogen met 12.5 mcg. Omdat ik veel last kreeg bij de ophoging naar 50mcg.
Er is wel een ECG gemaakt die goed was.maar omdat ik ook nog burn-out klachten heb wil hij mijn lichaam niet te veel opjagen. Ik kreeg weer veel last van prikkelbelasting en snel buiten adem zijn
.Dat heb ik nu nog
Vandaar zijn keus voor het halve tabletje.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3234
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door laura » 11 aug 2019, 16:28

Tamarakim schreef:
09 aug 2019, 20:49
Ik heb woensdag bloed geprikt en na 4 weken op 50 mcg is mijn TSH nu 46 en ft4 15.
Nu 2 weken verder met 50mcg en dan weer prikken.
Maar toen ik begon 6 weken terug was TSH 110 en ft4 3 dus gaat redelijk toch?
Tamarakim, kloppen deze waarden: TSH nu 46 en ft4 15?
Kiek, weet jij raad?
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Kiek
Berichten: 4611
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Kiek » 11 aug 2019, 17:13

Kiek, weet jij raad?

Stel dat de laatste waarden (15-46) juist gemeten zijn, dan zou daar een waarde van FT4 18 met een TSH van 10 bij passen om een redelijk set point te krijgen van 21.8 en 1.4 met een gemiddelde vorm van de curve.

Die twee eerste setjes waarden passen er niet bij.
Daarmee valt met geen mogelijkheid een set point binnen de normale fysiologische werking te bereiken.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Tamarakim
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim » 11 aug 2019, 17:48

Kiek wat zou dan volgens jou nu de volgende stap moeten zijn?
Ik moet er wel bij zeggen dat de eerste keer prikken zonder medicatie was en de laatste keer met medicatie. Dit omdat mijn huisarts aangaf dat hun beleid is gewoon met medicatie te prikken.
Ik wist dat niet dus heb de eerste keer zonder geprikt.

Kiek
Berichten: 4611
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Kiek » 11 aug 2019, 19:02

Huisarts weet van het bestaan van TSH/FT4-waarden -> binnen de referentie of buiten de referentie.
En van richtlijn. Dat is beleid.
Medicatie of geen medicatie is geen beleid, maar willekeur.

Er bestaan veel meer schildkliergebieden waarover huisartsen niets weten.
Wat doet een pilletje levothyroxine? Wat is halfwaardetijd? Wat voor consequenties heeft dat?
Hoe gebeurt de opbouw? Per individu?
Hoe reageert de FT4 op levothyroxine? En de TSH op de FT4?
En hoe snel gaat dat allemaal?
Wat voor dynamiek bestaat er?
En wanneer is alles rustiger?

Dat weet een huisarts niet.
Veel mensen op het forum weten dat gelukkig wel.
Omdat ze zelf deze problemen tegenkomen.
En vragen stellen, en blijven zoeken.

Er bestaan internationale wetenschappelijke FT4-comités die zich over dit soort problemen buigen. Want ook bij labdeskundigen, klinisch chemici, bestaan tal van vragen.
Wereldwijd blijven de verschillende expertiseclubs zich helaas apart ontwikkelen.

We weten wel dat: Als je de schildklierregie in handen wilt houden, dus je waarden wilt leren kennen, en als je weet dat dezelfde labmethode, tijdstip, met/zonder pil, etc. voor je waarden enorm scheelt, dan doe je natuurlijk alles om waarden te krijgen die betekenis hebben.

Daarom: 's ochtends vroeg, nuchter, 24 uur na de laatste levothyroxinepil.
Dus, gewoon waarde sparen die op deze wijze geprikt en bepaald zijn.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie