Pagina 1 van 1

Hoe verhoudt levothyroxineverhoging zich tot TSH-verlaging?

Geplaatst: 13 jul 2020, 12:07
door Koffie
Ik vraag me af, kan je aan de hand van een eerste testresultaat op basis van de levothyroxinedosis voorspellen hoeveel je nodig gaat hebben om je TSH naar rond de 1-2 te krijgen?

Ik startte voor behandeling met 2 keer prikken (een week uit elkaar) met allebei een TSH ergens boven de 13.

1 week 25mcg gehad, resultaat niet gemeten. In de week daarop, werd mijn dosis verdubbeld naar 50mcg.

Het resultaat na 6 weken 50mcg was niet bepaald indrukwekkend, want mijn TSH was 9,98. Ik neem sinds vorige donderdag 75mcg.

Ik weeg 60 kilo, ben 28 jaar, geen hartpatiƫnt.

Ik vraag me af, kan je aan de hand van het eerste resultaat berekenen hoeveel levothyroxine je uiteindelijk nodig hebt? Met 50mcg was er een miezerige verlaging van 3, en gezien dat ik met een TSH net boven de 13 startte, betekent dat dan dat ik uiteindelijk iets van 200mcg nodig ga hebben?

Is die mate van verlaging normaal, traag of snel? Is dit herkenbaar?

Een heleboel vragen misschien, maar ik probeer het te begrijpen.

Re: Hoe verhoudt levothyroxineverhoging zich tot TSH-verlaging?

Geplaatst: 10 sep 2020, 19:03
door Pomtips
Helaas is dat niet te voorspellen. Het is een kwestie van telkens ietsjes ophogen en na 6-8 weken de balans op maken. Je TSH kan opeens 'omslaan' op het moment dat je meer schildklierhormoon in je lichaam hebt dan dat prettig is voor je lichaam.
Op basis van je verhaal concludeer ik ook dat je schildklier zelf nog wat produceert. Een extra reden om er geen berekening op los te kunnen laten. Bij block&replace zou je nog de berekening voor de gemiddelde dosering kunnen gebruiken van ik dacht 1,6 x lichaamsgewicht=XXX mcg levothyroxine per dag.

Op basis van die berekening en je gewicht kun je wel stellen dat 200mcg waarschijnlijkheid veel te veel voor je zal zijn. Als je schildklier niets meer doet zal je waarschijnlijk niet boven de 100 a 112mcg per dag uitkomen.