Geen Meting van T4 waarde

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Plaats reactie
Clemens
Berichten: 21
Lid geworden op: 11 okt 2017, 08:41

Geen Meting van T4 waarde

Bericht door Clemens »

Ik heb de ziekte van Hashimoto en ik voel me sinds begin dit jaar echt fantastisch. Heel fijn om te weten, maar als achtergrond wat info dat het soms met vallen en opstsaan gaat, wat velen bekend in de oren zal klinken.
De opbouw van de medicatie (DUO TAB Thyrax) is (gelet op mijn leeftijd toen 62 jaar) heel geleidelijk gegaan, maar vanaf mei 2019 ging het opeens weer helemaal niet goed. Ruim 1.5 jaar nadat ik ben de Thyrax was gestart, lag de dosis om 200mcg en in de loop van 2019 voelde ik me net een snelkookpan, opgejaagd, regelmatig depressief, sliep niet meer goed en enorm zweterig. Ik heb in augustus contact opgenomen met de specialist waar ik onder behandeling was om te kijken waar het mis ging. Bij de voorgeschreven dosering van 200mcg lag mijn TSH op 1.88 en T4 op 17. Volgens de specialist prima op orde, maar zij stelde voor om 25 mcg minder te gaan gebruiken en 2 maanden later te kijken hoe het met me ging. Het ging direct al beter en bij de dosering van 175 mcg lag de TSH op 1.5 en T4 op 16. Een prima score volgens de specialist waar ik mij goed bij voelde. Later dat jaar en begin 2020 voelde ik dat ik me nog beter ging voelen. Ik had me in jaren niet zo gezond en krachtig gevoeld en ik ben weer flink gaan sporten.
Door Corona met niet laten prikken voor de schildklier in april 2020,maar heb dit kort geleden in december 2020 laten doen. Gek genoeg is dit keer alleen de TSH gemeten die op 1.9 lag. volgens de huisarts waren alle meten volgens het "boekje" Het ging ook goed met me en ik vraag me nu pas af waarom de T4 waarde niet is gemeten.
Nu kon ik zelf voor het eerst de hele geschiedenis van het bloed prikken volgen bij het ziekenhuis waar ik al zo'n 20 jaar over de vloer kom.
Er lag, voor een ziekenhuisopname, voor het eerst al in 2011 een meting vast van mijn schildklier waarden. In 2011 had ik een TSH van 18 en een T4 van 14. Duidt dit er niet op dat er toen al van alles mis was met mijn schildklier, of zie ik beren op de weg?
Kiek
Berichten: 5383
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Geen Meting van T4 waarde

Bericht door Kiek »

Clemens, wil je iets leren over het beloop van je waarden, dan gelden strikte prikregels.
Nuchter - 's ochtends vroeg - zonder levothyroxinedosis van die ochtend.
Pas als je je waarden altijd op hetzelfde uur, altijd onder dezelfde omstandigheden, in hetzelfde lab, laat prikken, dan zijn ze met elkaar te vergelijken. Anders niet.

Ik heb net even terugekeken naar je waarden.
Dat is een soepzooitje.
Logisch dat je er niets van begrijpt.

Overigens: je slikt T4. En daarom wil je je FT4 ook weten.
De TSH is niets anders dan een reactie op de hoogte van je FT4.

Op naar betere tijden en betere waarden!
Het beste,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Clemens
Berichten: 21
Lid geworden op: 11 okt 2017, 08:41

Re: Geen Meting van T4 waarde

Bericht door Clemens »

Ik heb omdat het zo goed ging me niet meer geconcentreerd op de schildklier waarden. De uitslagen van het laboratorium gaf iedere keer een TSH uitslag en een vrije T4 waarde, door mij leek als ik ben, overgenomen als T4 zoals het er stond. Dit blijkt dus FT4 te zijn i.p.v. T4. Jouw reactie heeft me aan het nadenken gezet. Mijn TSH is correct en FT4 hebben ze gek genoeg niet gemeten.
Maar waar duidt de veel te hoge TSH waarde van 18 in 2011 dan op? FT4 viel wel binnen normaal.
Alle bloedprik momenten lagen bij mij (nuchter) tuseen 8:00 en 8:30 uur
Kiek
Berichten: 5383
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Geen Meting van T4 waarde

Bericht door Kiek »

Beste Clemens,

Een TSH van 18 mU/l is te hoog.
Heb je die ochtend nog geen levothyroxine geslikt?

Hoeveel je TSH te hoog is is afhankelijk van de werking van je hypofyse.
Dat is te zien aan je andere waarden.
Mits deze juist zijn gemeten.
Zet je je waarden hieronder neer?
Dan kunnen mensen die willen leren over waarden proberen verbanden te ontdekken.

Ik vind het belangrijk dat iedereen leert over waarden.
Voorbeelden helpen.
Het helpt om deze hypokwaal te begrijpen.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 855
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Geen Meting van T4 waarde

Bericht door Miss E »

Clemens schreef: 31 dec 2020, 11:41 Maar waar duidt de veel te hoge TSH waarde van 18 in 2011 dan op?
Ja, dat wees er op dat er toen al iets niet goed was met de huishouding.
Gelukkig gaat het nu een stuk beter ;)
De waarden van inmiddels 10 jaar geleden kan je nu niet veel meer aan doen, behalve inzicht krijgen in waarom Toen dingen gingen zoals ze gingen.
Voor wat betreft het hier en nu zou ik niet teveel waarde hechten aan bloed waarden uit 2011. (die beren zijn allang weggerend ;) )

Vaak word er voor controle alleen TSH gemeten, en als deze binnen de referentie kaders valt word er niet verder gekeken.
Alleen bij een afwijkende TSH word er dan ook FT4 geprikt.
Je kan altijd voorafgaand aan het prikken vragen of de TSH EN de FT4 gemeten kan worden.
Ik moet dit ook altijd expliciet vragen anders word dit ook niet gedaan.

Het is in ieder geval fijn dat het nu zoveel beter met je gaat!
Keep up the good work!! :D
Plaats reactie