Stem en operatie

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Oerle.terhell
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 mei 2019, 15:03

Re: Stem en operatie

Bericht door Oerle.terhell »

Hallo, ik ben vandaag voor het eerst op dit forum. Kopje stemband yrok mijn aandacht. Ik heb schildklierkanker gehad en tijdens de operatie hebben ze mijn linker stemband doorgesneden. Foutje van chirurg. Men dacht dat ik niet meer kon praten. Toch kon ik praten maar heel zacht en zonder kracht. Net een teletubbie stem. Ook had ik het erg benauwd. Ik dacht daar kan ik wel mee leven als de kanker maar weg is. Na verloop van tijd wrrd ik steeds depressiever. Mensen verstonden mij niet, kon niet meer met mensen praten en had het erg benauwd. Via mijn logopediste in aanmerking gekomen met een kno arts/foniator in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Deze kon mij helpen wanneer ik dat wilde. Operatie is simpel tindens het opereren word je wakkergemaakt en moet je tellen. Eerste keren is het nog zwak maar door een blokje te plaatsen tegen verlamde stemband word je stem steeds sterker. Het blokje wodt opgenomen door je lichaam. Na de operatie mag je 3 dagen niet praten. Daarna een goede stem, niet meer benauwd en ik kan weer werken. Denk er niet meer aan. Mijn internist stuurt sindsdien patienten door.

Hopelijk heeft iemand hier iets aan want weinig mensen, ook in de medische wereld kennen deze fantastusce arts

Groet, Petra
Suuz
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 okt 2018, 08:28

Re: Stem en operatie

Bericht door Suuz »

Wat geweldig dat je stem weer hersteld is! En wat fijn dat je dit verhaal wilde delen. Als ik dit voor mijn operatie had geweten had ik me eens stuk minder zorgen gemaakt dus ik kan me voorstellen dat mensen er zeker iets aan hebben :)!
inge2
Berichten: 78
Lid geworden op: 16 mar 2015, 21:05

Re: Stem en operatie

Bericht door inge2 »

Wat fijn dat ze je hebben kunnen helpen. Dat je stem weer goed is en je niet meer benauwd bent.
Ik denk zeker dat mensen die dit overkomen is heel blij zijn met deze tip. Snap niet dat andere artsen deze mogelijkheid niet vertellen als je dit overkomt. Alle artsen die ik hierover gesproken heb (de stembandverlamming) raadden mij met klem af om er iets aan te laten doen.
Het zou dan alleen maar minder worden mijn stem en de kans op verslikken zou ook veel groter zijn.
Waar kwam bij jou de benauwdheid vandaan? Bij mij komt het omdat de stemband mijn luchtpijp afsluit. Was dat bij jou ook het geval?
Ik ben benieuwd want het went nooit die benauwdheid vooral. Ben nu al een jaar niet meer bij de tandarts geweest omdat ik niet durf vanwege die benauwdheid ;) . Hoop nog te horen van je.
Groetjes, Inge.
Bella
Berichten: 235
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Stem en operatie

Bericht door Bella »

Hallo Inge,

Kende het ook niet, foniatrie, dus heb even gegoogeld.
Hieronder wat meer informatie.

Groet,
Bella

http://www.stemplatform.nl/foniater/
https://www.zorgkaartnederland.nl/kno-arts/foniatrie
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Plaats reactie