Wie heeft ervaring met punctie of PET/CT-scan bij diagnose schildklierkanker?

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Wie heeft ervaring met punctie of PET/CT-scan bij diagnose schildklierkanker?

Bericht door laura »

Bij de EfFects-studie wordt onderzocht of een FDG-PET/CT-scan beter kwaadaardige cellen kan opsporen dan een punctie.

Schildkliernoduli komen vaak voor. Circa 3-8% van de Nederlanders heeft een voelbare schildklierknobbel. Met de toename van beeldvormend onderzoek worden noduli tot bij 65% gezien. Het risico op kwaadaardigheid is gering: circa 5%. Een punctie leidt in 75% van de patiënten tot een definitief onderscheid tussen goed- of kwaadaardig. Bij de overige 25% van de patiënten kan er geen diagnose gesteld worden, ook niet als de punctie herhaald wordt.
Bij deze groep waarbij geen diagnose kan worden gesteld is het risico op kwaadaardigheid: circa 25%. Daarom vindt bij al deze patiënten aanvullende diagnostiek plaats. In Europa is dit een diagnostische operatie waarbij de halve schildklier wordt verwijderd en onderzocht. Indien kwaadaardige cellen worden gevonden, volgt een tweede operatie en aanvullende behandeling met radioactief jodium. Indien de nodus goedaardig is, wat dus in circa 75% van de gevallen voorkomt, wordt de patiënt gerustgesteld en volgen geen aanvullende behandelingen.

Diagnostische halfzijdige verwijdering van de schildklier leidt dus tot ingrijpende behandelingen en inefficiënte overdiagnostiek, met risico's op complicaties, hoge kosten en in potentie ook een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Eerdere klinische studies tonen aan dat de sensitiviteit, en dus de negatief voorspellende waarde, van 18F-FDG PET/CT meer is dan 96%. Het inzetten van dit onderzoek kan veel onnodige procedures voorkomen, en is potentieel ook kosteneffectief, ook ten opzichte van actuele alternatieven. Helaas is de specificiteit en dus de positief-voorspellende waarde beperkt.

Het KWF heeft een project gehonoreerd waarin de inzet van 18F-FDG PET/CT in deze categorie patiënten 2:1 gerandomiseerd wordt vergeleken in 132 patiënten in (vooralsnog) 9 centra in Nederland. Bij de studiegroep wordt beleid afgestemd op het resultaat van de 18F-FDG PET/CT, in de controlegroep worden alle patiënten geopereerd. Analyse naar effectiviteit en veiligheid, kosten, kwaliteit van leven maar ook genetische en pathologische kenmerken van vals-positieve nodi zal worden uitgevoerd. Daarvoor is een nauwe samenwerking met endocrinologen, chirurgen, nucleair geneeskundigen, pathologen en tumorgenetici in deze centra opgezet.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
marjoleta
Berichten: 225
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Wie heeft ervaring met punctie of PET/CT-scan bij diagnose schildklierkanker?

Bericht door marjoleta »

Goedemorgen,
Na een echo kwam naar voren dat er wat zat , punctie gehad daar kwam niet voldoende uit.
Eerste operatie halve schildklier verwijdering, het was fout! (Schildklierkanker)
Daarna andere helft schildklier verwijdering, helaas ook alle bijschildkliertjes en stemband beschadiging.
Maar ik kan nog praten wel regelmatig zeer hees.
Mvg.
Marjoleta
Plaats reactie