Uitslag onderzoek

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Plaats reactie
Emma1982
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 jul 2018, 13:41

Uitslag onderzoek

Bericht door Emma1982 » 25 jul 2018, 15:05

Hallo,

Vorige week heb ik een hemithyroidectomie rechts ondergaan. Dit naar aanleiding van een zeer grote nodus >3cm welke op mijn luchtpijp en slokdarm drukte.
De operatie is goed verlopen, ik ben nog wel erg moe (narcose en de hitte van nu zullen daar ook oorzaak van zijn), ik ben nog wat hees en heb soms trillingen rond mijn mond. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat snel beter gaat.

Volgende week heb ik een vervolg consult met de chirurg staan. Wel heb ik al de uitslag van het onderzoek in kunnen zien. Daarin staat gelukkig dat het niet maligne is (punctie gaf overigens ook al een bethesda 3 aan, maar wel een zeer grote nodus) Ik ben erg benieuwd hoe ik de uitslag moet lezen en wat me te wachten staat.

Een schildklierkwab van 24 gram geheel omgeven door een intact kapsel.
Afmetingen craniocaudaal 5,5 cm, transversaal 4 cm en sagittaal 3 cm.

De schildklierkwab wordt grotendeels ingenomen door een solide tumor met aan de rand focaal bloeding.
Geen necrose. Geen calcificaties. De tumor heeft een maximale diameter van 4 cm en wordt overal nog omgeven door een intact kapsel.

Schildklierparenchym met centraal een nodulaire laesie opgebouwd uit micro- en macrofollikels bekleed met een laag kubisch epitheel zonder cytonucleaire atypie. De follikels worden opgevuld met colloid.
Plaatselijk in de laesie bloeding en ijzerpigment. Geen papillaire kernkenmerken; geen kerngroeven, kernoverlap of opengewerkte kernen.
In coupe 4 aanwezigheid van bijschildklierweefsel. Geen maligniteit.

Gebruikersavatar
ysje
Berichten: 11
Lid geworden op: 24 jul 2018, 12:39

Re: Uitslag onderzoek

Bericht door ysje » 25 jul 2018, 15:31

Hoi Emma,

Ik lees "geen maligniteit", dat klinkt al heel goed in ieder geval. De rest kan ik ook niet helemaal ontcijferen. Gelukkig heb je volgende week al een afspraak.

Ik hoop dat het herstel van de operatie verder voorspoedig verloopt.
Yvonne

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3127
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Uitslag onderzoek

Bericht door laura » 26 jul 2018, 10:06

hallo Emma,

Hopelijk krijg je volgende week uitleg bij wat allemaal in je dossier staat ;)
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Teun
Berichten: 1034
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Uitslag onderzoek

Bericht door Teun » 26 jul 2018, 18:36

Omdat de taal die in het dossier staat voor een leek vaak niet te begrijpen is wordt in veel ziekenhuizen het inzien van het dossier pas vrij gegeven na een aantal weken. Men gaat er vanuit dat dan de afspraak bij de arts is geweest en de uitslag is besproken. Zoals nu bij jou geeft het vaak onduidelijkheid en soms erge onrust en angst. Gelukkig proef ik bij jou vooral nieuwsgierigheid.
Ik wil hier eigenlijk alleen mee zeggen dat iedereen zich moet realiseren dat het niet altijd even slim is om in je dossier te kijken als je dit nog niet met de arts hebt besproken. Ik kom het in mijn werk in de zorg regelmatig tegen dat de informatie anders gelezen is/wordt dan dat er daadwerkelijk staat zeker als men dan ook nog eens Google etc. erbij gaat halen om iets uit te zoeken.

In jou geval staat er gelukkig heel helder in dat het geen maligniteit is. Verder wordt de opbouw van de schildklier en tumor is wat in het pathologisch lab bepaald is. Eigenlijk is vooral voor jou de eindconclusie belangrijk, namelijk geen maligniteit. Met de rest kun je in weze als patient niets mee. Hoe de behandeling verder zal zijn zal de arts met je bespreken.

Emma1982
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 jul 2018, 13:41

Re: Uitslag onderzoek

Bericht door Emma1982 » 28 jul 2018, 09:41

Hallo Teun,

Dank voor je reactie en ik ben het helemaal met je eens. De uitslag, maar vooral ook de 'vertaling' is iets wat met de arts besproken moet worden. Van mij uit is dit inderdaad enkel nieuwsgierigheid en zie ik de uitslag met vertrouwen tegemoet.

Groet Emma

Plaats reactie