Struma met goedaardige knobbel

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Plaats reactie
miek14434
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2020, 13:44

Struma met goedaardige knobbel

Bericht door miek14434 »

Hallo allemaal,

Vorig jaar hebben ze per toeval mijn vergrote schildklier ontdekt met een knobbel. Er is punctie verricht en de knobbel is goedaardig. Uit de nucleaire scan blijkt dat de schildklier iets te snel werkt. Mijn bloedwaarden zijn goed. Dus advies internist is 2x per jaar bloedwaarden controleren.

Al een paar jaar kamp ik met heftige menstruatie cyclussen, onrust, onverklaarbare gewichtstoename (wat er echt niet af gaat) en moeheid.
Vorig jaar zetten mijn klieren in de hals op na een verkoudheid en gingen niet weg, dus echo. En bij deze echo is dus de vergrote schildklier ontdekt.
Ik loop ook bij de KNO arts vanwege keelklachten. Veel dik, vies smaken, gelig slijm in keel (lijkt zich op te hopen op gehemelte). Af en toe keelpijn en voelt keel ontstoken / branderig, verder af en toe een droge mond en vaak geirriteerde mondhoeken, snurken waarbij af en toe de ademhaling stokt. KNO arts stelde voor om een neusdouche te gaan toe passen en kijken of klachten verminderen. Hij dacht misschien aan de neusamandel.

Maar voordat ik een amandel laat verwijderen wil ik uitsluiten dat deze klachten toch niet van de schildklier afkomen. Vorige week had ik mijn eisprong en er erg veel last van. Rugpijn, pijn in onderbuik, onrust en gewoon niet lekker in mijn vel. Mijn schildklier deed toen af en toe pijn en nu (een paar dagen later) voelt het alsof hij gloeit.

De klachten komen dus allemaal vanuit de hals en het is lastig vast te stellen wat nu de veroorzaker is. Zelf denk ik dat ondanks dat mijn bloedwaarden goed zijn mijn schildklier wel de problemen veroorzaakt m.b.t. onrust, gewichtstoename (al hoort dit meer bij een trage schildklier).
Ook heb ik sinds een paar maanden last van slapende / tintelende armen en benen en voelen ze soms loodzwaar. En zat er laatst veel vocht in mijn arm. Dat heb ik dan een week en dan trekt het weer weg, vaak gelijktijdig met menstruatie.

Ik ben nu al een jaar bezig en niets wijzer. Ze sturen je van het kastje naar de muur en ik loop er maar mee. Door de corona is alles natuurlijk ook nog eens vertraagt. Maar nu mag ik dus volgende week naar de KNO arts. Maar daarvoor wil mij dus goed voorbereiden op of de schildklier toch ook niet een veroorzaker kan zijn. Ook dat de schildklier gloeit af en toe, wat de internist niet kon plaatsen, zijn er hier meer die dat hebben?

Ik hoor graag of dit jullie bekend voorkomt en of er mensen zijn die hier ervaring en tips voor hebben.
Kiek
Berichten: 5382
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Struma met goedaardige knobbel

Bericht door Kiek »

Hallo Miek, welkom!

Het lijkt me lastig een nodus te hebben die misschien in z'n eentje/onafhankelijk hormoon kan produceren.
Fijn dat je op vaste momenten je bloed kunt laten checken.
Dat is een belangrijk houvast.

Ooit had ik een drietal nodussen op m'n al vergrote schildklier.
Die zijn met de schildklier vanzelf gekrompen.
M'n schildklier werkte niet meer.
Voordat ik notie had van een nodus vroegen mensen of ik het aan m'n schildklier had. Ik wist toen nog niets over een schildklier. Geen pijn. Niets. Wel moe, maar daar heeft iedereen weleens last van.
Maar liefst 50% van de middelbare vrouwen heeft 1 of meerdere nodussen, de meesten zonder het te weten, zonder schildklierhormoon-afwijkingen, dus mogelijk zonder last.

De schildklier zit onder het strottenhoofd, aan de onderkant van je hals.
(voor plaatjes: thyroid anatomy position)
Er bestaan ontstoken schildklieren, thyreoïditissen.
Met koorts, ziekvoelen en pijn.
In Schildklierziekten van Wiersinga e.a. 1998 staat dat zoiets kan volgen op een infectie van de bovenste luchtwegen.
De schildklier kan in die fase teveel of te weinig hormoon produceren.
Meestal treedt dan na enkele weken tot maanden spontaan herstel op.

Laat je FT4/TSH checken, als je je doorlopend moe voelt.
Vraag desnoods een second opinion aan KNO.
Wat vindt je huisarts?

Sterkte met je keuzes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 5382
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Struma met goedaardige knobbel

Bericht door Kiek »

vervolg:

Laat je FT4/TSH checken, als je je doorlopend moe voelt.

Zowel opgefokt moe, als suf moe.
De ene teveel hormoon, de ander te weinig hormoon.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
miek14434
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 jul 2020, 13:44

Re: Struma met goedaardige knobbel

Bericht door miek14434 »

Dank voor de reacties. Waardes waren de laatste keer goed, volgens de huisarts. Omdat ik was doorverwezen naar een internist doet huisarts er in principe niets aan. Enkel als ik aangeef dat ik mijn waarde wil laten controleren. Mochten ze afwijken stuurt hij me weer terug bij internist.
Heb al jaren vage klachten en al meerdere keren, voordat vergrote schildklier ontdekt was, aangegeven dat ik denk dat er iets mis mee is. Maar bloedwaarden zijn altijd nog keurig geweest.

Ik ga nog denken dat het overgangsverschijnselen zijn, daar lees ik namelijk ook veel dezelfde symptonen. Word over 2 maanden 39 jaar maar ook mijn menstruatie is al jaren een probleem met bijbehorende verschijnselen.
Ik lees veel boeken over hormonen, hun werking en dat voeding heel belangrijk is. Let hier dus ook erg goed op.
Maar ben bang dat KNO arts, als hij iets ziet, het op mijn amandelen gemunt heeft. Ik heb afgelopen jaar al vele bloedonderzoeken en scans en echo`s gehad maar is niets uit gekomen. Wat natuurlijk fijn is. Dus dan zullen het denk ik de hormonen wel zijn. Zeker ook omdat de klachten toenemen rondom mijn menstruatie.
Plaats reactie