Richtlijn schildkliercarcinoom inclusief diagnostiek van de nodus

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Richtlijn schildkliercarcinoom inclusief diagnostiek van de nodus

Bericht door laura »

Richtlijn schildkliercarcinoom inclusief diagnostiek van de nodus
Thera P. Links, L.J.M. (Loek) de Heide, Marcel Janssen, Francien H. van Nederveen, Aad van der Lugt, Menno R. Vriens en Johannes W.A. Smit

- Schildkliercarcinoom is zeldzaam. Schildkliernodi daarentegen worden frequent gediagnosticeerd door toenemend gebruik van beeldvormende diagnostiek.

- Bij cytologisch onderzoek van kleine noduli die bij toeval worden gevonden, wordt regelmatig een micropapillair carcinoom gevonden dat waarschijnlijk klinisch niet relevant is.

- In de nieuwe richtlijn ‘Schildkliercarcinoom’ wordt geadviseerd alleen op indicatie een cytologisch onderzoek te doen van deze bij toeval gevonden, niet-palpabele schildkliernodi.

- De standaardbehandeling van patiënten met papillair of folliculair schildkliercarcinoom bestaat uit thyreoïdectomie met op indicatie lymfeklierdissectie, ablatietherapie met radioactief jodium en TSH-suppressie. De uitgebreidheid van deze behandelingen wordt bepaald op basis van bekende prognostische factoren en het resultaat van de initiële behandeling.

- Voor patiënten met gemetastaseerde progressieve ziekte is doelgerichte (‘targeted’) systeemtherapie beschikbaar.

- Om de kwaliteit van leven te optimaliseren is er meer aandacht voor de gevolgen van de behandeling op de korte en lange termijn.

Patiëntenperspectief
Omdat schildklierkanker vaak een goede prognose heeft, wordt deze maligniteit door patiënten dikwijls beschouwd als een ‘goede kanker’.

De decentralisatie van de chirurgische behandeling met daardoor een hogere kans op meerdere operaties of reoperaties in het hoofd-halsgebied,
de nadelige effecten van met name cumulatief hoge doses 131I-therapie, bijvoorbeeld speekselklierschade, en de lange follow-upduur door de hormonale substitutie kunnen voor een patiënt echter een aanzienlijke afname in de kwaliteit van leven betekenen.

Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat wanneer de informatievoorziening niet adequaat is, patiënten een slechtere kwaliteit van leven rapporteren en meer angstige en depressieve gevoelens hebben. Bovendien zijn er aanwijzingen dat patiënten die zijn behandeld voor schildkliercarcinoom op langere termijn een vergelijkbare of slechtere kwaliteit van leven hebben dan de algemene bevolking. In de richtlijn staat dan ook dat aandacht voor de gevolgen van schildkliercarcinoom en de gevolgen van de behandeling op zowel korte als lange termijn essentieel is en dat de kwaliteit van leven niet direct gerelateerd is aan de ernst van de kankerprognose.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie