Op naar de 100! België 1 om 20.40

Graag met vermelding van de bron
Plaats reactie
Kiek
Berichten: 5000
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Op naar de 100! België 1 om 20.40

Bericht door Kiek »

Vanavond gaat Marcel Vanthilt op zoek naar de 100.
In zijn speurtocht naar de 100 jaar komt hij ook Thierry Hertoghe tegen.
Deze arts kennen we al langer, eind negentiger jaren, vanwege de ongebruikelijke voorschrijfmethoden van thyreoïdum, zonder deugdelijk labonderzoek.
Veel mensen wisten zich geen raad met deze door hem voorgeschreven hormonen.
Ze kregen het niet, of niet makkelijk vergoed door de verzekering.

Zijn aandachtsgebied betreft het jong-blijven.
Thierry schrijft Marcel de hele rits hormonen voor, passend bij zijn geloof in longevity.
Cortisonen zullen vast voorbijkomen, een dieet van thyreoïdum, met regulier een flinke snuif testosteron en DHEA toe.

Thierry is zelf ook gebruiker van zijn hormonendieet.
Zijn basis is de schildklier. Zijn overgrootvader heeft in het begin van de 20ste eeuw veel onderzoek gedaan naar de functie van de schildklier en de behandeling hiervoor.
Thierry is daarin blijven hangen, en heeft er een eigen draai aan gegeven.
Hij droomt van lang leven voor zichzelf en voor iedereen.
Het verdient uitstekend.

Ook in Nederland blijven zijn discipelen fanatiek actief op deze bijzonder schadelijke markt.
Mensen die bang zijn voor de ouderdom laten zich maar al te graag overtuigen van de magie van bovengenoemde "Hormonensekte".

Ik ben benieuwd wat Marcel ervan vindt.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3418
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Op naar de 100! België 1 om 20.40

Bericht door laura »

Anti-aging is fake medicine | opinie Knack, 10/06/19
Guy T'Sjoen & Marleen Finoulst
Diensthoofd Endocrinologie UZ Gent & Hoofdredacteur Bodytalk

Zogenaamde anti-agingtherapieën klinken sensationeel, maar zijn pseudowetenschap met potentieel ernstige gezondheidsschade tot gevolg, schrijven Guy T'Sjoen (UZ Gent) en Marleen Finoulst (Bodytalk). 'De gezondheidsrisico's zijn veelvuldig, je betaalt je blauw en verjongen doe je al helemaal niet.'

'Op naar de 100', het Eén programma waarin Marcel Vanthilt allerhande anti-agingtherapieën uitprobeert, bracht hem in de voorbije aflevering bij een dokter die Marcel een heel uitgebreide hormonenbehandeling voorschrijft. Die hij uiteindelijk niet neemt, gelukkig voor Marcel. De gezondheidsrisico's zijn veelvuldig, je betaalt je blauw en verjongen doe je al helemaal niet. Anti-aginghormonen kun je met doping vergelijken: de hormonen peppen je misschien tijdelijk op, maar je brengt je gezondheid vaak ernstige schade toe.

Anti-aging is 'fake medicine'

De problemen met hormonale anti-agingbehandelingen zijn veelvuldig. Als je geen patiënt bent, zoals Marcel, dan word je na verloop van tijd toch afhankelijk van deze hormonencocktails en haal je je hele hormoonhuishouding overhoop. Op elke bijeenkomst van endocrinologen komen de verhalen van de teleurgestelde hormonale anti-agingpatiënten steevast aan bod; deze therapieën staan met stip in de top 3 van de besproken items.

Iedereen kent de 'anti-agingspecialisten' wel, want de personen die ze behandelen worden nadien vaak hun patiënten. Anti-aging is geen erkende specialisatie, en de meeste erkende hormoonspecialisten doen hier niet aan mee. Anti-aging is een hol begrip en is sowieso al een weinig positief concept, alsof verouderen een ziekte is die je moet bestrijden.

De menopauze kan je ook nooit 'ontlopen', wat een getuige in het programma ook beweerde. De voorraad eicellen raakt altijd op tussen je 50ste en 60ste, en daar heeft geen enkele therapie vat op. Wel kunnen hormonen een invloed hebben op overgangsklachten (ook reguliere artsen schrijven hormoonsubstitutietherapie voor aan vrouwen), maar dat heeft met anti-aging niets te maken.

Anti-aging is 'fake medicine': er bestaan anekdotische verhalen van leuk uitziende artsen of patiënten die worden opgepikt door sociale media, maar vaak ook door de reguliere pers; deze pseudowetenschap komt terecht op websites en als genoeg mensen erin geloven, gaan anderen het ook uitproberen. Sommige patiënten, want dat worden ze uiteindelijk wél, gaan bijna fanatiek, zonder wetenschappelijke achtergrond, vurig hun anti-agingdokter verdedigen. We begrijpen dit ook: sensationeel nieuws of spectaculaire resultaten beloven, verkoopt makkelijker dan correcte wetenschap.

Waarop is anti-aging gebaseerd?

Vaak streeft men hormonale spiegels na van iemand van jongvolwassen leeftijd. Maar het is niet omdat je hormoonspiegels van iemand van 20 jaar nastreeft dat je ook opnieuw 20 bent of dat je je 20 voelt. Het is net alsof je bloed van jonge mensen zou drinken en je zo jonger zou worden. Orgaanveroudering kan je niet terugdraaien, en ook niet stoppen. Je kan het hooguit vertragen met een gezonde levensstijl.

Bijnierschorsinsufficiëntie, testosterontekort, groeihormoondeficiëntie zijn in werkelijkheid zeldzame diagnoses, maar ze worden bizar genoeg bij velen gesteld in de anti-agingcentra.

Anti-aginghormonen kun je met doping vergelijken: de hormonen peppen je misschien tijdelijk op, maar je brengt je gezondheid vaak ernstige schade toe.

De problemen met de hormonale anti-agingbehandelingen zijn veelvuldig

Anti-agingspecialisten geloven nog steeds dat de ouderwetse manier van bepalingen van hormonen op urinestalen een diagnostische waarde hebben, terwijl deze tests al lang voorbijgestreefd zijn. Ja hoor, je vindt nog laboratoria die deze bepaling voor je willen uitvoeren tegen een forse betaling. De rekening is voor de cliënt. Je krijgt te horen dat je allerhande tekorten hebt, die er in werkelijkheid zelden zijn.

In het bijzonder problematisch is het opstarten van een corticosteroïdbehandeling: je bijnieren reageren hierop door zelf minder hormoon te produceren, waardoor je bijnierschorsinsufficiëntie krijgt en je je gezondheid schade berokkent. Sommige mensen betalen honderden euro's per maand voor al die hormonale supplementen.

Een groeihormoonbehandeling die opgestart wordt zonder bewezen groeihormoontekort (daar bestaan heus wel criteria voor), zorgt voor een toegenomen risico op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Groeihormoon kost per voorschrift als snel honderden euro's.

Een andere rariteit zijn de extracten van varkensschildklier, die vaak voorgeschreven worden in de anti-agingcentra: ze verhogen de eigen schildklierhormoonspiegel (FT3), met een extra risico op hartritmestoornissen en vroegtijdig overlijden.

Conclusies

U mag zelf de conclusies trekken. De getuigen in het fragment in 'Op naar de 100' voelen zich naar eigen zeggen 'niet slechter'. Een pover resultaat voor zo'n dure en op de koop toe risicovolle therapie. Wat helpt dan wel? Een gezonde levensstijl. Je bent wat je eet en drinkt en de klassieke adviezen van genoeg slapen, voldoende lichaamsbeweging, een absolute rookstop en een sociaal leven zijn hier van toepassing. Om gezond te verouderen, kan je beter gezond leven in plaats van allerhande dure medicatie te slikken of te injecteren. Met een gezonde levensstijl kan je het verouderingsproces vertragen: mensen die gezond leven, leven ook langer. En het seksleven? Endocrinologen krijgen nog vaak de vraag van mannen die graag een testosteronsupplement willen om hun seksleven een boost te geven. Als de testosteronspiegel echt pathologisch laag is, kan een testosteronbehandeling inderdaad een gunstig effect hebben. Van een oudere man, met een voor zijn leeftijd normaal testosteron en seksueel verlangen, kan je echter geen jongere man maken. Waarom zou je iemand willen zijn die je niet meer bent? Mannen die de vraag naar een testosteronbehandeling stellen bij een nog normale testosteronspiegel, hebben een acceptatieprobleem. Misschien kunnen ze beter een psycholoog inschakelen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Plaats reactie