Ik ben geen man! - boek en petitie

Graag met vermelding van de bron
Plaats reactie
Bella
Berichten: 219
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Ik ben geen man! - boek en petitie

Bericht door Bella »

Door een oproep via het Schildklierforum heeft Mirjam Kaijer, die net als ik primaire hyperparathyreoïdie bleek te hebben en die ik wegwijs maakte in dat niemandsland, er een boek over geschreven. Wel naar een hoger plan getild: vrouwen zijn de ondergeschoven kindjes van de geneeskunde… Laura, Kiek en alle andere ‘schildklierstrijders’: twintig jaar geleden merkten we dat al en er is nog bijna niets veranderd… Grr!

Dus hoort zegt het voort:
http://mirjamkaijer.nl/ik-ben-geen-man/
http://mirjamkaijer.nl/petitie/

Groet!
Bellahttp://persberichten.deperslijst.com/19 ... chten.html

BOEKBERICHT


Op 1 november 2021 verschijnt bij Uitgeverij Lucht het boek:

IK BEN GEEN MAN

Waarom er zoveel vrouwen zijn met onverklaarbare gezondheidsklachten

Auteur: Mirjam Kaijer

Hoe komt het dat juist vrouwen zo vaak rondlopen met onbekende klachten en onjuiste diagnoses. Klachten die door artsen worden afgedaan als de overgang, burn-out, chronisch vermoeidheissynsdroom of de simpele conclusie: "het zit tussen je oren!"?

Waarom is ruim 75 procent van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw? Waarom hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen en hoe komt het dat ze twee keer zo vaak een depressie hebben en dat veel hartinfarcten bij vrouwen worden gemist? Hoe komt het dat medici in Nederland niet weten waar dat aan ligt? Het antwoord is schokkend!

It's a man's world. Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis op is gebaseerd. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken. Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten lopen we flink achter de feiten aan.


Mirjam Kaijer is journaliste, columniste en oud-verpleegkundige. Na de grote hoeveelheid reacties op haar rubriek Diagnose in de landelijke dagbladen van Mediahuis gaat ze op zoek naar antwoorden op de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen.


Op luchtige maar treffende wijze schrijft Kaijer over de bureaucratie in de geneeskunde, de hiaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en foute conclusies. Maar ze vertelt ook over haar lange zoektocht naar een oorzaak voor haar eigen onbegrepen klachten. En hoe tien jaar later een oververwachte diagnose - en een operatie in Amerika - haar klachten liet verdwijnen. In haar boek interviewt ze artsen en onderzoekers maar ook komen andere vrouwen aan het woord die hun aangrijpende verhaal vertellen.

Ik ben geen man! laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in medisch niemandsland ronddolen. Dit boek is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg.

Het is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op!


Strijders voor genderspecifieke geneeskunde aan het woord:

“Tachtig procent van de mensen met onverklaarde lichamelijke klachten is vrouw”.

Jannet Vaessen, directeur-bestuurder van WOMEN Inc.

"We lijken een progressief land, maar we zijn een heel behoudend volkje. Zeker als het gaat om genderspecifieke zorg. We lopen overal achteraan. Het merendeel van de ziekenhuizen in Nederland is nog niet eens met genderspecifieke zorg gestart".

Prof. dr. Angela Maas, cardioloog

"Er is nog te veel sprake van een 'bikinivisie'. De veronderstelling dat bij mannen en vrouwen alles buiten het geslacht hetzelfde is en dat dus de hele geneeskunde genderneutraal is, zit heel diep in de historie van de geneeskunde".

Prof. Dr. Bart C. J. M. Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie

"Protocolgeneeskunde is voor robots. Er zullen altijd voorlopers zijn die wel het lef hebben om te veranderen. De ervaring leert dat vele jaren later de anderen volgen; ‘first they laugh and then they copy’. En dat komt de patiënt uiteindelijk ten goede! Dus ook aan alle non-believers van het vrouwenhart: lach maar...”.

Dr. Janneke Wittekoek, cardioloog

Vrouwen vertellen hun aangrijpende verhaal

''Als ik terugkijk op die periode van ziek zijn dan kan ik maar één conclusie trekken; er is door niemand écht naar mij geluisterd!''

Diëtiste en ervaringsdeskundige Karina Schenk

''Niet één arts nam de moeite om naar mijn buik te kijken, ik zou dikker worden van de medicijnen. Ze zeiden dat ik het waanidee had dat ik zwanger was, waardoor zelfs mijn weekendverlof werd ingekort. Achteraf bleek ik een grote, kwaadaardige ovariumtumor te hebben."

Gespecialiseerd verpleegkundige en ervaringsdeskundige Marjan de Wilde

''Het ergste moment was toen ik bij de neuroloog kwam en deze zei: 'mevrouw u mankeert niets, het is psychisch". Dat baseerde hij op het feit dat ik moest huilen. Uiteindelijk bleek ik de ziekte van Hashimoto te hebben, een auto-immuun aandoening waarbij de schildklier ontstoken is."

Gespecialiseerd verpleegkundige en ervaringsdeskundige Franciska van Putten.
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Kiek
Berichten: 5370
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Ik ben geen man! - boek en petitie

Bericht door Kiek »

Ja, de geneeskunde wordt nog steeds door mannen gedomineerd.
Kijk eens naar de besturen.
En de opleiding, de keuzes van medische wetenschappelijk onderzoek.
En de methoden die geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen!

Het gevolg zie je eveneens voor de ouderen in de schildkliergeneeskunde.
Ook in dat gebied spelen mannen zichtbaar de hoofdrol, waardoor onzinnige niet-behandelen (konklusie: het-maakt-toch-niet-uit) van een hypothyreoïdie. Zelfs de kwollen (vragenlijsten quality of life -qol) zijn gedomineerd door mannelijke zienswijzen.
Dat is het gevolg van de gehanteerde onderzoeksmethoden die om te beginnen al geen onderscheid maken tussen mensen, laat staan dat men het verschil tussen man en vrouw in een groep onderscheidt.

Zo belangrijk dit initiatief van Mirjam Kaijer!
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie