Wat doet Hashimoto met Corona?

Graag met vermelding van de bron
Plaats reactie
Wiske2
Berichten: 4
Lid geworden op: 07 okt 2018, 14:19

Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door Wiske2 »

Weet iemand hoe je immuun systeem omgaat met een virus zoals nu Corona?
Loop je extra risico of juist niet?

Teun
Berichten: 1165
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door Teun »

https://schildklier.nl/zelf-doen/coronavirus/
Dit kwam ik tegen, weet niet of je daar wat mee kan.
Maar persoonlijk zou ik zeggen neem de maatregelen in acht die geadviseerd worden, meer kun je niet doen of je nu wel of niet kwetsbaarder zou zijn.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3321
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door laura »

Hier vind je meer informatie: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavi ... irus-krijg

Er is meer kans om erg ziek te worden door het coronavirus:
- als u boven de 70 bent
- als uw afweer minder goed is, bijvoorbeeld door een ziekte of medicijnen
- als u al een ziekte heeft, bijvoorbeeld diabetes, een hartziekte of longziekte

Daar staan hashimoto of graves niet bij.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 796
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door Miss E »

Mijn tante uit amerika heeft sinds haar 18e de diagnose hashimoto.

Zei heeft inmiddels corona gehad. Ze is 3 maanden erg ziek geweest.
Haar zoon is van de universiteit thuis gekomen om voor haar te zorgen.
Ze kan inmiddels weer door het huis lopen.
Alle spierkracht en conditie die ze in de maanden voor corona na een wervel breuk had opgebouwd zijn allemaal weg.

Ook vertelde ze dat ze opnieuw ingesteld moet worden op haar schildklier medicatie.
Klaarblijkelijk is de situatie omtrent haar schildklier sterk verslechterd sinds ze corona gehad heeft.

*anna*
Berichten: 292
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door *anna* »

Miss E,
Het wordt langzamerhand duidelijk in welke staat corona je lichaam kan achterlaten. En drie maanden ziekte is niet niks, je tantes nasleep bevestigt dat: o.a. spierafbraak en een sterk verminderde conditie. Ook zie je vaak fors gewichtsverlies en voortdurende moeheid. Uit wat ik hoor is het zaak om bij herstel ook je medicijnen enz. opnieuw te bekijken. Die zijn je immers voorgeschreven met een heel andere lichaamsconditie. Het verbaast me daarom niet dat de precieze instelling van de hoeveelheid levothyroxine moet worden aangepast.
(Volgens mijn arts staat corona los van een schildklierziekte. Maar eenmaal besmet kan b.v. leeftijd, diabetes en/of overgewicht wel zorgen voor een veel grotere impact.)
Groet, Anna

Teun
Berichten: 1165
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door Teun »

Ja en wat dacht je van het consequent innnemen en toegediend krijgen van je schildklierhormoon? Vraag me af of dit als je in het ziekenhuis/beademing ligt je wel op de juiste wijze qua tijd etc je levo krijgt.
Is je lichaam bij iemand die geen chronische aandoening heeft al helemaal van slag na 3 maanden ziek zijn en kost het ook nog eens lange tijd revalideren, bij iemand die in dit geval een schildklieraandoening heeft en flink ziek is geweest en mogelijk geen goede medicatie komt het nog heftiger aan.
Heeft dus niets met hashimoto zelf en corona te maken.

Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 796
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door Miss E »

Ik denk dat je met een schildklier ziekte wel vatbaarder bent voor dergelijke ongein.

Een tekort schildklier hormoon heeft immers direct invloed op je spijsvertering en daarmee automatisch op je immuunsysteem(weerstand)
Hoeveel mensen lopen met onverklaarbare jeuk op de huid? exceem, schimmels? Hebben om de haverklap een ontsteking bij een wondje, duurt een eeuwigheid voordat wondjes genezen. En pikken elke verkoudheid op die voorbij waait.
Voor hen hoop ik met heel mijn hart dat corona vooral hard voorbij waait!
Juist omdat mensen zonder chronische ziekte ook al hard genoeg getroffen worden.

*anna*
Berichten: 292
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Wat doet Hashimoto met Corona?

Bericht door *anna* »

Een tekort aan schildklierhormoon (door te weinig medicatie of een slechte schildklierfunctie) heeft invloed op je stofwisseling. Eigenlijk op alle lichaamsprocessen dus. Een teveel ook trouwens.
Wie een autoimmune ziekte heeft is wel kwetsbaarder voor een ander autoimmuniteitsprobleem. Of er een oorzakelijke combinatie hypothyreoïdie-corona is? Ik heb nog geen link kunnen vinden.

ineke
Berichten: 446
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Via de ATA: Schildklier en Coronavirus (COVID-19)

Bericht door ineke »

Via de ATA ( American Thyroid Association ® (ATA) )Vertaald met Google Translate
Nieuw coronavirus (COVID-19) en de schildklier:

veelgestelde vragen

In de afgelopen dagen en weken hebben de American Thyroid Association ® en haar leden veel belangrijke zorgen gehoord van zowel patiënten als hun leveranciers over hoe de nieuwe pandemie van het coronavirus (COVID-19) van invloed kan zijn op mensen met schildklieraandoeningen.
Hier behandelen we de meest gestelde vragen tot nu toe.

Lopen mensen met een auto-immuunziekte van de schildklier, zoals Hashimoto's thyroïditis of de ziekte van Graves, meer risico COVID-19 te krijgen of een ernstigere COVID-19-infectie te hebben?

Zijn er tekorten aan levothyroxine?

Hoe vertellen patiënten die methimazol gebruiken voor hyperthyreoïdie het verschil tussen een COVID-19-infectie of bijwerkingen van methimazol?

Hoe kan methimazol worden gegeven aan patiënten met een kritieke ziekte?

Is het veilig om een biopsie van mijn schildklierknobbeltje uit te stellen?

Lopen mensen met schildklierkanker meer risico op COVID-19 omdat ze immuungecompromitteerd zijn?

Is het veilig om de schildklieroperatie uit te stellen vanwege de COVID 19-pandemie

Is het veilig om de behandeling met radioactief jodium uit te stellen vanwege de huidige COVID-19-pandemie?HASHIMOTO'S THYROIDITIS EN HYPOTHYROIDISME
Lopen mensen met een auto-immuunziekte van de schildklier, zoals Hashimoto's thyroïditis of de ziekte van Graves, meer risico COVID-19 te krijgen of een ernstigere COVID-19-infectie te hebben?
De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) adviseert dat mensen met een verminderde immuniteit een hoger risico lopen op een ernstige ziekte door COVID-19. Immuungecompromitteerde mensen hebben een zwakker immuunsysteem en hebben het moeilijker om infecties te bestrijden. Het immuunsysteem is echter complex en het hebben van een auto-immuunziekte van de schildklier betekent niet dat een persoon immuungecompromitteerd is of niet in staat zal zijn om een virale infectie te bestrijden.

Tot dusver is er geen indicatie dat patiënten met een auto-immuunziekte van de schildklier een groter risico lopen om COVID-19 te krijgen of ernstiger te worden aangetast als ze de COVID-19-infectie krijgen.
Iedereen moet de aanbevolen handhygiëne en aanbevelingen voor sociale afstand blijven volgen om een COVID-19-infectie te voorkomen .


Zijn er tekorten aan levothyroxine?

Levothyroxine is een van de meest gebruikte medicijnen in de Verenigde Staten en er zijn veel merk- en generieke soorten beschikbaar.
Op dit moment zijn er geen tekortkomingen van welke soort dan ook van deze schildklierhormoonvervangende medicijnen.
Om echter sociale afstand te houden en de blootstelling aan COVID-19 te beperken, moeten patiënten overwegen om een 90-daagse voorraad recepten te krijgen of hun schildkliermedicatie via een postorderdienst te ontvangen in plaats van ze op te halen bij de plaatselijke apotheek.HYPERTHYROIDISME
Hoe vertellen patiënten die methimazol gebruiken voor hyperthyreoïdie het verschil tussen een COVID-19-infectie of bijwerkingen van methimazol?

Veel patiënten met de ziekte van Graves en andere vormen van hyperthyreoïdie worden behandeld met het medicijn dat bekend staat als methimazol (of een soortgelijk medicijn genaamd propylthiouracil [PTU]). Een zeldzame bijwerking van deze antithyroid-medicatie is een aandoening die agranulocytose wordt genoemd (komt voor bij 0,2-0,5% van de mensen die de medicatie gebruiken), waarbij het aantal immuuncellen dat infecties bestrijdt, afneemt. Patiënten kunnen symptomen hebben zoals koorts of keelpijn. Als deze zich voordoen, wordt patiënten vaak verteld om de methimazol te stoppen en naar een laboratorium te gaan om bloedonderzoek te laten doen.
Aangezien koorts en ziekteverschijnselen ook kunnen overlappen met de symptomen van een COVID-19-infectie, kunnen veel patiënten die toevallig ook methimazol gebruiken, bezorgd zijn dat ze besmet zijn geraakt met COVID-19. Moeten ze thuis in quarantaine gaan als ze een aantal van deze symptomen hebben?
Omdat agranulocytose met koorts een ernstige infectie kan zijn, mag deze mogelijkheid niet worden genegeerd. Agranulocytose komt minder vaak voor bij patiënten die lange tijd methimazol gebruiken of wanneer de dosis van de medicatie laag is (bijv. 15 mg in één onderzoek), maar het kan nog steeds voorkomen. Als koorts of andere symptomen van een infectie beginnen tijdens het gebruik van methimazol, kunt u het beste contact opnemen met uw endocrinoloog of andere leverancier om te bepalen hoe u het beste beoordeeld kunt worden.
Patiënten moeten altijd medische hulp inroepen voor symptomen die urgent of levensbedreigend lijken. Elke patiënt met nieuwe koorts, hoest of andere typische symptomen van een COVID-19-infectie moet onmiddellijk medische hulp inroepen, ongeacht het gebruik van methimazol.

Hoe kan methimazol worden gegeven aan patiënten met een kritieke ziekte?
Methimazol is een oraal medicijn en het stoppen van deze medicijnen kan leiden tot verergering van hyperthyreoïdie. Tijdens een kritieke luchtwegaandoening, vooral wanneer een beademingsapparaat (ademhalingsmachine) nodig is, kan een patiënt mogelijk geen medicijnen via de mond innemen. Wanneer behandeling van hyperthyreoïdie noodzakelijk is, kunnen verschillende routes voor het geven van methimazol worden gebruikt. Zorgverleners die voor patiënten met kritieke ziekten zorgen, zullen kunnen bepalen wat de beste aanpak is om ervoor te zorgen dat een patiënt met hyperthyreoïdie indien nodig behandeling blijft ontvangen.
Door het plaatsen van een neus-maagsonde of een Dobhoff-buis kan dezelfde methimazol-pil worden afgegeven aan de darmen (spijsvertering) bij een patiënt die niet kan slikken.
Als de enterische route (door de maag) niet beschikbaar is, kunnen deze medicijnen worden bereid voor intraveneus (IV) gebruik:
• IV methimazol is gegeven door 500 mg methimazolpoeder toe te voegen aan 0,9% natriumchlorideoplossing tot een eindvolume van 50 ml en de juiste dosis toe te dienen als een langzame IV-push gedurende 2 minuten.
• PTU is relatief onoplosbaar. Een IV-formulering die in één rapport werd gebruikt, werd gemaakt door tabletten op te lossen in isotone zoutoplossing met een alkalische pH (pH 9,25).
Klysma- of zetpilformuleringen zijn ook gebruikt en vereisen specifieke voorbereiding.THYROID NODULES EN THYROID CANCER
Is het veilig om een biopsie van mijn schildklierknobbeltje uit te stellen?
De meeste schildklierknobbeltjes zijn goedaardig (niet kanker), maar sommige knobbeltjes van een bepaalde grootte die ook verdachte kenmerken hebben op echografie, kunnen worden geadviseerd om een biopsie te ondergaan. Zelfs als de schildklierknobbeltje kanker blijkt te zijn, is er meestal weinig risico bij het uitstellen van de operatie om het te laten verwijderen. Het is dus over het algemeen ook veilig om de biopsie van de knobbel uit te stellen, tenzij uw arts u sterk adviseert om dit dringend te doen.

Lopen mensen met schildklierkanker een groter risico op COVID-19-infectie omdat ze immuungecompromitteerd zijn?
De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) stellen over het algemeen dat mensen die kankerbehandeling ondergaan voldoen aan de definitie van immuungecompromitteerd.
In tegenstelling tot veel andere soorten kanker, krijgt de meerderheid van de schildklierkankerpatiënten echter geen chemotherapie of andere behandelingen die het immuunsysteem zouden aantasten en hun immuunsysteem zouden kunnen aantasten. Het hebben van een eerdere diagnose van schildklierkanker en het ontvangen van medicatie voor schildklierhormoon is geen bekende risicofactor om COVID-19 te krijgen of er ernstiger door te worden beïnvloed.

Voor de zeldzame schildklierkankerpatiënten die chemotherapie-medicatie krijgen voor uw behandeling van schildklierkanker, zou u vanwege COVID-19 een hoger risico op ernstige ziekte krijgen.
Om meer te lezen over mensen met een hoger risico:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... ttps%3A%2F % 2Fwww.cdc.gov% 2Fcoronavirus% 2F2019-ncov% 2Fspecifieke groepen% 2Fcomplicaties met hoog risico.html

Is het veilig om de schildklieroperatie uit te stellen vanwege de COVID 19-pandemie?
De meest voorkomende eerste behandeling voor schildklierkanker is een operatie om de schildkliertumor te verwijderen. Vanwege de huidige COVID-19-pandemie moesten veel operaties die gepland waren voor schildklierkanker worden uitgesteld, wat de bezorgdheid oproept over tijdige zorg voor schildklierkanker.
Hoewel een operatie noodzakelijk is, zijn de meeste schildklierkankers zeer langzaam groeiende tumoren en is de kans op verergering van schildklierkanker als de operatie enkele maanden wordt uitgesteld extreem laag. Dit geldt zelfs als er schildklierkanker is verspreid naar lokale lymfeklieren in de nek.
Een schildklieroperatie zou echter essentieel zijn en moet dringender worden uitgevoerd bij patiënten met symptomen als gevolg van de grootte van de schildkliertumor, zoals moeite met ademhalen of slikken, kankers die andere delen van de nek binnendringen of als de biopsie agressieve vormen vertoonde van schildklierkanker, waaronder anaplastische schildklierkanker en medullaire schildklierkanker.
Is het veilig om de behandeling met radioactief jodium uit te stellen vanwege de huidige COVID-19-pandemie?
Radioactieve jodium (RAI) -therapie wordt vaak gebruikt voor patiënten met schildklierkanker na een operatie en omvat meestal meerdere bezoeken aan een arts of zorginstellingen. Deze behandelingen worden tijdens de huidige COVID-19-pandemie vaak opnieuw gepland, waardoor patiënten die RAI moeten krijgen zich zorgen maken over deze vertragingen.
RAI wordt vaak gebruikt om het resterende normale (niet-kankerachtige) schildklierweefsel te verwijderen of om de kans op herhaling te verkleinen, zelfs wanneer alle schildklierkanker chirurgisch lijkt te zijn verwijderd. Vertragingen van zes maanden of zelfs langer lijken het verloop van schildklierkanker bij patiënten niet negatief te beïnvloeden. Daarom is het onwaarschijnlijk dat de korte vertragingen die worden verwacht van het wachten tot de huidige COVID-19-pandemie voorbij is, de effectiviteit van de RAI-behandeling verminderen.
In het algemeen is behandeling met RAI urgenter voor patiënten met papillaire of folliculaire schildklierkanker die metastasen op afstand naar de longen of andere lichaamsdelen hebben, vooral als er groei van de metastasen is waargenomen. Uw zorgverlener zal u adviseren wanneer het beter is om de RAI-behandeling uit te stellen of wanneer het beter is om de behandeling voort te zetten ondanks de huidige pandemie.


Referentie en andere bronnen
• ATA-publicaties: https://www.thyroid.org/professionals/ata-publications/
• Brochures over ATA-patiënteneducatie: https://www.thyroid.org/thyroid-information/
• Centers for Disease Control (CDC) website: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
• Website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.state.gov/coronavirus/
• Website van de Wereldgezondheidsorganisatie: https://www.who.int/
• Mary Ann Liebert, Inc. COVID-19 gerelateerde artikelen:
https://home.liebertpub.com/lpages/-cor ... earch/250/
• Behandeling van ernstige thyreotoxicose wanneer het maagdarmkanaal is aangetast.
Door Alfadhli E, Gianoukakis AG. Schildklier. 2011; 21 (3): 215–220:
https://doi.org/10.1089/thy.2010.0159

https://www.thyroid.org/covid-19/corona ... oid-cancer


.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3321
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Via de ATA: Schildklier en Coronavirus (COVID-19)

Bericht door laura »

hallo Ineke,

Ik heb het ATA-onderwerp samengevoegd met het onderwerp over corona dat al op het forum stond.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Plaats reactie