Interessante discussie. Het is bij mij aangetoond dat ik geen glutenintolerantie heb maar ik voel me veel beter/fitter zonder gluten. Hype?
Nee dat heeft uiteraard een reden.
Ik citeer:
"Tenslotte is bekend dat glutenreacties kunnen ontstaan door de in gluten aanwezige exorfinen. Deze interfereren met de endorfine activiteit in het lichaam zelf en kunnen de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden met alle gevolgen van dien. Endorfinen zijn namelijk kalmerende, pijnstillende en ‘feel good’ neurotransmitters. Dit zou van belang kunnen zijn voor mensen met ADHD, ADD, autisme, depressie, fibromyalgie e.a." Bron:
http://www.infofyt.com/overgevoeligheid-voor-gluten/
Coeliakie en schildklierproblemen komen vaak samen voor, omdat de antistoffen die men in Coeliakie ziet ook de schildklier 'aanvallen'.
Bron onderzoek:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1901 ... d_RVDocSum
De dietise zegt: "Tarwe is namelijk goed voor de mens."
Ik vind het jammer dat ze het verder niet toelicht waarom Tarwe gezond is voor de mens.