Aantal witte bloedcellen vaak laag bij ziekte van Graves, verbetering bij behandeling met schildklierremmers

Graag met vermelding van de bron
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3480
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Aantal witte bloedcellen vaak laag bij ziekte van Graves, verbetering bij behandeling met schildklierremmers

Bericht door laura »

Aantal witte bloedcellen vaak laag bij ziekte van Graves en verbetering bij behandeling met schildklierremmers


De ziekte van Graves is de meest voorkomende vorm van hyperthyreoïdie in de Verenigde Staten. Schildklierremmers (antithyroid-geneesmiddelen (ATD’s)) worden vaak gebruikt om de ziekte van Graves te behandelen. Deze medicijnen (Methimazole en Propylthiouracil in de Verenigde Staten, Carbimazole en Strumazol in Europa) worden meestal zeer goed verdragen. Agranulocytose (lage witte bloedcellen) is echter een zeldzame complicatie van ATD’s die optreedt bij 0,1-0,3% van de patiënten. Witte bloedcellen (WBC’s) helpen infecties te bestrijden, dus agranulocytose kan leiden tot ernstige en zelfs dodelijke infecties. De ziekte van Graves zelf kan een milde afname van WBC’s veroorzaken die niet tot infecties leiden,

DE VOLLEDIGE ARTIKELTITEL:
Aggarwal A et al. Behandeling van hyperthyreoïdie met antithyroid-geneesmiddelen corrigeert milde neutropenie bij de ziekte van Graves. Clin Endocrinol (Oxf). 13 juni 2016 [Epub voor print]

SAMENVATTING VAN DE STUDIE
De studie omvatte 206 opeenvolgende patiënten bij wie onlangs de ziekte van Graves werd gediagnosticeerd, gevolgd in een poliklinische endocrinologie kliniek in Newcastle, Verenigd Koninkrijk tussen 2010 en 2014. Monsters voor volledig bloedbeeld (CBC) met WBC-telling werden verkregen voordat de behandeling voor ATD werd gestart behandeling en een paar maanden later nadat de schildkliertests weer normaal waren geworden met medicamenteuze behandeling. Alle patiënten begonnen met de behandeling met Carbimazol en ongeveer 10% van de patiënten werd later overgeschakeld op Propylthiouracil vanwege bijwerkingen van de carbimazol, waaronder jeuk en gewrichtspijn. De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek was blank (94,7%).

Milde lage WBC’s werden gevonden bij 29 van de 206 (14%) onderzoekspatiënten voordat de ATD-behandeling werd gestart. Interessant is dat meer dan de helft van de 11 niet-blanke patiënten (54,5%) maar slechts 11,8% van de blanke patiënten bij diagnose een lage WBC hadden. De patiënten met lage WBC's bij aanvang hadden ernstigere hyperthyreoïdie en hadden ook andere lage CBC-tests, zoals lage bloedplaatjes en milde bloedarmoede. Interessant is dat huidige rokers een lager risico hadden op lage WBC's bij aanvang en in het algemeen hogere CBC-tests bij aanvang in vergelijking met niet-rokers.

De WBC-telling werd weer normaal bij alle patiënten met een lage WBC-telling na het starten van een ATD-behandeling. De WBC nam ook toe bij patiënten met een normale WBC bij aanvang. Bovendien namen de bloedplaatjesniveaus toe en verbeterde de anemie bij ATD-behandeling. De tijd die nodig is om de schildklierfunctie te normaliseren bij ATD-behandeling en de gebruikte ATD-dosis waren vergelijkbaar bij patiënten met lage en normale WBC-spiegels bij aanvang. Geen van de patiënten met een normale WBC-telling bij aanvang ontwikkelde een lage telling voor ATD-behandeling. Geen enkele studiepatiënt had agranulocytose bij aanvang of ontwikkelde deze tijdens de behandeling.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN DEZE STUDIE?

Een aanzienlijk deel van de nieuw gediagnosticeerde patiënten met de ziekte van Graves heeft een lage WBC-uitgangswaarde bij aanvang van de ATD-behandeling, met name patiënten met ernstige hyperthyreoïdie. De lage WBC-telling en andere bloedafwijkingen normaliseren zodra de schildklierfunctie weer normaal wordt bij ATD-behandeling. De American Thyroid Association beveelt aan om een volledige CBC uit te voeren, inclusief WBC-telling voordat met ATD-behandeling wordt begonnen. Het is belangrijk om een pre-existing laag aantal neutrofielen te diagnosticeren voordat u met de behandeling begint om het te onderscheiden van de ATD-geïnduceerde agranulocytose, die kan leiden tot levensbedreigende infecties en onmiddellijke stopzetting van de ATD vereist.

AFKORTINGEN & DEFINITIES
Hyperthyreoïdie: een aandoening waarbij de schildklier overactief is en te veel schildklierhormoon aanmaakt. Hyperthyreoïdie kan worden behandeld met antithyreoïdmedicijnen (methimazol, carbimazol, propylthiouracil), radioactief jodium of chirurgie.

Ziekte van Graves: de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie in de Verenigde Staten. Het wordt veroorzaakt door antilichamen die de schildklier aanvallen en inschakelen.

Antithyroid-medicijnen (ATD's): medicijnen die de schildklier blokkeren om schildklierhormoon te maken. Methimazol, carbimazol en propylthiouracil (PTU) worden gebruikt om hyperthyreoïdie te behandelen, vooral als het wordt veroorzaakt door de ziekte van Graves.

Triiodothyronine (T3): het actieve schildklierhormoon. Thyroxine (T4), het belangrijkste hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd, wordt in verschillende weefsels in het lichaam omgezet in het actieve hormoon T3.

Compleet bloedbeeld (CBC): test die de bloedcellen analyseert: rode bloedcellen die zuurstof vervoeren, witte bloedcellen die het lichaam beschermen tegen infectie en bloedplaatjes die helpen bij de bloedstolling.

Hemoglobine: het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof bindt om naar alle cellen in het lichaam te vervoeren. Het hemoglobinegehalte is laag bij bloedarmoede.

Lymfocyten: type witte bloedcellen die deel uitmaken van het immuunsysteem en antilichamen produceren om infecties te bestrijden.

Neutrofielen (WBC's): het meest voorkomende type witte bloedcellen dat infecties bestrijdt door het opnemen van ziektekiemen (micro-organismen) en het vrijgeven van enzymen die ziektekiemen doden.

Agranulocytose: een duidelijke afname van het aantal WBC's waardoor een patiënt een infectie waarschijnlijker zal ontwikkelen. Dit wordt vaak geassocieerd met koorts en / of keelpijn.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie