Jodiuminname van NL bevolking na zoutverlaging in brood

Graag met vermelding van de bron
Plaats reactie
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Jodiuminname van NL bevolking na zoutverlaging in brood

Bericht door ineke »

Inspectierapport RIVM - 10 november 2014
Onder de verwijzing naar het pdf >>> rapport in het kort


De jodiuminname van de Nederlandse bevolking na verdere zoutverlaging in brood
M. Geurts | J. Verkaik-Kloosterman
© RIVM 2014-0054
Delen uit deze publicatie mogen worden overgenomen op voorwaarde van bronvermelding:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de titel van de publicatie en het jaar van uitgave.

Publiekssamenvatting
Nederlanders tussen 7 en 69 jaar krijgen over het algemeen voldoende jodium binnen.
Doordat brood een belangrijke bron van jodium is, krijgen mensen die weinig brood eten mogelijk te weinig jodium binnen.
Mensen die maximaal 1 snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35 tot 40 procent minder jodium binnen dan mensen die minstens 4 sneden brood per dag eten.
Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling.
Een tekort aan jodium kan de werking van de schildklier verstoren.
Tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren kan een tekort aan jodium een verminderde cognitieve ontwikkeling veroorzaken.
Door de toevoeging van gejodeerd bakkerszout is brood een belangrijke bron van jodium in Nederland.
Sinds 2009 is de hoeveelheid zout in brood een aantal keer verlaagd in verband met de inspanningen om het productaanbod gezonder
te maken.

Op verzoek van het ministerie van VWS heeft het RIVM berekend wat het effect van deze verlaging is op de jodiuminname in de Nederlandse
bevolking en twee mogelijke risicogroepen.
Mensen die brood zonder gejodeerd (bakkers)zout consumeren, zoals een deel van het biologische brood of het zelfgebakken brood, zijn mogelijk een risicogroep om te weinig jodium binnen te krijgen.
Het is onbekend of deze personen via andere voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden.
De huidige gegevens over de Nederlandse voedselconsumptie geven namelijk geen inzicht in de mate waarin mensen brood zonder gejodeerd zout consumeren, en dus ook niet in het voedingspatroon van deze consumenten.

Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd.
Er is onvoldoende bekend over het voedingspatroon van zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven in Nederland.
Gezien de effecten van onvoldoende jodium op het (ongeboren) kind is het van belang om inzicht te krijgen in de jodiumstatus van deze vrouwen en in hun voedingsgewoonten.

Trefwoorden:
Jodium, zout, biologisch, voedselconsumptiepeiling, gebruikelijke inname.

Inhoudsopgave
Samenvatting - 9
1 Inleiding - 11
2 Methoden - 13
2.1 Onderzoekspopulatie - 13
2.2 Voedingsnavraag - 13
2.3 Jodiumgehalte in voedingsmiddelen en supplementen - 13
2.4 Gebruikelijke totale jodiuminname in de Nederlandse bevolking - 14
2.5 Evaluatie van de gebruikelijke jodiuminname - 16
2.6 Risicogroepen broodconsumptie - 17
2.6.1 Mate van broodconsumptie - 17
2.6.2 Scenario-studie: Brood bereid zonder gejodeerd zout - 18
3 Resultaten - 19
3.1 Gebruikelijke jodiuminname in de Nederlandse bevolking - 19
3.2 Risicogroepen - 19
3.2.1 Mate van broodconsumptie - 19
3.2.2 Scenario-studie: brood zonder gejodeerd zout - 20
4 Discussie - 25
4.1 Vergelijking met eerder onderzoek - 25
4.2 Risicogroepen - 26
4.2.1 Scenario-studie: brood zonder gejodeerd zout - 26
4.2.2 Zwangere vrouwen - 27
4.2.2 Zwangere vrouwen
Tijdens de zwangerschap is de jodiumbehoefte verhoogd door een hogere productie van het schildklierhormoon bij de moeder;
een hoger jodiumverlies via de nieren; en de jodiumbehoefte van de foetus voor het produceren van het schildklierhormoon [29].

Ernstige jodiumdeficiëntie komt in westerse landen
weinig voor [2], maar recente studies uit verschillende Europese landen vonden
wel een lichte tot matige jodiumdeficiëntie of te lage jodiuminname bij zwangere
vrouwen [30-32]. In zowel UK als Australië is recent een associatie gevonden
tussen milde jodiumdeficiëntie van de moeder tijdens de zwangerschap en
lagere cognitieve prestaties van het kind [13, 31]. Beide landen worden door
WHO geclassificeerd als mild-tot-matig jodiumdeficiënt [32]. Soortgelijk verband
is ook onderzocht in Nederland, waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens uit
2002-2006 [33]. De jodiumstatus van zwangere vrouwen was destijds
voldoende. Er werd geen associatie gevonden met cognitie van het kind, de
auteurs noemen enkele mogelijke oorzaken: het geringe aantal vrouwen met
een lage jodiumstatus, methodologische issues doordat er maar een enkele
spoturine is gemeten, of gebrek aan jodium heeft met name effect op andere
maten van cognitie dan die gemeten zijn in deze studie. De jodiuminname was
in 2002-2006, door wijzigingen in wet- en regelgeving, hoger dan de huidige
inname [7]. Zie verder het rapport

4.2.3 Jonge kinderen - 28
4.3 Evaluatie jodiuminname - 29
4.4 Zout- en jodiumconcentratie in voedingsmiddelen - 29
4.5 Het rekenmodel - 30
4.6 Aandachtspunten en aanbevelingen - 31
4.7 Conclusie - 32
5 Literatuur - 33
6 Bijlage 1 - 37

Volledig rapport:
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2014-0054.pdf



Rapport in het kort
Nederlanders tussen 7 en 69 jaar krijgen over het algemeen voldoende jodium binnen. Doordat brood een belangrijke bron van jodium is, krijgen mensen die weinig brood eten mogelijk te weinig jodium binnen. Mensen die maximaal 1 snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35 tot 40 procent minder jodium binnen dan mensen die minstens 4 sneden brood per dag eten.

Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Een tekort aan jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren kan een tekort aan jodium een verminderde cognitieve ontwikkeling veroorzaken.

Door de toevoeging van gejodeerd bakkerszout is brood een belangrijke bron van jodium in Nederland. Sinds 2009 is de hoeveelheid zout in brood een aantal keer verlaagd in verband met de inspanningen om het productaanbod gezonder te maken. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft het RIVM berekend wat het effect van deze verlaging is op de jodiuminname in de Nederlandse bevolking en twee mogelijke risicogroepen.

Mensen die brood zonder gejodeerd (bakkers)zout consumeren, zoals een deel van het biologische brood of het zelfgebakken brood, zijn mogelijk een risicogroep om te weinig jodium binnen te krijgen. Het is onbekend of deze personen via andere voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden. De huidige gegevens over de Nederlandse voedselconsumptie geven namelijk geen inzicht in de mate waarin mensen brood zonder gejodeerd zout consumeren, en dus ook niet in het voedingspatroon van deze consumenten.

Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd. Er is onvoldoende bekend over het voedingspatroon van zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven in Nederland. Gezien de effecten van onvoldoende jodium op het (ongeboren) kind is het van belang om inzicht te krijgen in de jodiumstatus van deze vrouwen en in hun voedingsgewoonten.


.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3601
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Jodiuminname daalt, inname zout en kalium blijft gelijk

Bericht door laura »

ineke schreef:Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd. Er is onvoldoende bekend over het voedingspatroon van zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven in Nederland. Gezien de effecten van onvoldoende jodium op het (ongeboren) kind is het van belang om inzicht te krijgen in de jodiumstatus van deze vrouwen en in hun voedingsgewoonten.
Inname zout en kalium blijft gelijk bij volwassenen, jodiuminname daalt
Rapport RIVM Publicatiedatum: 05-10-2016

De hoeveelheid zout die volwassen in 2015 dagelijks binnenkregen, is gelijk gebleven ten opzichte van 2006. De inname ligt daarmee nog steeds ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid. De jodiuminname is tussen 2006 en 2015 afgenomen met 37 procent bij mannen en 33 procent bij vrouwen, maar het risico op een tekort is klein. De kaliuminname is tussen 2006 en 2015 gelijk gebleven en er is maar een klein risico op een tekort geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM.

Samenvatting
- http://www.rivm.nl/Documenten_en_public ... Doetinchem
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Jodiuminname van NL bevolking na zoutverlaging in brood

Bericht door Eekhoorn »

Minister Schippers: "Mensen moeten minder zout eten" (http://nos.nl/artikel/2136094-schippers ... -eten.html)

Echter, 80 procent (!) van het zout dat we binnenkrijgen, komt uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan is toegevoegd door fabrikanten. (http://www.voedingscentrum.nl/nl/servic ... -zout.aspx). Dus wil je de zoutinname echt beperken, dan moeten de levensmiddelenfabrikanten aan de slag.

De minister zegt dat met het bedrijfsleven is afgesproken om de hoeveelheid zout in meer producten terug te dringen en "Daarom staat verlaging van de hoeveelheid zout in levensmiddelen al jaren hoog op mijn agenda." Waarom is er na al die jaren dan nog geen daling van de zoutinname zichtbaar?
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3601
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Jodiuminname van NL bevolking na zoutverlaging in brood

Bericht door laura »

De beschouwing in het RIVM-rapport over jodium:

Jodium
De helft van de mannelijke deelnemers had een jodiuminname van meer dan 179 μg/d en de helft van de vrouwelijke deelnemers had een jodiuminname van meer dan 153 μg/d. De mediane inname ligt boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 μg/d. Wanneer de inname wordt vergeleken met de Nordic Council waarop de Gezondheidsraad zich momenteel baseert (27), lijkt het risico op een te lage jodiuminname voor mannen en vrouwen klein. In 2015 ligt de jodiuminname significant lager vergeleken met 2006, voor mannen met 38% en voor vrouwen met 33%.

In de periode 2010-2015 zijn er geen veranderingen geweest van de verrijking van zout met jodium. Over deze periode zien we dan ook dat de jodiuminname gelijk is gebleven. De significant lagere jodiuminname tussen 2006 en 2010 is waarschijnlijk te verklaren door een verandering in de Warenwet in 2008. Vanaf dat moment mocht gejodeerd zout naast bakkerszout aan vrijwel alle levensmiddelen worden toegevoegd. Om een te hoge jodiuminname te voorkomen, is het maximum gehalte aan jodium in bakkerszout toen verlaagd. In de praktijk blijken producenten van levensmiddelen echter minder vaak gejodeerd zout te gebruiken dan van tevoren was aangenomen. Hierbij speelt ook dat het zoutgehalte in brood is verlaagd waardoor mensen via brood ook minder jodium binnen krijgen.

Deze bevindingen komen overeen met de resultaten van Verkaik et al, waarbij de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling laat zien dat er een daling in de jodiuminname is van 20-25% tussen 2008 en 2010 (13). Er zijn nog geen resultaten bekend van de jodiuminname op basis van nieuwere voedselconsumptiepeilingcijfers.

De Nordic Council adviseert zwangere vrouwen dagelijks 25 μg extra jodium in te nemen (in totaal 175 μg/d), en lacterende vrouwen 50 μg extra (in totaal 200 μg/d), om zo te voldoen aan de hogere behoefte tijdens zwangerschap en lactatie (27). In de huidige studie ligt de dagelijkse jodiuminname bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd beduidend lager. Gezien de belangrijke rol van jodium tijdens de ontwikkeling van de foetus en de zuigeling is het van belang de jodiumvoorziening van zwangere en lacterende vrouwen te monitoren.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie