WC eend-wetenschap grijpt om zich heen

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3601
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

WC eend-wetenschap grijpt om zich heen

Bericht door laura »

WC eend-wetenschap grijpt om zich heen

Sandra Beckerman is docent RU Groningen en medewerker SP alternatieve rekenkamer. 28 oktober 2015, 02:00

Gekocht onderzoek en belangenverstrengeling tasten de geloofwaardigheid van de wetenschap aan. In landen waar de overheid wetenschappers minder laat concurreren om onderzoeksgeld, is de wetenschap productiever dan in landen waar grotere concurrentie is.

De overheid investeert steeds minder in de wetenschap. In 2014 was dat 0,75 procent van het bruto nationaal product, in 2018 zal dat nog maar 0,63 procentzijn. Bedrijven zijn handig in dat gat gesprongen: de commerciële bijdrage aan de wetenschap is gemiddeld 55 duizend euro per onderzoeker. Nederland gaat daarmee aan kop in Europa. Wereldwijd gaan alleen Zuid-Korea en Singapore ons voor.

De sterke afhankelijkheid van het bedrijfsleven heeft geleid tot WC-eend wetenschap. (U kent het wel: Wij van WC-eend adviseren WC-eend.) Bedrijven proberen resultaten, conclusies en de publicatie van onderzoek te beïnvloeden zodat ze voor hen gunstig zijn.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3601
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: WC eend-wetenschap grijpt om zich heen

Bericht door laura »

Oerend gezond - artikel uit LUMC Magazine

Dit artikel is ook een aardig voorbeeld van WC-eend wetenschap.

“Het paleodieet is vooral in Amerika enorm populair”, vertelt Hanno Pijl, LUMC-hoogleraar Diabetologie. Samen met zijn vrouw, Esther van Zuuren, huidarts en expert in evidence-based medicine in het LUMC, en twee medische auteurs, zocht hij uit of het paleodieet gezond is voor mensen met een voorstadium van diabetes, het metabool syndroom.

Ze ontdekten dat het paleodieet de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid vetzuren van mensen met het metabool syndroom verbetert. “Dat zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Door het dieet hebben zij daar waarschij nlij k ook minder kans op”, vertelt Pijl.
Bovendien verloren mensen met paleovoeding meer gewicht. “Het is alles bij elkaar een verrassend sterk effect, zeker omdat de controlepersonen een dieet volgden volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten. Wanneer zij ongezond hadden gegeten, zoals veel mensen doen, was het verschil waarschijnlijk nog veel groter geweest”, aldus Van Zuuren.

En niet onbelangrijk: mensen die het paleodieet volgden, voelden zich ook beter dan mensen die het dieet volgens nationale richtlijnen volgden. Pij l vermoedt dat dat vooral komt door het eten van alleen pure, onbewerkte producten. “Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat granen en zuivel slecht zij n voor mensen zonder coeliakie en melkintolerantie. Ik denk dat het belangrijk is om veel groente en fruit te eten en een klein beetje vis en vlees. En dat het goed is om zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers te gebruiken.” Mogelijk heeft het te maken met ontstekingsreacties. Veel buikvet kan ervoor zorgen dat er ontstekingsfactoren worden geproduceerd. Maar ook de verhouding tussen plantaardige en dierlijke vetten is belangrijk voor het ontstaan van ontstekingsreacties.
Het artsenechtpaar Van Zuuren en Pijl eet zelf voor een groot deel volgens het paleoprincipe. “We eten vrijwel uitsluitend vers voedsel en heel weinig graanproducten en ongefermenteerde melkproducten. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kaas, gebruiken we wel regelmatig.” Dat wil niet zeggen dat ze nooit een frietje of ijsje eten. “Natuurlijk zondigen we soms”, geeft Pijl toe.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie