Kiwi-model voor geneesmiddelen centraal in de Tweede Kamer

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Kiwi-model voor geneesmiddelen centraal in de Tweede Kamer

Bericht door laura »

Geneesmiddelen centraal in de Tweede Kamer
KNMP - 13 mei 2016

Een kritieke-geneesmiddelenlijst, centrale inkoop bij generieke geneesmiddelen, verplichte voorraden voor groothandels en het stimuleren van doorgeleverde eigen bereidingen. Dinsdag 17 mei stemt de Tweede Kamer over deze voorstellen die als moties zijn ingediend door de verschillende politieke partijen tijdens het Geneesmiddelendebat.
Nieuw-Zeeland en schildkliermedicatie is bepaald geen gelukkige combinatie.
Lees erover op http://schildkliertje.blogspot.nl/searc ... uw-zeeland
GroenLinks en de PvdA willen onderzoeken of het Nieuw-Zeelandse Kiwi-model in het Nederlandse zorgstelsel kan worden geïntroduceerd. In Nieuw-Zeeland wordt een model gebruikt dat één generiek geneesmiddel, het goedkoopste, vergoedt. De KNMP meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat het Kiwi-model generieke geneesmiddelen niet nog goedkoper maakt dan dat ze al zijn. De mogelijke tekorten die het kiezen van één leverancier met zich meebrengt, vormen een bedreiging voor grote groepen kwetsbare patiënten.

Tijdens het geneesmiddelendebat op 13 april vroeg een groot deel van de Tweede Kamer aandacht voor de vergoeding en beschikbaarheid van magistrale bereidingen naast geregistreerde geneesmiddelen. De PvdA wenst ook binnen het ziekenhuis meer mogelijkheden om doorgeleverde bereidingen voor patiënten beschikbaar te stellen. Deze partij wil dat het ministerie van VWS hier samen met verzekeraars, apothekers en voorschrijvers een plan voor maakt.

Het CDA maakt zich zorgen om de grote geneesmiddelentekorten en de gezondheidseffecten die dit voorpatiënten kan hebben. Het CDA streeft naar een kritieke-geneesmiddelenlijst, opgesteld door deskundigen uit het veld. Dat is een lijst waarvan een voorraad wordt aangehouden voor bijvoorbeeld een halfjaar. Het gaat daarbij om middelen waarbij het overzetten op een alternatief een groot probleem zou opleveren voor de patiënt. Daarnaast vraagt de partij om overleg met verzekeraars en het Zorginstituut om te onderzoeken of ZIN alle nieuwe geneesmiddelen met een kostenbeslag boven de 2,5 miljoen zou moeten toetsen.

PvdA en CDA vragen om een plan van aanpak waarin duidelijke afspraken met groothandels worden gemaakt over het aanhouden van voldoende voorraden om tekorten tegen te gaan. Zij beogen wettelijke sancties bij schending van de gemaakt afspraken.
GroenLinks zet zich in voor een mondiale overeenkomst waarin afspraken over financiering en coördinatie van onderzoek en het ontwikkelen van medicijnen worden opgenomen.

Tenslotte streeft de VVD naar een leidende rol van Nederland bij klinisch onderzoek met vrouwen en comorbide patiënten. Hierdoor krijgen patiënten sneller toegang tot nieuwe geneesmiddelen en de kennis over de effectiviteit en bijwerkingen neemt toe.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

26 mei: Overleg CBG en SON+NPCF over geneesmiddelentekort

Bericht door ineke »

Waarom alleen weer vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties erbij ?
Antwoord:
Omdat SON en de NPCF de mede-organisatoren zijn !

Datum: 26 mei '16 15:00 - 17:00 Bijeenkomst van het College Beoordeling Geneesmiddelen

Tekorten van geneesmiddelen
Bijeenkomst van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen met vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties.

Het CBG organiseert 4 keer per jaar overleggen met patiënten- en consumentenorganisaties waarin uitwisseling van informatie en discussie plaatsvindt.

Voor de organisaties is dit belangrijk omdat zij actuele informatie over geneesmiddelenontwikkelingen horen. Voor het CBG is het belangrijk omdat het contact met de organisaties een goed inzicht geeft in de geneesmiddelenpraktijk.

Informatie over deze overleggen vindt u op de website van het CBG.

Tekorten van geneesmiddelen
Het thema dat gepland stond voor deze bijeenkomst van het CBG met patiëntenorganisaties was Beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dit is een breed thema en daarom is er, mede in overleg met de Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de NPCF, voor gekozen dit af te bakenen tot het thema Tekorten. Tijdens deze bijeenkomst zal een groot deel van het programma ingeruimd zijn voor dit thema.

Andere aspecten van het onderwerp ‘beschikbaarheid van geneesmiddelen’, zoals hoe een geneesmiddel geregistreerd kan worden waar behoefte aan is, zullen in een van de volgende overleggen aan de orde komen.

Wanneer het programma definitief is ontvangen de deelnemers een uitnodiging met het definitieve programma.

Het overleg vindt plaats bij het CBG (Graadt van Roggeweg 500, Utrecht), van 15.00 tot 17.00 uur. De zaal is vanaf 14.30 open.

Aanmelden via e-mail
Vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties zijn van harte welkom op dit overleg. U kunt zich aanmelden via BBR@cbg-meb.nl. Er is ruimte voor maximaal 60 deelnemers.
Het CBG vergoedt de reiskosten van de deelnemers aan het overleg.


Datum: 26 mei '16 15:00 - 17:00 Bijeenkomst van het College Beoordeling Geneesmiddelen

Doelgroepvertegenwoordigers van patiëntenorganisaties
Organisatie: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Mede organisatoren: Schildklierorganisatie Nederland en NPCF
Adresgegevens locatieGraadt van Roggeweg 500, Utrecht
E-mailBBR@cbg-meb.nl
Plaats reactie