NRC 18-10-2016: Hoe onafhankelijk is de NZa?

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Plaats reactie
Kiek
Berichten: 6739
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

NRC 18-10-2016: Hoe onafhankelijk is de NZa?

Bericht door Kiek »

In de NRC vandaag een commentaar over de tarieven.
De NZa zou de waakhond zijn die blaft en zonodig bijt, aldus de NRC in de laatste alinea.

Wie betaalt dit instituut?
Die bepaalt immers.

Zie ook http://www.nrc.nl/
Bijlagen
NRC 18 oktober 2016.jpg
NRC 18 oktober 2016.jpg (198.85 KiB) 3089 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3601
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: NRC 18-10-2016: Hoe onafhankelijk is de NZa?

Bericht door laura »

Kiek schreef:In de NRC vandaag een commentaar over de tarieven.
De NZa zou de waakhond zijn die blaft en zonodig bijt, aldus de NRC in de laatste alinea.
Als je dan in Trouw leest van 5 augustus 2016 dan was het veel blaffen zonder bijten.
Zou dat veranderd zijn?

Kosten behandeling in ziekenhuis kan 30 procent verschillen

De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30 procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat meldt vergelijkingssite Independer vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn. Independer onderzocht behandelingskosten van 25 ziekenhuizen.

Eerder liet de publicatie van de ziekenhuistarieven door CZ, een van de grootste zorgverzekeraars in ons land, al zien dat de kosten van een behandeling per ziekenhuis enorm kunnen verschillen. Nu blijkt de schimmigheid van deze tarieven volgens de vergelijkingssite nog groter te zijn.

Independer concludeert ook dat veel ziekenhuizen onvoldoende transparant zijn over hun tarieven. "Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen.'' Tien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen zijn volgens Independer wel transparant over de kosten.

De vergelijkingswebsite - in handen van zorgverzekeraar Achmea - roept ziekenhuizen op de afgesproken tarieven per zorgverzekeraar voor het komende jaar voor 19 november op hun website te publiceren. In ieder geval voor behandelingen tot het maximaal eigen risico van 885 euro, omdat patiënten tot aan dit bedrag zelf kosten kunnen maken. Verzekeraars moeten uiterlijk op die datum hun polissen en de zorgpremies voor het komende jaar bekendmaken.

Berekeningsmanieren
Dat er zoveel onduidelijkheid is over de kosten en de verschillen zo groot zijn, heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen de kostprijs van een behandeling bereken. De een rekent per behandeling een vast bedrag voor indirecte kosten, zoals de afschrijving van het gebouw; de ander telt er een percentage bij op.

Op de lijst van CZ staan alleen de prijzen van behandelingen die in elk geval in één ziekenhuis goedkoper zijn dan het maximale eigen risico van 855 euro. Voor patiënten met een hoog eigen risico die willen weten of ze iets kunnen besparen, kan deze lijst met enkele honderden behandelingen per ziekenhuis dus interessant zijn. Maar het merendeel van de pakweg 30.000 behandelingen is veel duurder en staat niet op deze lijst. De lijst geeft dus maar een beperkt inzicht in de kosten.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie