Een meedenkende patiënt is een goedkope(re) patiënt?

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Een meedenkende patiënt is een goedkope(re) patiënt?

Bericht door laura »

Patiëntenorganisaties: meedenkende patiënt is goedkoper

Namens meer dan 1.000.000 patiënten boden 50 landelijke patiëntenorganisaties boden Tweede Kamer het manifest ‘Een meedenkende patiënt is een goedkope(re) patiënt’ aan. De organisaties, waaronder de Nierpatiënten Nederland, de Borstkankervereniging , de MS Vereniging en de Schildklier Organisaties, waarschuwen voor de steeds kleiner wordende rol die patiëntenorganisaties kunnen spelen en de gevolgen die dit heeft voor de kwaliteit van en kosten in de zorg.

Patiënten verlangen meer zeggenschap over hun zorg
In juni van dit jaar constateerde de Raad voor de Volksgezondheid dat de “participatie van de patiënt ‘in de spreekkamer’ nog moeizaam van de grond komt, terwijl patiënten graag meer en actiever willen (kunnen) participeren in hun behandeling”. Tegelijkertijd zien vooral de kleine en middelgrote aandoening specifieke patiëntenorganisaties dat door bezuinigingen hun mogelijkheden om patiënten op een effectieve manier te vertegenwoordigen richting zorgaanbieder(s), overheid en zorgverzekeraars steeds moeilijker wordt.

Hans Bart, directeur van de NVN: “Dit wordt een steeds groter probleem. Het kabinet heeft de mond vol van de rol van de patiënt, terwijl wij in de praktijk zien dat kleine en middelgrote aandoeningspecifieke patiëntorganisaties hun beoogde rol nog maar nauwelijks kunnen waarmaken. Juist deze organisaties kunnen met hun kennis en ervaring over specifieke patiëntgroepen een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit en efficiëntie van het zorgproces. De focus in de zorg ligt op dit moment primair op bezuinigingen. Wie echter investeert in kwaliteit van de zorg, bespaart uiteindelijk op de kosten in die zorg.”

Oplossingen
In het manifest reiken de patiëntenorganisaties de politiek oplossingen aan om de betrokkenheid van de patiënt op lange termijn te kunnen garanderen en te versterken. In het bijzonder pleiten de organisaties voor het realiseren van de nodige randvoorwaarden om hun rol te kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij het Kwaliteitsinstituut voor de Zorg (KZ), dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en het onderhoud van richtlijnen, zorgstandaarden, etc. Daarnaast gaat het ook om de inbreng van patiëntenorganisaties bij de beoordelingen van medicijnen, medische hulpmiddelen en de zorginkoop door zorgverzekeraars.

De organisaties vragen niet zomaar een zak met geld, maar wel om betrokkenheid vanaf het begin. Zij vragen hanteerbare tijdspaden en een reële vergoeding om niet alleen hun inzet mogelijk te maken, maar ook om hun achterban en deskundigen te kunnen raadplegen. De rol die nu met de mond en in geschriften wordt toegekend aan patiënten(organisaties) moet ook in praktijk mogelijk worden gemaakt.

Lees meer: http://www.oogvereniging.nl/2013/10/aan ... re-patient
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie