Wanneer slik jij je schildklierhormoon?

Met discussie over van alles dat met zorg en schildklier te maken heeft, maar ook met ruimte voor gebabbel
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3235
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Wanneer slik jij je schildklierhormoon?

Bericht door laura » 15 nov 2013, 13:59

De standaardbehandeling van hypothyreoïdie bestaat uit levothyroxine. Dit is hetzelfde schildklierhormoon dat door de schildklier wordt gemaakt. Als je levothyroxine tegelijk slikt met calcium, ijzer, sommige voedingsmiddelen, koffie en medicijnen, wordt het minder goed opgenomen in de darm. Daarom krijgen patiënten meestal het advies levothyroxine op een lege maag in te nemen, 30 tot 60 minuten voor het eten. Voor veel patiënten betekent dit het eerste ding in de ochtend voor het ontbijt. Dit is lastig voor veel patiënten. Dat kan zijn omdat zij veel medicijnen slikken of omdat ze vroeg naar school of werk moeten.

Met deze studie is gekeken wat er gebeurt als patiënten hun levothyroxine bij hun ontbijt innemen en niet 30 tot 60 minuten hoeven te wachten.

- Serum thyrotropin levels following levothyroxine administration at breakfast, CL Perez et al., Thyroid
- Taking levothyroxine with breakfast may be satisfactory for many patients, JM Hershman, Clinical Thyroidology
- Taking levothyroxine with breakfast may be fine for many patients, H Hofflich, Clinical Thyroidology for Patients

Het onderzoek in het kort
Deze studie werd uitgevoerd in Brazilië bij 45 patiënten met hypothyreoïdie. Zij slikten levothyroxine en hadden een normaal TSH-niveau. De eerste 90 dagen slikte een deel van de patiënten hun levothyroxine 30 tot 60 minuten voor het ontbijt; het andere deel van de patiënten slikte hun levothyroxine tijdens het ontbijt. De volgende 90 dagen schakelden de patiënten over op het andere regime. TSH-niveaus werden beoordeeld op basislijn, 45, 90, 135 en 180 dagen na het begin van de studie.

De gemiddelde TSH was aan het begin van de studie 1,7 mU/l. Het TSH-niveau was hoger (TSH = 2,9 mU/l) in de groep die levothyroxine innam tijdens het ontbijt, vergeleken met de groep die 30 tot 60 minuten wachtte met het ontbijt na de inname van levothyroxine. In die groep was de gemiddelde TSH 1,9 mU/l.
Patiëntvoorkeur
Aan het einde van de studie werd aan de patiënten gevraagd welke manier van innemen hun voorkeur had. Van de patiënten gaf 41% de voorkeur aan levothyroxine nemen en wachten, 33% gaf de voorkeur aan levothyroxine bij het ontbijt en 26% had geen voorkeur.
Wat zijn de gevolgen van deze studie?
Deze studie toont aan dat er minder levothyroxine wordt opgenomen als je het inneemt bij het ontbijt. Ondanks een stijging van de gemiddelde TSH-waarde, bleef de TSH binnen het normale bereik.
Bij patiënten bij wie een nauwkeurige TSH-waarde belangrijk is, zoals zwangere vrouwen of mensen met schildklierkanker moeten, is het beter om levothyroxine als volgt te slikken: eerst slapen en na het slikken 30 tot 60 minuten wachten voor het ontbijt.
Voor patiënten met hypothyreoïdie maakt inname van levothyroxine ruim voor of bij het ontbijt waarschijnlijk geen verschil. De dosis levothyroxine kan eventueel aangepast worden.

Wanneer slik jij je schildklierhormoon?
- http://schildkliertje.blogspot.nl/2012/ ... rgeet.html
- http://schildkliertje.blogspot.nl/2012/ ... tends.html
- http://schildkliertje.blogspot.nl/2012/ ... loedt.html
- http://wvrtaal.files.wordpress.com/2005 ... pw1288.pdf
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Plaats reactie