Grote farmaceuten boeken extra winst in belastingparadijs Ned. / Transparanter

Met discussie over van alles dat met zorg en schildklier te maken heeft, maar ook met ruimte voor gebabbel
ineke
Berichten: 419
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Grote farmaceuten boeken extra winst in belastingparadijs Ned. / Transparanter

Bericht door ineke » 18 sep 2018, 13:25

Grote farmaceuten boeken extra winst in belastingparadijs Nederland

De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld rapporteren opvallend veel winst in belastingparadijzen, zoals Nederland. Volgens Oxfam Novib lijkt het erop dat de bedrijven geld doorsluizen.

Abbott, Johnsson & Johnson, Merck en Pfizer hielden tussen 2013 en 2015 in ontwikkelingslanden gemiddeld 5 procent van hun omzet over als winst, zo stelt Oxfam na onderzoek. Deze zogeheten winstmarge was in ontwikkelde economieën 7 procent, maar in belastingparadijzen 31 procent. Volgens de ontwikkelingsorganisatie hebben de vier farmaciereuzen in Nederland samen 135 dochterondernemingen.

'Farmaceutische sector ontransparant'
Oxfam zegt dat de bedrijven niet erg open zijn over welke winsten waar zijn gerealiseerd. Daardoor is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel geld er wordt weggesluisd naar landen met voor de bedrijven gunstiger belastingregimes. Belastingontwijking is overigens niet strafbaar, in tegenstelling tot belastingontduiking.

'Farmaceuten ontwijken belasting'
'Geneesmiddelenbedrijven lijken regeringen te belazeren door belastingen te ontwijken', zegt Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib. 'Daarnaast gebruiken ze hun macht en invloed om de prijzen van medicijnen hoog te houden en te lobbyen voor meer belastingvoordelen. Overheden hebben de belastinginkomsten hard nodig voor het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg.'
Farmaceuten zeggen transparanter te worden met nieuwe gedragscode
Farmaceutische bedrijven werken aan een gedragscode die de sector transparanter moet maken. Dat zegt Aarnoud Overkamp, topman van farmaceut Takeda Nederland in een interview in de Volkskrant. Hij is tevens vice-voorzitter van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen die de code opstelt.

Volgens Overkamp realiseren farmaceutische bedrijven inmiddels dat de winsten 'maatschappelijk uitlegbaar moeten zijn'. De gedragscode moet een 'moreel kompas' worden voor de branche, stelt hij.

'Meer oog voor betaalbaarheid medicijnen'
'We moeten transparanter worden en meer oog hebben voor de betaalbaarheid van onze medicijnen.' Overkamp wijst erop dat geneesmiddelen vanwege innovaties nog duurder gaan worden. 'Als we willen dat die revolutionaire technieken ook voor onze kleinkinderen beschikbaar zijn, dan is het noodzakelijk dat we nu samen afspraken maken.'Bron: ANP en Volkskrant via Tros Radar
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/g ... nederland/
en
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/f ... dragscode/.

Plaats reactie