Vijf tips om je verbranding te verhogen

Met discussie over van alles dat met zorg en schildklier te maken heeft, maar ook met ruimte voor gebabbel
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3127
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Vijf tips om je verbranding te verhogen

Bericht door laura » 03 okt 2018, 15:14

Ben je wat te zwaar en wil je graag afvallen? Het helpt om je stofwisseling te verhogen. Dat kan op verschillende manieren.
Dat schrijft de Consumentenbond op haar website.

Tip 3 luidt: Zet de verwarming lager
- https://www.consumentenbond.nl/dieet/vi ... rhogen#no3

Kou helpt om zogeheten ‘bruine vetcellen’ te kweken. Deze bijzondere vetcellen slaan geen vet op, zoals gewone witte vetcellen dat doen. Ze verbranden juist vet en zetten dat om in warmte om je lichaam op temperatuur te houden. Bruin vet houdt de stofwisseling daardoor hoog.

Uit onderzoek blijkt dat proefpersonen wel tot 15% meer energie gaan verbruiken in koude omstandigheden. Het helpt dus om de verwarming een paar graden lager te zetten.

Is er bewijs voor deze stelling? Nee

Er is wel onderzoek naar gedaan, maar daar mankeert het nodige aan: Cold exposure – an approach to increasing energy expenditure in humans.

Bronnen:
- https://www.gezondheidenwetenschap.be/g ... -te-zetten
- https://www.nhs.uk/news/obesity/central ... o-obesity/

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een groep onderzoekers uit Maastricht komt tot die conclusie in een zogenaamde narratieve review, dat is een onderzoek waarbij de auteur zelf studies selecteert, zonder aan te geven welke criteria hij daarvoor hanteert. Hij kan het resultaat dus naar zijn hand zetten en daarom is zo’n studie wetenschappelijk van beperkte waarde.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De narratieve review waarop de groep zich baseert, gebruikte onder meer studies bij ratten, fysiologisch onderzoek naar de warmteproductie van mensen en studies over aanpassing aan koudere temperaturen en de invloed op lichaamsvet.

Volgens een Japans onderzoek, waarbij mensen zes weken lang gedurende twee uur per dag in een koude kamer (17°C) doorbrachten, raakten de mensen naar eigen zeggen inderdaad gewend aan de koude. In hoeverre de deelnemers vet verbrandden, is niet duidelijk.

Deze Nederlandse review laat veel vragen onbeantwoord. Het verhaal klinkt wel logisch: in de kou verbruik je meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden, maar dat is niet hetzelfde als aantonen dat je vermagert door de thermostaat iets lager te zetten. Een comfortabele, warme omgeving is ook belangrijk voor de gezondheid. Het advies luidt dat 18 tot 21° Celsius binnenskamers ideaal is.

Conclusie

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat je vermagert door de temperatuur binnenskamers lager te zetten. Het is beter voor de lijn om een aangename temperatuur in huis te combineren met af en toe een stevige wandeling buiten in de kou.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Gebruikersavatar
BB1100XX
Berichten: 570
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Vijf tips om je verbranding te verhogen

Bericht door BB1100XX » 06 okt 2018, 16:20

Mijn verwarming komt niet in de buurt van de 18 graden.
Ga niet blauwbekkend zitten pijnlijden in mijn eigen huis.
En toch staat de teller inmiddels op -13 kilo

Eekhoorn
Berichten: 177
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Vijf tips om je verbranding te verhogen

Bericht door Eekhoorn » 28 nov 2018, 14:24

Bij ons staat de thermostaat in de winter zelden *hoger* dan 17' C. Eigenlijk alleen als er bezoek komt. Toch hebben we het geen van beiden koud.

Plaats reactie