Pillentekort

Met discussie over van alles dat met zorg en schildklier te maken heeft, maar ook met ruimte voor gebabbel
Kiek
Berichten: 5382
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Pillentekort

Bericht door Kiek »

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/13/fl ... n-a3953078

Flink meer meldingen van mogelijke leveringsproblemen medicijnen

De stijging van het aantal meldingen komt vooral doordat het meldpunt meer bekendheid heeft gekregen, maar ook door de medicijntekorten.

Marissa van Loon

13 maart 2019 om 14:22

Het aantal meldingen van fabrikanten over mogelijke medicijntekorten is vorig jaar fors gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, het afgelopen jaar nam dat aantal toe tot 1.390, schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen woensdag. De stijging komt vooral doordat het meldpunt meer bekendheid heeft gekregen, aldus een woordvoerder. Ook is een deel van de meldingen toe te schrijven aan de medicijntekorten.

Een melding van een mogelijk medicijntekort hoeft niet te betekenen dat dat tekort er ook daadwerkelijk is. Fabrikanten zijn volgens een woordvoerder verplicht voorziene problemen te melden. In bijna alle gevallen, op zes geneesmiddelen na, is er een alternatief voor de patiënt gevonden. Hierbij gaat het om een drankje in plaats van een pil of medicijnen uit een ander land. Ook hebben apothekers medicijnen voor bijvoorbeeld maar een maand meegegeven in plaats van drie maanden, of een medicijn met een andere sterkte.
Lees ook: Iedereen wijst naar de ander bij pillentekorten
Vertraging in de productie

Ruim de helft van de mogelijke tekorten komt door vertraging in de productie van een medicijn. Ook spelen leveringsproblemen door de toegenomen vraag (16 procent) en problemen met de distributie en planning (14 procent) een rol in de mogelijke tekorten.

In 2018 waren er meer dan zeshonderd geneesmiddelen uitverkocht. De receptgeneesmiddelen waren voor een periode van zeker vier weken niet leverbaar. Dat gold onder meer voor de anticonceptiepil Microgynon 30, die in Nederland door zo’n 1,2 miljoen vrouwen gebruikt werd. Na een maand ontstaan er volgens de grootste farmaceutische groothandel Mosadex “serieuze problemen voor patiënten”. Een jaar eerder waren 340 middelen niet leverbaar.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Pillentekort

Bericht door laura »

Onder andere de levothyroxines Thyrofix en Teva waren tijdelijk niet verkrijgbaar in verschillende sterktes.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie