Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Bericht door laura »

Via twitter ...

http://www.insigniahealth.com/solutions ... re-reveals
A Patient-Centered, Proven Methodology
More than 180 health research studies from around the world document the importance of activation and its relationship to behaviors critical to improving health and reducing healthcare utilization. Hundreds of important characteristics have been mapped to activation levels. This research informs Insignia’s health activation model, which today supports over 60 organizations and their medication adherence, disease management, medical home, wellness promotion and care transition programs.

An Evidence-Based Approach to Self-Management
Hundreds of consumer health characteristics have been mapped to patient activation levels across more than two dozen health conditions, as well as disease prevention and health promotion. This research spans populations diverse in their demographic composition and consistently finds activation, as defined by the Patient Activation Measure®, to play a defining role in health behavior and outcomes.

As activation gains, individuals become significantly:
- More adherent to medications
- More likely to eat healthier and engage in physical activity
- More present in the workforce and more satisfied in the jobs
- Less likely to use the ER or to be readmitted post discharge
- More engaged with their clinicians
http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/typ ... anagement/
Zelfmanagement
Zelfmanagement is het individuele vermogen van personen om waar mogelijk gezondheidsproblemen te voorkomen en in het geval dat gezondheidsproblemen optreden: goed om te gaan met symptomen, de behandeling, lichamelijke, psychische en sociale consequenties van de (chronische) aandoening en de daarbij behorende aanpassingen in leefstijl. Men is in staat zelf de eigen gezondheidstoestand te monitoren en de cognitieve, gedragsmatige en emotionele reacties te vertonen die bijdragen aan de voor een persoon in zijn unieke omstandigheden best bereikbare (gezondheids)uitkomsten en een bevredigende kwaliteit van leven1.

Volwassenen met diabetes hebben een eigen verantwoordelijkheid in de behandeling van hun aandoening. Naarmate zij over meer kennis, inzicht en vaardigheden beschikken kan deze verantwoordelijkheid worden uitgebreid en wordt adequate zelfzorg steeds meer mogelijk. Vaardigheden die daarbij relevant zijn betreffen bijvoorbeeld een correcte inname en/of toediening van orale medicatie en/of insuline, (indien van toepassing) een op de juiste wijze uitgevoerde zelfcontrole van de bloedglucose en een handelen op basis van verkregen uitkomsten; een gezond voedings- en beweegpatroon en een regelmatige controle van de voeten. Hoe beter deze beheerst worden hoe meer mogelijkheden voor een flexibele en meer gevarieerde leefstijl2. Van adequaat zelfmanagement is sprake als de patiënt in wisselende omstandigheden goed voor zichzelf kan zorgen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Bericht door Eekhoorn »

Zo wordt alweer een stuk concreter wat zelfmanagement is. Al zal ik dat pepermuntje niet versmaden :D

Zelfmanagement is strikt genomen iets dat bij de patiënt zelf ligt, maar die patiënt moet dan natuurlijk wel genoeg handvatten krijgen om het waar te maken. Bijvoorbeeld voldoende goede, begrijpelijke info over zijn aandoening, eenvoudige toegang tot zijn medisch dossier, en (vind ik tenminste) voldoende mogelijkheden voor contact met medepatiënten.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Bericht door laura »

Voor het maartnummer van Schild zoekt de redactie van SON drie mensen die willen reageren op de stelling: 'De schildklierpatiënt is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar behandeling'.
(Informatie: https://www.facebook.com/schildklier.nl ... 69978627:0)


Mijn reactie is geplaatst:
Je voelt je niet lekker en je hebt klachten. Je gaat naar de arts. Na onderzoek is de conclusie: er is iets met je schildklier. Er komt heel veel op je af, zoals: wat is een schildklier, welke ziekte heb ik, wat voor behandeling krijg ik, word ik weer zoals vroeger? De bedoeling is dat de arts jou uitlegt wat er aan de hand is en dat jullie samen een behandeling kiezen. Dat noem je ‘gedeelde besluitvorming’. Daarvoor moet de informatie wel kloppen en belangrijk is dat je die informatie begrijpt. Het klinkt zo simpel en eenvoudig, maar dat is het niet.

Met de marktwerking in de zorg wordt van jou als patiënt of ‘zorgconsument’ verwacht dat je zelfredzaam bent. Steeds meer belandt op het bordje van de patiënt. Maar dat een patiënt zelf verantwoordelijk zou moeten zijn voor de behandeling, dat gaat veel te ver. In feite betekent het dat je de plicht hebt om te zorgen dat de behandeling goed verloopt. Waar de communicatie tussen arts en patiënt niet altijd optimaal verloopt. Waar niet te voorspellen is hoe iemand reageert op een behandeling. Daar kan en mag je een patiënt niet op afrekenen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Bericht door Eekhoorn »

Een aardige bijdrage aan deze discussie.

Twee studenten schreven een scriptie over de vraag hoe de gezamenlijke besluitvorming binnen een behandelrelatie arts-patient er in de praktijk uit kan zien. Ze bekeken daartoe twee cases. Het gaat in beide gevallen over mensen met een onbehandelbare, uitgezaaide kanker. Hoewel dat natuurlijk veel ernstiger gevallen zijn dan 'gemiddeld', denk ik dat de conclusies tot op zekere hoogte ook voor bijvoorbeeld schildklierpatiënten gelden.

Een van de conclusies is dat het nemen van medische beslissingen binnen een behandeling geen rationeel proces is:
De dominante opvatting van gezamenlijke besluitvorming sluit dan ook niet aan bij de chaotische wereld van de patiënten en laat patiënten juist alleen in deze onvertrouwde en onveilige situatie.
Bron: http://zorgethiek.nu/de-schijnwerkelijk ... itvorming/
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Bericht door Eekhoorn »

Vandaag in de BMJ: het baat iedereen wanneer patiënten met langdurige (zeg maar: blijvende) aandoeningen zelf actief leren omgaan met die aandoening. Artsen, maar ook paramedici, moeten dat in hun hoofd krijgen en de betrokken patiënten daarmee helpen.
“self management support is about helping people go on a journey of change and it requires a radical transformation in services and in clinicians assumptions of what their role is.”
http://blogs.bmj.com/bmj/2015/05/21/tes ... t-support/
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wie is verantwoordelijk voor jouw behandeling?

Bericht door laura »

Nieuwe NHG-Zorgmodules Leefstijl

Lijkt me wel een passend artikel voor deze discussie:

3 september, 2015
In de nieuwe Zorgmodules Leefstijl staan richtlijnen over leefstijladvisering rondom de thema’s roken, alcohol, voeding en bewegen, voor de huisarts en andere zorgverleners. Voor de patiënt zijn informatie en adviezen op Thuisarts.nl te vinden.

Bijna iedereen vindt gezondheid de belangrijkste waarde in het leven. Toch is het voor veel mensen lastig om gezond te leven omdat zij kampen met tabaksverslaving, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging of ongezonde voedingspatronen. Zeker als er sprake is van (risico op) gezondheidsproblemen zijn een goede leefstijladvisering en een optimale begeleiding van de gewenste gedragsverandering van groot belang. Daarvoor zijn nu richtlijnen te vinden in de nieuwe NHG-Zorgmodules Leefstijl. Voor de patiënt is veel informatie op Thuisarts.nl te vinden. Bovendien zijn samen met de NPCF een zestal filmpjes en een Gezond Leven-kaart ontwikkeld.

Wat houdt een goede leefstijladvisering in?

De inleidende hoofdstukken van de ‘Leefstijlmodules’ (zoals de Zorgmodules in de wandelgangen zijn gaan heten) gaan in op algemene aspecten die bij elke vorm van leefstijladvisering aan de orde zijn. Bijvoorbeeld:
- motiverende gespreksvoering: om de patiënt het vertrouwen te laten krijgen in het eigen vermogen tot gedragsverandering;
- het verantwoord stimuleren van zelfmanagement bij die patiënten die hiertoe voldoende vaardigheden hebben;
- samenwerkingsafspraken binnen zorggroepen of met andere eerstelijnszorgverleners;
- het opzetten en onderhouden van een sociale kaart.

Ook het aankaarten, inventariseren en evalueren van leefstijlproblematiek komt in de inleidende hoofdstukken aan de orde.

De vier Zorgmodules Leefstijl
In de Zorgmodules zelf is er achtereenvolgens aandacht voor:

- Alcohol: gericht op mensen met een drinkpatroon dat lichamelijke, psychische of sociale problemen veroorzaakt, of zelfs aanzienlijke beperkingen of lijdensdruk geeft.
- Bewegen: gericht op mensen met risicofactoren of (chronische) ziekten bij wie het aanleren van een gezond bewegingsgedrag onderdeel is van de behandeling.
- Roken: gericht op alle rokers die zelf willen stoppen of bij wie stoppen met roken van belang is vanwege zwangerschap of aan roken gerelateerde klachten en risico’s.
- Voeding: gericht op mensen met risicofactoren of (chronische) ziekten bij wie het aanleren van een gezond voedingsgedrag onderdeel is van de behandeling.

In de modules is kennis uit relevante NHG-Standaarden en zorgmodules gebundeld en per thema zijn doel, doelgroep, betrokken zorgverleners en praktische richtlijnen voor diagnostiek en behandeling uitgewerkt. Voor het maken van afspraken over gedragsverandering is een Gezond Leven-kaart voor de patiënt gemaakt.

Verkrijgbaarheid
De richtlijnen zijn ontwikkeld voor huisartsen, praktijkondersteuners/-verpleegkundigen en zorggroepen ter ondersteuning van hun leefstijladvisering aan volwassenen. De Leefstijlmodules zijn daarnaast ook bruikbaar voor alle andere zorgverleners uit de eerste en tweede lijn die zich bezighouden met leefstijladvisering, zoals fysiotherapeuten en diëtisten.

Klik hier voor de Leefstijlmodules

Betrokken partijen
Aan de Leefstijlmodules werkten mee: Diabetes Vereniging Nederland, GGD GHOR Nederland, De Hart&Vaatgroep, InEen, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Landelijke Huisartsen Vereniging, Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten, Longfonds, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlandse Obesitas Vereniging, Patiëntenfederatie NPCF, Platform Vitale Vaten, Trimbos-instituut, Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie