Discussie over EPD/LSP/ICT

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
*anna*
Berichten: 332
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Discussie over EPD/LSP/ICT

Bericht door *anna* »

Zijn jullie ook zo verbaasd over de druk die door huisarts en apotheek op ons wordt uitgeoefend om toestemming te geven dat ons persoonlijke patiëntendossier wordt aangemeld bij het LSP (Landelijk Schakelpunt)?
Nadat het EPD (Elektronische Patiëntendossier) in de Eerste Kamer strandde, is het nu de Vereniging Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie (VZVZ) die met hulp van de Zorgverzekeraars(!) een nieuwe poging doet om al onze medische gegevens te bundelen zodat ze gedeeld kunnen worden. Maar met wie? Dat is voor mij de grote vraag. Het aantal disciplines dat inzage kan krijgen wordt steeds groter. Waren het eerst huisartsen, waarnemend huisartsen (huisartsenposten), apothekers, ziekenhuisapothekers en medisch specialisten, nu zijn het ook organisaties voor jeugdgezondheidszorg (JGZ) zoals consultatiebureaus en schoolartsen die via het LSP dossiers overdragen. En het worden er steeds meer. Zo zal het LSP je altijd achtervolgen!
Het komt misschien nog zover dat je alleen verzekerd kunt worden als je dossier in het LSP is opgenomen, want de verzekeraars krijgen ook inzagerecht, daar kun je op wachten!

In de NRC stond onlangs dit: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/04/med ... g-patient/ En het zal niet bij dit incident blijven. Zolang er zulke grove (menselijke) fouten gemaakt worden, heb ik er geen enkel vertrouwen in. Maar mijn wantrouwen wordt vooral gevoed door waarschuwingen van experts dat de beveiliging niet waterdicht is.

Ik vraag me af welke belangen écht gediend zijn met dit circus. Er wordt zo ontstellend veel geld in gestoken, dat die belangen wel erg groot moeten zijn. Zoals de website http://www.privacybarometer.nl/ (even zoeken op EPD/LSP) laat zien, krijgen huisartsen - maar ook apotheken - een bonus (omdat bonussen verboden zijn noemt minister Schippers het een ‘vergoeding’) als zij de helft van hun patiënten bij het EPD/LSP aanmelden van eenmalig zo’n € 600. Daarnaast ontvangen ze jaarlijks, ongeacht de hoeveelheid aangemelde patiënten, een vast bedrag van € 714. Plus nog wat gratis faciliteiten.

Groet, Anna
die geen toestemming zal geven.

Vond net nog dit: http://medischcontact.artsennet.nl/Actu ... opmars.htm
De reacties daarop sterken mij alleen maar in mijn besluit NIET mee te doen.
Kiek
Berichten: 6715
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Kiek »

Hallo Anna,

Gemeenten kunnen de informatie inzien, en de verzekeraars ook.
Zo komen je medische problemen, psychische aandoeningen, je financiële positie, huwelijksproblemen en politie-contacten bij Big Brother terecht.
Je buurvrouw die bij de gemeente werkt, in het ziekenhuis of bij de GGD: een druk op de knop, en hoppa, je hele hebben en houwen wordt gezellig op de volgende verjaardag besproken.
Dit is geen doemscenario.

Het is de uitkomst van de nieuwe zorgdictatuur.
Minister Schippers zegt dat alleen op deze manier de kosten van de zorg in de hand te houden zijn.

Je kunt je niet beroepen op het medisch beroepsgeheim.
Want het medisch beroepsgeheim is een verworvenheid uit het gewoonterecht, en is niet verankerd in de gewone wetgeving.

Privacy in de zorg van Ronald Huissen http://www.swpbook.com/1807#.VKrQo3ueSJB
http://platformburgerrechten.nl/2014/12 ... uitgehold/
Discussieavond over Privacy in de zorg
http://platformburgerrechten.nl/2014/12 ... n-de-zorg/

Ik geef dus geen toestemming.

Prettige avond,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
Jenny
Berichten: 256
Lid geworden op: 12 sep 2013, 18:24

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Jenny »

Mijn verzekeraar, het IZZ heeft mij de mogelijkheid gegeven om zelf een elektronisch dossier te maken. Alleen wat ik er op zet, staat er op. Verder kan alleen ik mijn behandelaars uitnodigen om mijn dossier in te zien. Zo'n soortgelijk dossier was er een paar jaar geleden ook al, al tegenhanger van het EPD, maar door gebrek aan belangstelling is dat ter ziele gegaan. Ik heb er b.v. al mijn röntgenfoto's op gezet en de brieven van artsen.
Graves' diagnose sinds 2001. Na medicijnkuur hypo geworden. Oogziekte van Graves is behandeld in het AMC. Mijn Graves' Story is te lezen op http://www.duijfathome.nl/graves
Afbeelding
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Eekhoorn »

Ook onze apotheek heeft me - tot tweemaal toe zelfs - gevraagd of we toestemming wilden geven. Ook wij doen het niet, vanwege de hierboven genoemde redenen. Alsof de VZVZ (wie zijn dat eigenlijk precies?) een fuik in het water houdt en je vriendelijk verzoekt erin te zwemmen.

Wat mij het meest stoort is de leugenachtigheid waarmee dit systeem aan de man wordt gebracht. Arts en apotheek worden geacht de patiënt te vertellen dat deelname aan het LSP in zijn belang is, met name in geval van noodsituaties. Slimme psychologie, want daarmee wordt een angsttrigger in stelling gebracht: o jee, als ik niet teken, dan kan ik misschien niet goed geholpen worden in noodsituaties. Lees die folder maar eens die je daar in je handen gedrukt krijgt.

Terwijl iedereen met een normaal verstand na drie minuten googelen weet dat er andere (zichtbare en onzichtbare) belangen spelen. Misschien is een van die belangen dat de zorg er goedkoper door wordt, maar wees daar dan gewoon eerlijk over. Bovendien staat in die folder expliciet dat de info die via het LSP gedeeld wordt, uitsluitend voor huisartsen, apotheken en medisch specialisten toegankelijk is.
*anna*
Berichten: 332
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door *anna* »

Van die dingen dus. Zo worden we gemanipuleerd en getriggerd. Lees vooral de verschillende mogelijkheden daartoe in de 'Perstoolkit'.

http://www.knmp.nl/nieuws/samen-met-vzv ... um=twitter

En niet te vergeten de 'spontane' citaten die gebruikt kunnen worden in persberichten. Hilarisch.
Citaten - zorgverleners
“Met onderling samenwerken bereik je het meeste” - Apotheker
“Als je als apotheker goed in je vak staat, vraag je je patiënten om toestemming.” - Apotheker
“Wij verzekeren patiënten dat hun medisch dossier altijd bij ons in de computer staat en blijft staan en dat het LSP alleen een verwijzing naar hun dossier bevat in de vorm van hun burgerservicenummer.” - Apotheker

“Als huisarts en zeker als apotheekhoudende huisarts kun je niet zonder het LSP in de toekomst.” - Apotheekhoudende huisarts
“Het LSP geeft de behandelend specialist met één druk op de knop een medicatieoverzicht van de patiënt: de afleverhistorie vanuit de apotheek is direct beschikbaar. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van zorg en voor de efficiency tijdens het consult.” - Huisarts
“Van alle kanten hebben onderzoeken aangetoond dat het delen van medische gegevens zorgt voor veiligere en betere zorg. Het LSP helpt ons dit te realiseren.“ - Huisarts

“Zeker voor mensen die vaker bij verschillende zorgverleners komen, zoals chronisch zieken, is belangrijk dat patiënten ervoor kunnen kiezen om hun medische gegevens elektronisch beschikbaar te stellen voor andere zorgverleners. Daarom doen wij ons best om zoveel mogelijk vaart te houden in het opt-in traject.” - Doktersassistent

“Het LSP helpt het evenwicht tussen privacy en kwaliteit van zorg te bewaren” - Medewerker huisartsenpost

Citaten – Patiënten
“Met het LSP wordt mijn medicatie beter op elkaar afgestemd. Dat maakt het gemakkelijker en veiliger.” - Patiënt
“Het is voor mijn gezondheid van het grootste belang dat mijn behandelaar op de hoogte is van mijn actuele medicatiegebruik. De medicijnen die hij voorschrift, moeten passen in dat plaatje.” - Chronisch patiënt
“Voor mij is het letterlijk van levensbelang dat een arts snel mijn actuele medische gegevens kan zien.” - Chronisch patiënt
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door laura »

In NRC Handelsblad in 2008: http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/ ... acyramp-2/
Met onderaan het artikel vele reacties.

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) stelt zorgverleners in staat op elk moment uw relevante medische gegevens in te zien. U hoeft dan niet iedere keer uw ziektegeschiedenis te vertellen, het vermindert de kans op medische fouten en de zorg kan adequater verleend worden.

Tot zover de belangrijkste punten uit de brief die minister Klink (Volksgezondheid) op 1 november 2008 aan alle huishoudens heeft gestuurd. Weggegooid of nog niet gelezen? Dan heeft u stilzwijgend ingestemd met het uitwisselen van uw gegevens. De bezwaartermijn liep op 15 december 2008 af.

In NRC Handelsblad hebben diverse deskundigen en NRC-columnisten hun zorgen geuit over dit kabinetsplan. Dr. Laurens Mommers, verbonden aan het Centrum voor Recht in de Informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden, zette de toon. Het EPD is volgens hem overbodig, zelfs gevaarlijk. “Een ouderwetse verwijsbrief is effectiever en tast onze privacy minder aan”, betoogde hij. Mommers pleit voor een gezond wantrouwen jegens professionals. Alleen al omdat in 2005 tweehonderd politieagenten hun nieuwsgierigheid niet konden bedwingen toen ze – onbevoegd – het dossier van de van verkrachting verdachte profvoetballer Van Persie probeerden in te zien. Ook vreest hij voor ‘institutionele nieuwsgierigheid’, bijvoorbeeld van levensverzekeraars die willen nagaan of hun klanten echt zo gezond zijn als ze opgegeven hebben.

NRC-columnist Frank Kuitenbrouwer schetst een nog zwartgalliger scenario. Want stel dat dat de overheid net als in Groot-Brittannië digitale gegevens van miljoenen burgers verliest? Kuitenbrouwer citeert in zijn stuk Ross Anderson, hoogleraar computerbeveiliging. “Je kunt veiligheid hebben of functionaliteit of grootschaligheid – maar je kunt niet alle drie tegelijk hebben.” Anderson geeft daarom de voorkeur aan lokale gegevensopslag. En Kuitenbrouwer vraagt zich af waarom een ‘landelijk nooddossier’ niet voldoende is. Want dit plan, zo stelt hij, is de wegbereider voor een elektronische identiteitskaart.

Marc Chavannes, ook columnist van deze krant, gaat nog een stapje verder. “Het Elektronisch Mens Dossier wordt de hoeksteen van een Nederlandse nachtmerriestaat.” Hij roept de “Haagse dossiervreters” op om wakker te worden. Want als het EPD gekoppeld wordt aan het burgerservicenummer (BSN) bestaat er van iedere burger een compleet profiel: belastinggegevens, strafblad, rekeningrij-parcours, openstaande boetes en uitkeringen. “Inbreuk op de persoonlijke levenssfeer kan even goed het gevolg zijn van suffigheid als van criminele organisaties. Zeker in een zorgomgeving waar iedereen moet leren marktdenken”, waarschuwt hij.

Chavannes vindt het hoog tijd dat ministers, ambtenaren en Kamerleden de “contouren gaan zien van het privacyspookhuis dat zij bezig zijn te bouwen”. En het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) dan? “Het college wil graag welkom blijven in bestuurlijk Den Haag”, schertst Chavannes.

Dat laatste kwam hem op een ingezonden brief van de woordvoerder van het CPB, Koosje Verhaar, te staan. Verhaar zegt dat zijn organisatie zich wel degelijk zorgen maakt over de “ongebreidelde aaneenschakeling van gedigitaliseerde dossiers”. Het CPB zou de minister bijvoorbeeld aangesproken hebben op de ‘wie zwijgt, stemt toe’-bezwaarprocedure. En in het aanduiden van de risico’s deed Verhaar niet onder voor Chavannes. “Het CBP waarschuwt al geruime tijd voor het ontstaan van een ‘glazen samenleving’ waarin niemand meer onbespied door het leven kan gaan.”
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door laura »

Als ik daarop klik en het worddoc zie van de apotheker, vrees ik dat ik mondeling toestemming heb gegeven.
Dat noem ik een overrompelingstactiek.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door ineke »

*anna* schreef: Ik vraag me af welke belangen écht gediend zijn met dit circus. Er wordt zo ontstellend veel geld in gestoken, dat die belangen wel erg groot moeten zijn. Zoals de website http://www.privacybarometer.nl/ (even zoeken op EPD/LSP) laat zien, krijgen huisartsen - maar ook apotheken - een bonus (omdat bonussen verboden zijn noemt minister Schippers het een ‘vergoeding’) als zij de helft van hun patiënten bij het EPD/LSP aanmelden van eenmalig zo’n € 600. Daarnaast ontvangen ze jaarlijks, ongeacht de hoeveelheid aangemelde patiënten, een vast bedrag van € 714. Plus nog wat gratis faciliteiten.
Ik zie dit staan:
Kom ook in aanmerking voor de vergoeding

U komt in aanmerking voor de LSP-jaarvergoeding van € 906,- wanneer u in dit jaar 40 % van uw dossiers aanmeldt bij het LSP. U ontvangt de LSP-jaarvergoeding na het kwartaal waarin u deze 40% behaald.Voor het aanmelden van het patiëntendossier bij het LSP is toestemming van de patiënt nodig.

Maar kijk eens even verder bij >>> :roll: :roll: :roll: :roll:


Tips voor slimme en gezamenlijke Opt-in
Vragen om toestemming aan de patiënt om medicatiegegevens beschikbaar te stellen voor andere
zorgaanbieders; bijna iedere apotheek is ermee bezig. Om u te helpen, delen apotheken hun tips met u.

Slimme tips uit de praktijk
1. Opt-in bij uitvoeren van tevredenheidonderzoek
Apotheek Geesterduin in Castricum voert regelmatig tevredenheidonderzoek uit. De patiënt die aan de
balie wacht op zijn medicijn wordt gevraagd om het onderzoek in te vullen. Ook wordt dan een formulier
aan de patiënt gegeven voor de opt-in registratie. Voor meer informatie wordt de patiënt verwezen naar de
folder die in het folderrek te vinden is

2. Medicatie review en opt-in vraag
Kring-apotheek Vianen en Monnikenhof voeren voor patiënten in een risicogroep een medicatie review
uit. Bij deze patiënten is het extra belangrijk dat hun medicatie gegevens ook beschikbaar zijn voor andere
zorgaanbieders. Bijvoorbeeld bij de huisartsenpost als zij daar in het weekend terecht zouden komen.
Daarom wordt tijdens de medicatie review ook de opt-in vraag aan deze patiënten gesteld.

3. Informatiemateriaal bij eerste uitgifte
Apotheek Bennebroekse heeft op het informatiemateriaal bij de eerste uitgifte informatie opgenomen over
de benodigde toestemming van de patiënt. Ook bij aflevering van het herhaalrecept ontvangt de patiënt
deze informatie. De patiënt kan de toestemming in de apotheek mondeling geven of een formulier invullen

4. Administratieve kracht voor verwerken papieren opt-ins
De Pekelder Apotheek in Oude Pekela en de Kring-apotheek Medipark in Uden laten administratief
medewerkers hun papieren opt-ins verwerken. De tijdelijke krachten hebben hiervoor geen UZI-pas nodig.
Nadat de opt-ins in de dossiers zijn verwerkt, kunnen de dossiers worden aangemeld met de UZI-pas.

5. Poli-apotheek vraagt om toestemming voor de openbare apotheek
De poli-apotheek van het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk informeert haar patiënten om hun apotheek
toestemming te geven voor het overdragen van hun medicijngegevens. Zo weten patiënten zeker dat
de zorgverleners van het St. Jansdal goed inzicht hebben in hun actuele medicijngegevens als zij in het
ziekenhuis komen voor een polikliniekbezoek, een geplande of spoedopname. Bij een bezoek kan de patiënt
via een formulier aangeven dat zij toestemming geven voor uitwisseling van hun medicatiegegevens.
De apotheek verzorgt dan de administratie hiervan.

6. Tips uit de Duin en Bollen streek en Leiden
De apotheken in deze regio hebben het voor de patiënt heel laagdrempelig gemaakt om de
toestemmingsvraag te beantwoorden. Zo worden patiënt-etiketten geplakt op de toestemmingsformulieren
wat het invullen van de NAW-gegevens scheelt. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van een
receptstempel op de achterkant van het recept. De patiënt kruist dan ja of nee aan en tekent.


Praktische tips voor gezamenlijke opt-in
Vraag ook toestemming voor andere zorgverleners. Het is mogelijk om met andere zorgverleners
gezamenlijk de patiënt om toestemming te vragen. De patiënt heeft het recht om per zorgaanbieder
toestemming te geven. Vraagt u ook namens andere zorgaanbieders van de patiënt om toestemming?
Gebruik dan een formulier waar de patiënt bewust kan aangeven voor welke zorgaanbieder hij toestemming
geeft. Maak ook goede afspraken over de distributie van de formulieren. Heeft u toestemming ontvangen
voor andere zorgaanbieders? Dan bent u ervoor verantwoordelijk dat deze toestemming ook die
zorgaanbieders bereikt
Praktijkvoorbeelden:
● Aanhaken bij Griepprikcampagne
De huisarts vraagt ook namens apotheken de patiënt om toestemming. Juist voor deze groep patiënten is
het van belang dat actuele medische gegevens raadpleegbaar zijn
● Via de dienstapotheek
De dienstapotheek kan ook voor andere apotheken om toestemming vragen. Beperk de lijst tot
apotheken in de nabijheid van de dienstapotheek. Dit voorkomt dat de lijst onoverzichtelijk wordt voor
de patiënt en maakt het verspreiden van de ontvangen toestemming ook eenvoudiger.
● Via de huisartsenpost
Een huisartsenpost heeft er belang bij dat van patiënten actuele medische gegevens via het LSP
raadpleegbaar zijn. Het kan daarom handig zijn om met de huisartsenpost in uw omgeving en de
daarbij aangesloten huisartsen afspraken te maken over het vragen om toestemming bij een bezoek aan
de huisartsenpost.
● Via de clusterapotheken
Werkt u samen in een cluster met andere apotheken? Vraag dan aan de patiënt om toestemming te geven
voor alle apotheken in het cluster.
● Via verpleeghuizen
Met verpleeghuizen kunt u afspraken maken over het verzamelen van de toestemmingsvraag bij de
intake in het verpleeghuis. U kunt er natuurlijk ook zelf naartoe gaan om de toestemming in een gesprek
aan de patiënt te vragen
● Via Mantelzorger of bij bezorging
Zowel de bezorger als de mantelzorger kunt u een informatiepakket en toestemmingsformulier
meegeven. U kunt ze vragen het formulier door de patiënt te laten invullen en vervolgens te retourneren.
Maak hier eventueel een aantekening van en bel de patiënt na wanneer er na verloop van tijd nog geen
toestemming is gegeven.

http://www.knmp.nl/praktijkvoering/lsp- ... oad/file_1


LSP-mediatheek

In de LSP-mediatheek vindt u praktische informatie over alles wat bij het LSP hoort.


10 vragen over het convenant landelijke zorginfrastructuur
10 vragen over het convenant 'Gebruik landelijke zorginfrastructuur 2013-2016' beantwoord.

Convenant gebruik landelijke zorginfrastructuur 2013-2016 (VZVZ.nl)

Met dit convenant spreken partijen hun bereidheid uit om de landelijke zorginfrastructuur tot een succes te maken en zo een bijdrage te leveren aan een efficiëntere, betere en veiligere zorgverlening.

Informatiekaart aanmelden patiëntendossier Pharmacom
Hoe registreert u de toestemming van een patiënt en meldt u het dossier aan op het LSP in Pharmacom Nieuw? U leest het in de informatiekaart.

Informatiekaart aanmelden patiëntendossier Aposys
Hoe registreert u de toestemming van een patient en meldt u het dossier aan op het LSP in Aposys? U leest het in de informatiekaart.

Informatiekaart aanmelden patiëntendossier MIRA
Hoe registreert u de toestemming van een patiënt en meldt u het dossier aan op het LSP in Mira? U leest het in deze informatiekaart.

Informatiekaart dienst Opt-in VECOZO
Hoe kunt u uw apotheek aanmelden bij de dienst Opt-in VECOZO en aanmeldingen van patiënten afhandelen? U leest het in deze informatiekaart.

Informatiekaart UZI-aanvraag
Deze kaart biedt een praktisch overzicht van de stappen die gezet moeten worden vanaf de aanvraag van een UZI-pas tot en met ingebruikname.

Informatiekaart website Ikgeeftoestemming.nl
Een patiënt kan online toestemming geven voor het uitwisselen van zijn medische gegevens via het LSP op de website Ikgeeftoestemming.nl. In bijgevoegd schema is uitgelegd hoe dit precies in zijn werk gaat.

Meest gestelde vragen over het uitwisselen van medicatiegegevens
Wat mag u als apotheker wel en niet doen bij de uitwisseling van medicatiegegevens? De Wbp en de WGBO geven het juridisch kader aan waarbinnen een apotheker moet handelen. Maar er is nog vaak onduidelijkheid. Daarom heeft de KNMP de meest gestelde vragen over uitwisseling van medicatiegegevens en toestemming vragen op een rij gezet en beantwoord.

Overzicht LSP-vergoedingen
De LSP-vergoedingen voor apotheken in 1 handig overzicht.

Protocol LSP: Onderhoud AIS van (afgeleide) contra-indicaties (oktober 2013)
In het protocol LSP ICA wordt een werkwijze beschreven waarop het AIS kan worden opgeschoond van contra‐indicaties die niet geverifieerd zijn, op basis van de Z‐index 'Opschonen contraïndicatiewaarden'.

Stappenplan toestemming vragen LSP
De stappen voor het vragen om toestemming voor het delen van medische gegevens via het LSP en de registratie in uw AIS.


Tips voor gebruik dienst Opt-in
Hoe gebruikt u de dienst Opt-in succesvol? U leest het in de tips.

Tips voor LSP-ICA (Intoleranties, Contra-indicaties en Allergieën)
Tips voor het raadplegen van ICA-gegevens (Intoleranties, Contra-indicaties en Allergieën) via het LSP.

Tips voor LSP-signaalfunctie
Tips voor het gebruik van de LSP Signaalfunctie. Met de LSP Signaalfunctie ontvangt u een signaal als een andere zorgaanbieder gegevens heeft aangemeld/gewijzigd over een van uw patiënten.

Tips voor slimme en gezamenlijke opt-in
Apotheken die al een tijdje werken met het LSP, delen hun tips met u.

Tips voor succesvol dossiers aanmelden
Hoe weet u zeker dat een dossier succesvol is aangemeld op het LSP? U leest het hier.

Tips voor uitzetten OZIS
Medio 2014 wordt de OZIS-functionaliteit ‘dienstwaarneming apotheken’ uitgefaseerd omdat deze niet meer aan de geldende eisen voor informatiebeveiliging en privacy voldoet. In het document ‘Tips voor uitzetten OZIS’ leest u hoe u OZIS op een verantwoorde wijze kunt uitfaseren.

Toestemming labwaarden
Het is voor u mogelijk om labwaarden op te vragen voor uw patiënt. Vanaf 1 augustus 2013 moeten voorschrijvers afwijkende nierfunctiewaarden actief doorgeven aan de apotheker. Hiervoor is wel altijd toestemming van de patiënt nodig. Dat kan een mondelinge toestemming zijn, als dit maar goed wordt vastgelegd in het informatiesysteem.

Vergoeding UZI-middelen in 2014
Bekijk de voorwaarden voor vergoeding van UZI-middelen in 2014.





:roll: :roll: :roll: :roll:

Nieuwe aanmelding
op LSP: € 3.624,-

Zie alle gegevens die op een soort schijf staan:
http://www.knmp.nl/praktijkvoering/lsp- ... oad/file_1



VGVZ:
De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is verantwoordelijk voor de uitwisseling van gegevens via de zorginfrastructuur van het LSP. VZVZ zorgt ervoor dat het netwerk goed functioneert, zodat bijvoorbeeld zorgverleners alleen de gegevens kunnen inzien die voor hun beroepsgroep zijn toegestaan. Zo kan een huisarts wel een samenvatting van het huisartsdossier inzien, maar een apotheker niet.
https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/ ... er-het-LSP

https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/ ... le][n]=249



3.3.4
Behoeften van zorgverzekeraars
.....................................................................................................
Op pagina 38/39
39 >> h) Geen toegang voor zorgverzekeraars, bedrijfs-­‐ en keuringsarts
https://www.vzvz.nl/uploaded/FILES/html ... %20DEF.pdf


LSP-vergoedingen voor apotheken

https://www.vzvz.nl/uploaded/FILES/html ... theken.pdf

LSP-vergoedingen voor huisartsen
https://www.vzvz.nl/uploaded/FILES/html ... artsen.pdf

LSP-vergoedingen voor huisartsenposten
https://www.vzvz.nl/uploaded/FILES/html ... posten.pdf



EPD/LSP - niet alleen voor onze veiligheid maar als (chronisch) patient ook een goed inkomstenbron :?:


.
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Eekhoorn »

laura schreef:
Als ik daarop klik en het worddoc zie van de apotheker, vrees ik dat ik mondeling toestemming heb gegeven.
Dat noem ik een overrompelingstactiek.
Je kunt je toestemming ook weer intrekken. Doe dat dan wel bij voorkeur schriftelijk ;)
ineke schreef:EPD/LSP - niet alleen voor onze veiligheid maar als (chronisch) patient ook een goed inkomstenbron :?: .
Mooi speurwerk, Ineke :)

Wat mij verder nog opviel:

Uit de link van Kiek http://platformburgerrechten.nl/2014/12 ... n-de-zorg/
Het ministerie van Volksgezondheid heeft bij het opzetten van het systeem in 2005 nooit onderzocht of dit [het DBC-systeem - Eekhoorn] ook op een manier kon die het medisch beroepsgeheim intact hield – terwijl daar legio aanknopingspunten voor waren. Psychiaters en psychotherapeuten stapten naar de rechter en kregen gelijk, maar vooralsnog heeft de NZa geen deugdelijk gehoor gegeven aan de uitspraak.
“NZA en zorgverzekeraars verdommen simpelweg om conform de rechterlijke uitspraak de privacy opt-out naar behoren aan te passen.”
“Nu het er met de vernietiging van de gedragscode voor zorgverzekeraars op lijkt dat de huidige gegevensverzameling niet meer in stand kan worden gehouden, maakt minister Schippers van Volksgezondheid nu een nieuwe wet. Deze regelt dat ondanks al deze rechterlijke uitspraken, dit alles verplicht moet worden aangeleverd. Dat is het negeren van onze rechtstaat, tussen de verhouding van de rechtsprekende macht en de uitvoerende macht.”
Uit de lezing van Joyce Hes, vice-voorzitter van de Stichting Bescherming Burgerrechten, tijdens de discussieavond op 10 december 2014 (http://platformburgerrechten.nl/2014/12 ... rgmijding/):
Wat is de invalshoek: een werkelijk klantgericht consumentperspectief of het officiële perspectief van de bureaucratie?

[..]Het meest opvallende in Huisssens boek vind ik nog de halsstarrigheid van het systeem om telkens onder andere etiketten en met andere argumenten de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de daar noodzakelijk geachte doelbinding en subsidiariteit te omzeilen, te negeren of gewoon onbelangrijk te vinden ten opzichte van pragmatische motieven als veronderstelde efficiency en effectiviteit.

Lastige burgers en burgerbewegingen lopen vervolgens naar de rechter, die een uitspraak doet. Maar dat mag de pret niet kreuken, zeiden wij vroeger in Den Haag, “of we het willen of niet het DBC systeem is in gang gezet dus kan het niet worden terug gedraaid, met het EPD was een begin gemaakt dus de show must go on.

De transitie is gepland dus zal hij er komen, ook al kan er niet worden voldaan aan wettelijke verplichtingen. Het systeem wordt zo doel op zich en geen directe oplossing voor een urgent probleem.
Het aardige is dat deze bronnen stammen van 10 december, dus nog net voordat de 'kerstcrisis' uitbrak. Die werd uiteindelijk 'opgelost' met het idee van het kabinet om desnoods de door minister Schippers gewenste aanpassingen van de Zorgwet niet via een wijziging van de wet zelf, maar via een AMvB in te voeren, waarmee de Kamers kunnen worden omzeild omdat een AMvB niet parlementair behandeld hoeft te worden. Die aanpak werd door veel commentators al direct gekenmerkt als ondemocratisch, omdat volgens de Grondwet een AMvB slechts bedoeld is voor de uitwerking van (door de Kamers behandelde/goedgekeurde) wetten en niet voor het invoeren van regelgeving die feitelijk het karakter van wettelijke bepalingen heeft, zeker als het gaat om controversiële regelgeving.

Eigenlijk bevestigt dat de citaten van Burgerrechten.nl dat het kabinet de door hem gewenste systeemaanpassingen linksom of rechtsom moet en zal invoeren - zowel de rechterlijke als de parlementaire macht wordt gewoon genegeerd of gepasseerd. Leve de Trias Politica.

Gelukkig hoeven we ons vanaf 1 februari om dit soort dingen niet meer druk te maken. Hier is het Postbus 51-spotje: https://www.youtube.com/watch?v=MQ7rhtp5p7Y.
*anna*
Berichten: 332
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door *anna* »

Eekhoorn,
Geweldig, dat YouTubefilmpje van 'de Speld'. Ik hou van die humor.

Ineke,
Respect voor je speurzin. Een weerzinwekkend inkijkje in de tips en tricks waarmee 'het volk' overtuigd moet worden...

Voor diegenen die overrompeld werden met de vraag om toestemming voor opname van hun patiëntendossier in het EPD/LSP: via http://www.ikgeentoestemming.nl/persber ... sp-in.html kun je veel informatie krijgen en tips lezen hoe je toestemming ongedaan te maken.

Mijn zeergewaardeerde apotheekhoudende huisarts heeft op onze weigering respect- en begripvol gereageerd, maar ik denk dat ik voor de zekerheid toch ook maar een officiële brief schrijf en een kopie in mijn persoonlijk archief opneem.

Groet, Anna
Plaats reactie