Het roer moet om: Manifest huisartsen tegen zorgverzekeraars

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Plaats reactie
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Het roer moet om: Manifest huisartsen tegen zorgverzekeraars

Bericht door ineke »

Actie van huisartsen "Het roer moet om"
- zie ook artikel in NRC -

NB Ook sympathisanten kunnen tekenen: http://hetroermoetom.nu/



Manifest van huisartsen tegen zorgverzekeraars
vrijdag 13 maart -
- Aantal steunbetuigingen om 09:50
- Al gesteund door 2,402 huisartsen en 3,039 sympathisanten
- 25,9% heeft getekend
- In totaal zijn er 9,258 huisartsen in Nederland




Het Manifest

Dit Manifest is gericht aan:
Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Helma Lodders, Voorzitter van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
André Rouvoet, Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland
De Raden van Bestuur van de vier grote zorgverzekeraars,
CZ, Menzis, UVIT en Zilveren Kruis Achmea



Onze huisartsenzorg staat bekend om haar laagdrempeligheid en uitstekende kwaliteit tegen relatief lage kosten. Als huisarts bied ik duurzame zorg, op basis van vertrouwen, professionaliteit en het principe “samenhang door samenwerking”. Met als doel optimale zorg, in samenspraak met de patiënt. Waarbij de patiënt als persoon meer is dan zijn ziekte.

Vanuit deze visie neem ik als huisarts mijn maatschappelijke én medische verantwoordelijkheid. Ik werk mee aan belangrijke verbeteringen in de zorg, werk mee aan het verder terugbrengen van medische kosten en pas mijn praktijkvoering aan op het overnemen van taken van de tweedelijns zorg. Maar nu zie ik dat al die positieve ontwikkelingen teniet gedaan worden. Het zorgstelsel in de eerste lijn is ernstig aan het ontsporen. “Product-denken” sloopt het zo succesvolle huisartsenmodel. Ik moet als een marktkoopman concurreren met mijn collega’s, in plaats van samen te werken. De patiënt is consument op de markt geworden. Het vertrouwen in mijn deskundigheid als arts is door de zorgverzekeraar ingeruild voor de laagst onder-handelde prijs door de inkoopmanager. Versnippering door concurrentie dus, in plaats van samenwerking. Ik weiger mij door de zorgverzekeraar in het keurslijf van marktkoopman te laten drukken. En ik wil niet dat de zorgverzekeraar een zieke patiënt primair ziet als een schadelast.

Ik wil op korte termijn met de politiek en zorgverzekeraars uit de huidige impasse komen. Alleen dan kunnen we samen plannen maken om de zorg echt te verbeteren: meerjarige plannen die zich richten op gezondheidsproblemen in de regio en de wijk.

Ik daag de politiek en zorgverzekeraar uit om lef te tonen en de realiteit onder ogen te zien. Erken dat het huidig model van marktwerking in de eerstelijnszorg mislukt is. Erken dat het toepassen van de mededingingswet op de huisartsenzorg absurd is en samenwerking en constructief overleg blokkeert. Erken dat “samenhang door samenwerking” het enig juiste recept is voor de continuïteit en kwaliteit van onze zorg.

Als huisarts stel ik daarom de politiek en de verzekeraars de volgende drie eisen:
1.Haal de huisarts uit de greep van de Mededingingswet en herstel “samenhang door samenwerking” als leidend principe in de eerstelijns zorg.
2.Samenwerken en onderhandelen alleen op gelijkwaardige basis.
Landelijk én regionaal. Dus geen schijnonderhandelingen meer met de zorgverzekeraar.
3.Toon vertrouwen in de deskundigheid van de beroepsgroep.
Stop dan ook de grenzeloze verzameldrift van nutteloze data..

Als politiek en zorgverzekeraars niet bereid zijn op mijn eisen in te gaan heeft dit verstrekkende gevolgen voor de te maken samenwerkingsafspraken en voor mijn motivatie als huisarts. Ik ben immers niet meer in staat om optimale huisartsenzorg te verlenen. En tweedelijns zorg zal niet verder verplaatst kunnen worden naar mijn praktijk.

Schippers en stuurlui, het roer moet om. Nu.



Toelichting op het Manifest

1. Ik word met mijn collega-huisartsen uit elkaar gedreven door de Autoriteit Consument en Markt. De beroepsorganisaties zijn met de Mededingingswet vleugellam en monddood gemaakt. Ik mag zelfs het overleg met mijn collega’s niet meer zoeken als het gaat om samenwerking met de zorgverzekeraars. Iedere huisarts staat er alleen voor, terwijl honderden verschillende polissen van tientallen zorgverzekeraars uiteindelijk uit het kartel van vier grote zorgverzekeraars komen. Net als mijn ruim 9000 collega-huisartsen wil ik niet individueel onderhandelen met de zorgverzekeraar. Ik wil samen met mijn collega’s lokaal en regionaal afspraken maken met de zorgverzekeraar.

2. Ik heb behoefte aan meerjarige contracten met duidelijke afspraken over visie en te leveren zorg. Niet ieder jaar opnieuw schijnonderhandelingen met niet-beslissing bevoegde relatiemanagers zonder medische kennis. Initiatieven voor een duurzame ontwikkeling van zorg zouden transparant moeten worden beoordeeld, waarbij niet alleen euro’s en besparingen belangrijk zijn maar vooral gezondheidswinst. Het ontbreekt zorgverzekeraars aan een lange termijn visie; ieder jaar verandert het eisenpakket waar de huisarts aan moet voldoen. Ik kan niet verder investeren in verruiming openingstijden, praktijkcertificering, aannemen van extra personeel etc. zonder een meerjarig contract.

3. Ik weiger verder te verzanden in het georganiseerde wantrouwen van de exploderende zorgbureaucratie, de rek is er uit! Kwaliteit wordt niet verhoogd door administratieve overbelasting, ongebreidelde dataverzameling en cijferfetisjisme. Afvinklijstjes leiden te vaak tot perverse financiële prikkels, ten koste van de kwaliteit van de zorg die ik wil leveren. Verzekeraars hebben nauwelijks kennis van het proces van medische besliskunde in de 1e lijn. Het gaat er allereerst om dat verzekeraars vertrouwen hebben in mijn medische deskundigheid. Hierover wil ik graag verantwoording afleggen.



Dit manifest wordt aangeboden aan:
Edith Schippers
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Helma Lodders
Voorzitter van de Vaste Commissie voor
Volksgezondheid, Welzijn en Sport

André Rouvoet
Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland



Voor dit manifest en eventueel als sympathisant te ondertekenen:
http://www.hetroermoetom.nu/



In NRC:
Huisartsen versus verzekeraars, waarom laait de strijd zo op?

De strijd tussen huisartsen en verzekeraars verhardt. Huisartsen publiceerden vannacht een manifest: ze willen minder bemoeienis van de zorgverzekeraars en meer inspraak. Tientallen boze huisartsen sloten zich al aan.

1. De huisartsen zijn boos, maar waarom?
“Ik, huisarts, weiger mij door zorgverzekeraar en politiek in het keurslijf van marktkoopman te laten drukken.”

Het is een zin uit het manifest dat huisartsen afgelopen nacht op de deur van het ministerie van Volksgezondheid spijkerden. Sinds 2006, toen de nieuwe zorgverzekeringswet inging, moeten huisartsen afspraken maken met zorgverzekeraars over consulten en ingrepen. Ook moeten zorgverzekeraars ervoor zorgen dat huisartsen dure zorg overnemen uit het ziekenhuis. Afspraken hierover staan in contracten tussen huisartsen en zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars willen dat huisartsen zo goedkoop mogelijk werken. Huisartsen willen dat de zorgverzekeraar zich niet bemoeit met de behandeling van hun patiënten door eisen te stellen aan soorten behandeling, prijs van medicijnen of het gebruiken van bepaalde onderzoekslaboratoria.


2. Waarom zijn die verzekeraars zo streng?
Dat moeten ze volgens de wet. De zorgverzekeraars zijn de waakhond van de gezondheidszorg. Zij moeten in opdracht van minister Schippers (Zorg, VVD) zorgen voor goedkopere en kwalitatief goede zorg. Huisartsen voelen zich dan al snel aangetast in hun behandelvrijheid.

Als een zorgverzekeraar een huisarts wil dwingen een goedkoper onderzoekslaboratorium in te schakelen dan ze gewend zijn (dat gebeurde in Limburg), dan roept de huisarts: bemoei je niet met mijn zaken. Maar eigenlijk doet de verzekeraar wat de overheid vraagt: de zorg, tegen vergelijkbare kwaliteit, goedkoper proberen te maken.


3. Die huisarts tekent het contract toch zelf?
Dat klopt, maar met tegenzin. Huisartsen voelen zich gedwongen om te voldoen aan de eisen van de verzekeraar. Van mededingingsautoriteit ACM mogen huisartsen niet als groep onderhandelen over voorwaarden in de contracten - dat zou kartelvorming zijn. Maar daardoor kunnen huisartsen weinig anders dan het contract met de bepalingen die de verzekeraar heeft bedacht, gewoon tekenen.

De huisartsen die nu het manifest ondersteunen, eisen onder andere een “gelijke onderhandelingspositie” bij contractonderhandelingen.


4. Wat merk je als patiënt van deze ruzie?
Nog niet veel, maar dat kan veranderen. In het manifest dreigen de artsen om de contracten van zorgverzekeraars niet meer zomaar te tekenen. Als dat gebeurt, dan moet de patiënt ineens wél voor de huisarts gaan betalen. Een aanzienlijk deel van de rekening nog wel: 20 tot 30 procent.

Nu heeft het overgrote deel van de huisartsen ‘gewoon’ een contract afgesloten met de verzekeraar, hoewel uit onderzoek van de huisartsenvereniging blijkt dat meer dan 90 procent van hen zich daartoe gedwongen voelt.


5. De huisartsen schrijven dat ze niet willen concurreren. Concurrentie is toch fijn voor patiënten?
Voor een patiënt kan het heerlijk zijn als huisartsen concurreren. Stel je voor: de praktijk op de hoek is 24 uur per dag open, maar drie straten verder onderscheidt de huisarts zich met consulten van een half uur in plaats van tien minuten. Dát is pas keuze.

Toch willen huisartsen dit niet. Deze beroepsgroep werkt traditioneel in een beschermde omgeving. Huisartsen vinden dat ze goed moeten kunnen samenwerken met de huisartsen in de buurt en elkaar niet moeten bestrijden.

Volgens de mededingingsautoriteit gaan huisartsen soms te ver om concurrentie te vermijden. In 2010 deed de mededingingsautoriteit een inval op het kantoor van de Landelijke Huisartsen Vereniging, omdat de beroepsvereniging huisartsen zou hebben aangezet om toetreding van nieuwe collega’s op de markt te belemmeren. De vereniging ontkende, maar kreeg uiteindelijk een boete van bijna zes miljoen euro wegens kartelvorming.


6. Hoe belangrijk zijn huisartsen voor de zorg in Nederland?
Onmisbaar. De ruim achtduizend huisartsen doen jaarlijks gemiddeld 65 miljoen consulten. De huisarts bewaakt met die consulten de poort van de gezondheidszorg. Hij bepaalt wie verder mag naar een (dure) specialist, en wie gewoon in bed moet uitzieken. Doordat de relatief goedkope huisarts bestaat, hoeven mensen niet zo vaak naar het ziekenhuis of een medisch specialist. Het is de bedoeling dat huisartsen die rol van poortwachter nog nadrukkelijker op zich gaan nemen, door meer behandelingen en ingrepen uit het ziekenhuis over te nemen.



Waar gaat het geld uit de Zorgverzekeringswet (die een zorgverzekering voor iedereen verplicht stelt) heen?

Specialistische zorg / ziekenhuisHuisartsenzorgOverige zorg dichtbij huisOverig€ 44,36 miljardBron: Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zie origineel artikel in NRC:
http://www.nrcq.nl/2015/03/12/de-huisar ... rzekeraars



.
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Re: Het roer moet om: Manifest huisartsen tegen zorgverzeker

Bericht door ineke »

Artikel 16 april 2015 in NRC.

Daaronder een up to date van het actiecomité "het Manifest van de Bezorgde Huisarts"
NB - Punt 8 vind ik een mooie :lol:



Artikel
Feller verzet huisartsen tegen verzekeraars

Een broeiend conflict tussen een groep protesterende huisartsen en de zorgverzekeraars dreigt vanaf vandaag te escaleren.
De huisartsen roepen sympathiserende collega’s actief op om conceptcontracten met verzekeraars te weigeren.

Circa tweederde van de ruim 11.000 Nederlandse huisartsen tekende de afgelopen weken het manifest Het roer moet om.
Hierin eisen de huisartsen onder meer dat hun onderhandelingspositie gelijkwaardig wordt aan die van de verzekeraars.
Nu is dat onmogelijk door strenge mededingingsregels.

Grote gevolgen
De ondertekenaars krijgen vandaag een e-mail waarin zij worden aangespoord de conceptcontracten van verzekeraars voor 2016 volgend jaar te weigeren. Deze werden vorige week gepubliceerd.
“In de huidige situatie kan de 7.400 ondertekenaars van het manifest niet gevraagd worden om contracten met de zorgverzekeraar af te sluiten.”
Als gehoor wordt gegeven aan de oproep, kan dit grote gevolgen hebben voor patiënten.
Normaal gesproken betaalt de zorgverzekeraar huisartsenbezoek, maar dat gebeurt niet als de arts en de verzekeraar onderling geen contract hebben afgesloten.

Het betekent dat miljoenen patiënten die een wel eens de huisarts bezoeken dreigen een deel van de rekening vanaf begin volgend jaar zelf zouden moeten gaan betalen.
Alleen patiënten met duurdere (restitutie)polissen zullen het hele bedrag kunnen declareren bij hun verzekeraars. Dat zou gelden voor 2016, want de contracten voor dit jaar zijn al bijna allemaal rond.

Een toenemende strijd tussen huisartsen en zorgverzekeraars zou bovendien vervelend zijn voor minister Schippers (Zorg, VVD).
De huisartsen dreigen namelijk tegelijkertijd het akkoord over de inrichting van de huisartsenzorg tot 2017 niet meer uit te voeren.
Dat schrijven ze in een eveneens vandaag verstuurde brief aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Bron: NRC




up to date van het actiecomité
Haarlem, 16 april 2015


Beste collega’s,
Het is de hoogste tijd om jullie bij te praten over de actie Het Roer Moet Om.

Inmiddels hebben 7400 huisartsen het Manifest ondertekend, naast ruim 15.000 sympathisanten.
Een geweldige respons, samen hebben we een vuist gemaakt waar politiek, verzekeraars en beroepsorganisaties niet meer omheen kunnen.

Er blijft in de pers veel aandacht voor de cijfertjesziekte, het misplaatste wantrouwen in de professional en het dictaat van zorgverzekeraars.
Op individuele basis hebben CZ en VGZ met ons gesproken, Achmea heeft een eerste schriftelijke reactie gegeven.
Zij tonen begrip en sympathie, maar concrete daden blijven uit.

Nog veel opmerkelijker is dat Zorgverzekeraars Nederland – de partij die we samen met politiek Den Haag rechtstreeks aanspreken in ons Manifest - vijf weken na onze noodkreet nog altijd in alle talen zwijgt.

Ondertussen dendert de verzekeraarstrein gewoon door en worden er al weer conceptcontracten voor komend jaar aangeboden. Onacceptabel natuurlijk, alsof er inmiddels geen maatschappelijke discussie woedt over de attitude en de macht van de verzekeraars.

Wat de politiek betreft, hebben we inmiddels met de meeste partijen contact gehad.
Velen betuigen spontaan of desgevraagd steun aan onze actie, maar het geïnitieerde Kamerdebat - een mooi podium om de politieke partijen openlijk kleur te laten bekennen - staat voorlopig nog niet ingepland.
Het gevoel van urgentie lijkt kortom nog niet goed doorgedrongen tot politiek-Den Haag

Hoe zetten we de volgende stap?
Het is van groot belang dat we het momentum dat we met jullie steun hebben opgebouwd weten vast te houden, om uiteindelijk te bereiken wat we in het manifest hebben verwoord: de huisarts in een gelijkwaardige positie in een verbeterd stelsel.
Om met overheid en verzekeraars uit de huidige impasse te komen hebben we het Manifest geconcretiseerd in 8 actiepunten.
Je treft die uitwerking bijgaand aan.

Met deze actiepunten in de hand en met publicitaire en politieke druk als ons enige, maar effectieve middel gaan we de komende cruciale maanden in.
We zullen ons als huisartsen en bloc moeten opstellen om die voortdenderende verzekeraarstrein in het juiste spoor te krijgen.

Het actiecomité concludeert daarom dat in de huidige situatie de 7400 ondertekenaars van het Manifest niet gevraagd kan worden om gesprekken over contracten met de zorgverzekeraars te voeren. Dat kan pas als onze noodkreet gehoord is en de 8 actiepunten gerealiseerd zijn.

Deze boodschap gaan we vandaag ook wereldkundig maken, in een open brief aan Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsorganisaties. En via symbolische acties de komende periode richting verzekeraars en politiek waarvoor we media-aandacht kunnen verwachten.
We hopen dat we daarbij op jullie volle steun – in woord en daad – kunnen rekenen!

Met hartelijke groet,
Actiecomité "het Manifest van de Bezorgde Huisarts"



Het Roer Moet Om
ZN en politiek: tenminste 8 keer overstag!

Gelijkwaardigheid
1. Een gelijkwaardige positie van de huisarts is een voorwaarde voor onderhandelingen en samenwerking met de verzekeraars. Er wordt dit jaar door de verzekeraars centraal én regionaal onderhandeld met de beroepsgroep en geen contractonderhandelingen meer op individuele basis met huisartsenpraktijken. De wetgeving om dit mogelijk te maken moet nog dit jaar worden aangepast.

Wederzijds vertrouwen
2. Vertrouwen is de basis van de samenwerking tussen huisarts en zorgverzekeraar, met de huisarts primair in de rol van medisch professional en de zorgverzekeraar primair in de rol van financier. De verzekeraar vertaalt dit principe in het algemeen beleid en de contracten.

Stimuleren van samenwerking, in plaats van concurrentiedenken
3. Meerjarige afspraken vormen de basis voor duurzame samenwerking
4. Regionale projecten worden vastgesteld nadat er overeenstemming is bereikt met gemandateerde en onderhandelingsbevoegde vertegenwoordigers van de betreffende huisartsen.
5. Vertrouwen in het oordeel van de medisch professional is leidend. Waar nodig voert een inhoudelijk gekwalificeerde deskundige de gesprekken namens de verzekeraar.

Minimaliseer de dataverzameling
6. Minimaliseer dataverzameling en stimuleer en faciliteer intervisie van huisartsen(groepen), gebaseerd op spiegelinformatie. Streef er naar dat in 2016 het merendeel van huisartsen gefaciliteerd en gefinancierd is om deel te nemen aan deze effectieve vorm van kwaliteitsverbetering

Beperk de administratieve overbelasting
7. Beperk administratieve overbelasting door onder andere rigoureus te schrappen in het aantal nu noodzakelijke, maar overbodige aanvraagformulieren voor medische handelingen en materiaal. Een substantiële reductie moet nog dit jaar bereikt worden.

De persoon van de patiënt is meer dan zijn ziekte
8. Beschouw de patiënt niet langer als schadelast, maar zorg dat de huisarts de patiënt vanuit een persoonsgerichte en generalistische visie kan blijven benaderen.



Bron: Medisch contact




.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Het roer moet om: Manifest huisartsen tegen zorgverzeker

Bericht door laura »

Mogelijk einde vergoeding huisartsconsult - 22 augustus 2013

Minister Schippers van Volksgezondheid overweegt een ingrijpende wijziging van de manier waarop huisartsen worden betaald. Dat blijkt uit een analyse van het akkoord dat de minister vorige maand sloot met de zorgverleners in de eerste lijn.

Op dit moment krijgen huisartsen een bedrag per ingeschreven patiënt, het zogeheten inschrijftarief. Daarnaast kunnen zij aanspraak maken op bedragen per consult. Uit het akkoord blijkt dat dit systeem in elk geval de komende vier jaar blijft bestaan. Wel zal er vanaf 2015 geëxperimenteerd worden met bekostigingssystemen die geen consulten kennen.

In het voorjaar van 2017 wil de minister de experimenten evalueren, en een beslissing nemen of er een einde komt aan de vergoeding van consulten. Het ministerie van Volksgezondheid wil perverse productieprikkels wegnemen, en vergoeding van consulten kan zo’n prikkel bevatten.

Mathijs Smit

Lees ook:

NZa: vier opties om huisarts te betalen (Medisch Contact, 6 juni 2012) - http://medischcontact.artsennet.nl/Actu ... etalen.htm
VWS stelt inschrijftarief huisartsen ter discussie (Medisch Contact, 9 december 2011) - http://medischcontact.artsennet.nl/Actu ... cussie.htm
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Het roer moet om: Manifest huisartsen tegen zorgverzeker

Bericht door laura »

In deze column wordt een apotheker geïnterviewd: http://www.marysjabbens.nl/blog/de-apot ... et-langer/
Pakjesprijs, preferentiebeleid, eigen risico, het komt allemaal voorbij.

Wat mij betreft mag het roer om.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie