Vergoeding vitamine D en calcium?

Denk aan vitamine D, vitamine B12, selenium, coeliakie, bijnier, vitiligo, gewrichten, vasculitis en borstimplantaten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Vergoeding vitamine D en calcium?

Bericht door laura »

Drie dingen die vanaf 1 januari 2019 veranderen in de apotheek
Apotheek.nl

De Rijksoverheid heeft een lijst met medicijnen opgesteld die vanaf 1 januari 2019 niet meer worden vergoed.

1. Paracetamol, vitamine D en calcium niet meer vergoed

Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol 1000 mg en bepaalde vitamine D en calcium preparaten niet langer vergoed uit het basispakket. Dit is een bezuinigingsmaatregel van de overheid. Volgens de overheid is er voor deze medicijnen een alternatief beschikbaar waar geen recept voor nodig is. Het is volgens de overheid dus goedkoper om deze middelen niet meer te vergoeden.
.
.
Pakketverwijdering GVS.jpg
Pakketverwijdering GVS.jpg (242.33 KiB) 549 keer bekeken
.
.
De kosten voor deze medicijnen komen volledig voor rekening van de patiënt. Deze kosten staan los van de eigen bijdrage en het eigen risico.

Het is wel belangrijk dat u deze medicijnen blijft gebruiken. Overleg daarom met uw huisarts of apotheker wat u het beste kunt doen. Het is verstandig om deze medicijnen in de apotheek te kopen. Het apotheekteam is deskundig en vertelt u welke soort en hoeveelheden voor u geschikt zijn en of deze medicijnen goed samengaan met uw andere medicijnen. Wanneer het gebruik van deze medicijnen bekend is bij uw apotheker, worden deze medicijnen bijgehouden in uw medicatiedossier. Uw huisarts en apotheker kunnen dan rekening houden met interacties en bijwerkingen.

2. Eigen bijdrage maximaal 250 euro

Voor sommige medicijnen is een eigen bijdrage nodig. Dit heeft de overheid bepaald omdat er goedkopere alternatieven beschikbaar zijn. De eigen bijdrage is voor 2019 maximaal 250 euro.

Let op: de eigen bijdrage staat los van uw eigen risico. U betaalde de eigen bijdrage tot nu toe altijd in de apotheek. Dat gaat nu veranderen. Voortaan stuurt uw apotheek de rekening naar uw zorgverzekeraar. Deze stuurt achteraf een rekening aan u.

Deze regeling over het bijbetalen van medicatie bestaat al langer, maar soms zijn er terugbetalingsregelingen getroffen. Hierbij betaalde de fabrikant de extra kosten - al dan niet via uw apotheker - aan u terug. Wat er in 2019 met deze afspraken gaat gebeuren is nog niet duidelijk, omdat dit een regeling van fabrikanten is waar de apotheker geen invloed op heeft. Vraag uw apotheker welke veranderingen op u van toepassing zijn.

3. Btw-verhoging medicijnen

De overheid heeft besloten dat vanaf 1 januari 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9% wordt verhoogd. Deze btw-verhoging gaat ook voor geneesmiddelen gelden. Hierdoor zal de prijs van medicijnen per 1 januari licht stijgen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Vergoeding vitamine D en calcium?

Bericht door laura »

Rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet - Vonnis kan van invloed zijn op nieuwe voorstellen
Pharmaceutisch Weekblad | 13 november 2018

Menzis mag van het geneesmiddel cholecalciferol (vitamine-D) niet uitsluitend 25.000IE of 30.000IE vergoeden en alle overige doseringen niet. Deze uitspraak van de rechter kan een rol gaan spelen bij de beoordeling van alle voorstellen voor het preferentiebeleid.

Uitspraak rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland oordeelde op 1 november in een geschil tussen Menzis en Goodlife Fertility, registratie­houder van verschillende sterktes van cholecalciferol.

Voor haar preferentiebeleid 2019-2021 had Menzis aangegeven één product met de werkzame stof cholecalciferol in uitsluitend de sterkte 25.000IE of 30.000IE tablet of (drink)ampul aan te wijzen voor vergoeding. De achtergrond van dit beleid is dat de minister onlangs heeft besloten cholecalciferol in de dosering 800IE en 1000IE niet meer te vergoeden.

Menzis vroeg Goodlife Fertility een offerte uit te brengen voor zijn cholecalciferol-producten in alleen de doseringen 25.000IE en 30.000IE. Het bedrijf weigerde dit en stelde dat de zorgverzekeraar handelde in strijd met het Besluit Zorgverzekering. Menzis paste haar preferentiebeleid niet aan en gunde de levering aan een andere leverancier, waarop Goodlife Fertility de rechter vroeg te oordelen of de zorgverzekeraar doseringen – die door de minister zijn aangewezen als verzekerde prestaties – mag uitsluiten van vergoeding.

Omzetten lage dosering

Volgens de rechter vreest Menzis dat artsen de patiënten die de doseringen 800IE en 1000IE krijgen, zullen omzetten naar een hogere dosering van 5.600IE, die nog wel wordt vergoed. Om kosten te besparen heeft de zorgverzekeraar daarom besloten uitsluitend een preferent middel van cholecalciferol in de veel hogere sterktes van 25.000IE of 30.000IE aan te wijzen. Daarmee voorkomt Menzis naast omzetting ook de kosten van aflevering door de apotheker, omdat deze veel minder in rekening kunnen worden gebracht dan bij afleveringen in geringere doses.

De voorzieningenrechter oordeelt nu dat het vergoeden van uitsluitend de doseringen 25.000IE en 30.000IE cholecalciferol in strijd is met de wet. In het kader van het preferentiebeleid is een zorgverzekeraar alleen bevoegd om van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof in dezelfde dosering aan te wijzen welk middel in die dosering wordt vergoed.

Inkoopovereenkomst

Ook handelt Menzis onrechtmatig jegens Goodlife Fertility, dat mogelijk schade zal lijden doordat producten in andere doseringen dan 25.000IE of 30.000IE die het bedrijf op de markt brengt van vergoeding worden uitgesloten.

De rechter verbiedt Menzis haar preferentiebeleid voor vitamine-D uit te voeren. Ook moet de zorgverzekeraar de inkoopovereenkomsten met apothekers aanpassen en bij het beoordelen van de preferentiecompliance de vitamine D buiten beschouwing laten.

Menzis gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Choleciferol is verkrijgbaar in de doseringen 800IE, 1000IE, 5.600IE, 25.000IE, 30.000IE, 50.0000IE en 100.000IE. Vanaf 3000IE is cholecalciferol een geneesmiddel, daaronder een voedingssupplement.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Eekhoorn
Berichten: 177
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Vergoeding vitamine D en calcium?

Bericht door Eekhoorn »

Interessante uitspraak.

De kern is dus dat, volgens de rechter, het begrip 'preferent middel' alleen van toepassing kan zijn op hetzelfde middel in dezelfde sterkte.
JoyceW
Berichten: 23
Lid geworden op: 16 nov 2013, 19:24

Re: Vergoeding vitamine D en calcium?

Bericht door JoyceW »

Calcium en Vitamine D is voor mij van levensbelang (hypoparathyroidie), zelfs met brief endo krijg ik het niet meer vergoed. Waar gaat het heen.....
Plaats reactie