Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Ziekten van de bijschildklieren
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door laura »

Drie dingen die vanaf 1 januari 2019 veranderen in de apotheek
Apotheek.nl

Vanaf 1 januari 2019 veranderen er drie dingen in de kosten en vergoeding van medicijnen.

De Rijksoverheid heeft een lijst met medicijnen die vanaf 1 januari 2019 niet meer worden vergoed.

1. Paracetamol, vitamine D en calcium niet meer vergoed

Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol 1000 mg en bepaalde vitamine D en calcium preparaten niet langer vergoed uit het basispakket. Dit is een bezuinigingsmaatregel van de overheid. Volgens de overheid is er voor deze medicijnen een alternatief beschikbaar waar geen recept voor nodig is. Het is volgens de overheid dus goedkoper om deze middelen niet meer te vergoeden.
.
.
Pakketverwijdering GVS.jpg
Pakketverwijdering GVS.jpg (242.33 KiB) 2661 keer bekeken
.
.
De kosten voor deze medicijnen komen volledig voor rekening van de patiënt. Deze kosten staan los van de eigen bijdrage en het eigen risico.

Het is wel belangrijk dat u deze medicijnen blijft gebruiken. Overleg daarom met uw huisarts of apotheker wat u het beste kunt doen. Het is verstandig om deze medicijnen in de apotheek te kopen. Het apotheekteam is deskundig en vertelt u welke soort en hoeveelheden voor u geschikt zijn en of deze medicijnen goed samengaan met uw andere medicijnen. Wanneer het gebruik van deze medicijnen bekend is bij uw apotheker, worden deze medicijnen bijgehouden in uw medicatiedossier. Uw huisarts en apotheker kunnen dan rekening houden met interacties en bijwerkingen.

2. Eigen bijdrage maximaal 250 euro

Voor sommige medicijnen is een eigen bijdrage nodig. Dit heeft de overheid bepaald omdat er goedkopere alternatieven beschikbaar zijn. De eigen bijdrage is voor 2019 maximaal 250 euro.

Let op: de eigen bijdrage staat los van uw eigen risico. U betaalde de eigen bijdrage tot nu toe altijd in de apotheek. Dat gaat nu veranderen. Voortaan stuurt uw apotheek de rekening naar uw zorgverzekeraar. Deze stuurt achteraf een rekening aan u.

Deze regeling over het bijbetalen van medicatie bestaat al langer, maar soms zijn er terugbetalingsregelingen getroffen. Hierbij betaalde de fabrikant de extra kosten - al dan niet via uw apotheker - aan u terug. Wat er in 2019 met deze afspraken gaat gebeuren is nog niet duidelijk, omdat dit een regeling van fabrikanten is waar de apotheker geen invloed op heeft. Vraag uw apotheker welke veranderingen op u van toepassing zijn.

3. Btw-verhoging medicijnen

De overheid heeft besloten dat vanaf 1 januari 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9% wordt verhoogd. Deze btw-verhoging gaat ook voor geneesmiddelen gelden. Hierdoor zal de prijs van medicijnen per 1 januari licht stijgen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Vergoeding vitamine D en calcium?

Bericht door laura »

Rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet - Vonnis kan van invloed zijn op nieuwe voorstellen
Pharmaceutisch Weekblad | 13 november 2018

Menzis mag van het geneesmiddel cholecalciferol (vitamine-D) niet uitsluitend 25.000IE of 30.000IE vergoeden en alle overige doseringen niet. Deze uitspraak van de rechter kan een rol gaan spelen bij de beoordeling van alle voorstellen voor het preferentiebeleid.

Uitspraak rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland oordeelde op 1 november in een geschil tussen Menzis en Goodlife Fertility, registratie­houder van verschillende sterktes van cholecalciferol.

Voor haar preferentiebeleid 2019-2021 had Menzis aangegeven één product met de werkzame stof cholecalciferol in uitsluitend de sterkte 25.000IE of 30.000IE tablet of (drink)ampul aan te wijzen voor vergoeding. De achtergrond van dit beleid is dat de minister onlangs heeft besloten cholecalciferol in de dosering 800IE en 1000IE niet meer te vergoeden.

Menzis vroeg Goodlife Fertility een offerte uit te brengen voor zijn cholecalciferol-producten in alleen de doseringen 25.000IE en 30.000IE. Het bedrijf weigerde dit en stelde dat de zorgverzekeraar handelde in strijd met het Besluit Zorgverzekering. Menzis paste haar preferentiebeleid niet aan en gunde de levering aan een andere leverancier, waarop Goodlife Fertility de rechter vroeg te oordelen of de zorgverzekeraar doseringen – die door de minister zijn aangewezen als verzekerde prestaties – mag uitsluiten van vergoeding.

Omzetten lage dosering

Volgens de rechter vreest Menzis dat artsen de patiënten die de doseringen 800IE en 1000IE krijgen, zullen omzetten naar een hogere dosering van 5.600IE, die nog wel wordt vergoed. Om kosten te besparen heeft de zorgverzekeraar daarom besloten uitsluitend een preferent middel van cholecalciferol in de veel hogere sterktes van 25.000IE of 30.000IE aan te wijzen. Daarmee voorkomt Menzis naast omzetting ook de kosten van aflevering door de apotheker, omdat deze veel minder in rekening kunnen worden gebracht dan bij afleveringen in geringere doses.

De voorzieningenrechter oordeelt nu dat het vergoeden van uitsluitend de doseringen 25.000IE en 30.000IE cholecalciferol in strijd is met de wet. In het kader van het preferentiebeleid is een zorgverzekeraar alleen bevoegd om van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof in dezelfde dosering aan te wijzen welk middel in die dosering wordt vergoed.

Inkoopovereenkomst

Ook handelt Menzis onrechtmatig jegens Goodlife Fertility, dat mogelijk schade zal lijden doordat producten in andere doseringen dan 25.000IE of 30.000IE die het bedrijf op de markt brengt van vergoeding worden uitgesloten.

De rechter verbiedt Menzis haar preferentiebeleid voor vitamine-D uit te voeren. Ook moet de zorgverzekeraar de inkoopovereenkomsten met apothekers aanpassen en bij het beoordelen van de preferentiecompliance de vitamine D buiten beschouwing laten.

Menzis gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Choleciferol is verkrijgbaar in de doseringen 800IE, 1000IE, 5.600IE, 25.000IE, 30.000IE, 50.0000IE en 100.000IE. Vanaf 3000IE is cholecalciferol een geneesmiddel, daaronder een voedingssupplement.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
marjoleta
Berichten: 209
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door marjoleta »

Goedemiddag,

Ik gebruik Calci-Chew 90 kauwtabletten vanwege maar 2 werkende bijschildkliertjes en de Calci-Chew met D 3.

Op med. indicatie van de Endo.

Was wel even schrikken 25 Euro dus nu zelf betalen.

Dit was mijn laatste potje, ik ga het in het vervolg maar ergens anders halen kan volgens mij goedkoper.

Mvg.
Marjoleta
wilhelminajohanna15
Berichten: 9
Lid geworden op: 13 nov 2017, 17:02

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door wilhelminajohanna15 »

Hallo, ik gebruik voor mijn hypopara 3500 Mg calcichew en 0,75 Mg rocaltrol per dag.
Ik ben aardig de pineut nu het uit de basiszorg is. Ik gebruik 200 pillen per maand dus dat is een dure grap. Mijn huisarts heeft een coulance regeling aangevraagd bij z en z maar die is afgewezen, nu heeft hij weer bezwaar aangetekend.
Ik ben aangewezen op deze calcichew omdat deze vele mal sterker is dan bv bij een drogist.
De aphotheek en z en z zeggen doodleuk dat ik calcichew met vit d3 moet gebruiken, maar dat heb ik gehad direct na de operatie en daar kwam de calcium niet mee omhoog.
Zoals ik het nu gebruik wel en gaat het redelijk.
Ik word nu gedwongen om over te stappen met alle gevolgen van dien of duur betalen bovenop mijn zorgverzekering. Hoe doen jullie het die in het zelfde schuitje zitten,..vriendelijke groet Johanna.
Marguerite
Berichten: 40
Lid geworden op: 03 apr 2019, 16:45

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door Marguerite »

Hoi hoi,

Ik kom ook in de problemen. Ohra wil ook niet mee werken aan een coulanceregeling. Ik heb 3000 mg calci chew per dag en 2 x 1 mcg alfacalcidol.
De CalciChew D3 wordt wel vergoed maar die D3 in de Calci Chew heb ik begrepen is anders dan de Vit d in de alfacalcidol.
De apotheek vond het te ingewikkeld om hier wat van te maken qua dosering. De huisarts had deze vraag bij hem neergelegd. Het is ook best lastig.

De Calci Chew kost ongeveer 34 euro per potje van 60 stuks. Dat is gewoon te kostbaar om je hele leven lang ( want daar praat je over) te gebruiken. Ik gebruik dan gemiddeld 1 potje per 20 dagen.
De zorgverzekeraar is niet te overtuigen dat dit voor ons hypo para mensen een van levensbelang medicament is en geen supplement.
Ik heb mijn afspraak met de internist vervroegd of hij een oplossing weet voor dit probleem.


Dus hopelijk weet ik eind april meer.

Wordt vervolgd

Groet,

Marguerite
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door laura »

hoi,

Dit is dus wel een onderwerp om aandacht voor te vragen.
Dat kan met twitter en facebook.
Met cc naar SON.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
wilhelminajohanna15
Berichten: 9
Lid geworden op: 13 nov 2017, 17:02

Re: Vergoeding vitamine D en Calcichew

Bericht door wilhelminajohanna15 »

Hallo, ik gebruik 3500 Mg calcichew en 0,75 Mg rocaltrol.
Sinds december ben ik bezig geweest met mijn calcichew vergoeding.
Mijn huisarts heeft een coulance regeling aangevraagd bij Z enZ deze werd afgewezen, mijn huisarts belde met Z en Z en gaf aan dat zij risico namen met mijn gezondheid en dat dit een zeldzame aandoening is, maar nee hij moest bezwaar aan tekenen.
Dit heeft geduurd tot vorige week, na lange tijd van stress en boosheid en potten calcichew kopen kreeg ik vorige week een brief van Z en Z dat het bezwaar is geaccepteerd en dat ik jaja voor 1 jaar vergoed krijg.
Daarna moet ik ws weer opnieuw indienen, in de brief stond excuus en dat mijn situatie uitzonderlijk was, ik ben wel heel blij natuurlijk maar ben benieuwd over een jaar.
Ik krijg de calcichew met terugwerkende kracht terug.
Het is dus per zorgverzekeraar erg verschillend en je moet samen met je arts een lange adem hebben en volhouden.met hopelijk goed resultaat.
Het is namelijk ook nog zo dat wij afhankelijk zijn van calcichew van de aphotheek daar deze vele malen sterker is dan bv calciumtabletten vd drogist dus het is echt een schande dat wij hier de dupe van worden want wij kunnen niet zonder dit medicijn en inderdaad d3 werkt anders dan deze vit D preparaten. En het is niet bepaald goedkoop als je dit zelf moet kopen,ik was elke 2 weken 21,50 euro kwijt. En dat komt bovenop mijn vergoeding die ik al kwijt ben door de overige medicijnen. Ik wens een ieder veel Sukses en volhouden en bezwaar in blijven dienen. Groet Johanna.
Marguerite
Berichten: 40
Lid geworden op: 03 apr 2019, 16:45

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door Marguerite »

Ik heb mijn afspraak met de internist vervroegd hierom want er moet een permanente oplossing komen. Ik heb nog een kleine voorraad Calci Chew dus voor ze op zijn moet er een oplossing komen. Buiten dat ik ze dan zelf betaal uiteraard. Dat is als je dat spul levenslang moet gebruiken gewoon geen optie vind ik.

Of mijn huisarts bereid is tot strijd met de zorgverzekeraar zou ik uit moeten zoeken. Ikzelf kwam in ieder geval geen stap verder.
Probleem is ook een beetje als je van zorgverzekeraar wil veranderen je weer van voor af aan kan beginnen met je protest dat houdt me ook een beetje tegen. Maar wel strijdvaardig dat je het voor elkaar gekregen hebt Johanna. Je hebt een lange adem nodig.
Ik vraag aan de internist of er andere combinaties mogelijk zijn die wel vergoed worden. Die moeten er toch zijn , het is wel een tamelijk ongewone aandoening maar als ars moet je het juist een uitdaging vinden om dan te puzzelen wat dan wel kan.

Afwachten maar weer. Eind april weet ik hopelijk meer.
wilhelminajohanna15
Berichten: 9
Lid geworden op: 13 nov 2017, 17:02

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door wilhelminajohanna15 »

Hallo marquerite,
Weet je in inmiddels al wat meer over je calcichew vergoeding.?
Ik hoop dat het lukt.
Hoe gaat het verder met je.?
Met mij redelijk , in de zomer als de zon schijnt krijg ik bovenop mijn orale medicatie lekker veel vit D binnen en daar voel ik mij goed bij, mijn calciumwaardes zijn dan hoog en daar voel ik mij het prettigst bij , meestal zit ik op 2.35 of 2.40 wel worden mijn nieren geregeld gechecked, omdat de waarde eigenlijk te hoog zijn voor mijn nieren.
Ik heb wel vaak last van mijn spieren en gewrichten veel pijn en extreem moe, zeker als ik dingen buiten mijn ritme om doe.
Ik werk in de zorg en dat is zwaar maar ik gebruik mijn vakantiedagen om minder te hoeven. Werken en dat gaat goed.
Sukses. Ik hoop dat je goed nieuws krijgt.

Groet johanna
Marguerite
Berichten: 40
Lid geworden op: 03 apr 2019, 16:45

Re: Vergoeding vitamine D en Calci-Chew

Bericht door Marguerite »

Hallo Johanna,

29 april heb ik een afspraak met de internist. Dan ga ik de 'strijd' aan zeg maar. Waarom zeg ik strijd. Wel: het is een hele aardige en ook kundige man maar erg makkelijk in bepaalde zaken. Heb je bepaalde items nodig zegt hij rustig: wip maar even langs het Kruidvat. Het zou me niets verbazen als hij dit ook zegt met de Calcium. Dus ik bereid me wel voor op een discussie.
Wij zullen toch niet de enige zijn die spaak lopen nu de Calci Chew niet meer vergoed wordt? Desnoods overlegt hij met een andere discipline ( endocrinoloog bijvoorbeeld).

Ik heb ook bij de overkoepelende apothekers organisatie gevraagd of er alternatieven zijn. ( KNMP)

Die schreven het volgende:
Chali Chew D3 is toch iets anders.
Er is een essentieel verschil tussen alfacalcidol en vitamine D3, dat heeft te maken met de omzetting in het lichaam. Bij uw aandoening moet u alfacalcidol gebruiken en is vitamine D3 onvoldoende werkzaam. Het is dan ook niet goed mogelijk om een deel van de alfacalcidol te vervangen door vitamine D3. Het enige dat u nog kunt doen is om dit aan uw internist voor te leggen, mogelijk kan deze hier nog iets in doen want u bent vast niet de enige die dit probleem heeft.
De Calci chew d3 is er in 400 IE en 800 IE dit komt neer op 10 of 20 mcg vit D en u krijgt maar 1 mcg; ik zou niet weten hoe dit op te lossen.

Het is zulke ingewikkelde materie , niemand wil zijn handen er aan branden en verwijzen je terug naar de specialist wat ik overigens ook wel weer begrijp.
Dus ik wacht het af. Ik voel me best goed . Mijn Calcium schommelt tussen de 2.00 en 2.20. Dit wil ik graag zo houden vandaar dat ik probeer vast te houden aan de Calci Chew.
Fijn dat het met jou redelijk gaat en dat je het ook nog op je werk kan inpassen in je dagelijks bestaan.
Je moet toch voorzichtig om gaan met je energie om te kunnen blijven werken en je dingen te blijven doen.
Dat geldt hier ook. Ik heb van die hypopara betrekkelijk weinig klachten meer nu ik goed ingesteld ben en altijd een beetje calcium bij me als ik de deur uit moet en je voelt dat je even wat nodig hebt.
Het is fijn dat we hier wel wat dingen uit kunnen wisselen en herkenbaarheid ervaren. Er is weinig bekend in Nederland volgens mij en de artikelen die ik wel gelezen heb waren hoofdzakelijk in het Engels en voor mij te wetenschappelijk.
Het is daarom fijn om af en toe eens ervaringen uit te wisselen hier!
Plaats reactie