Hyperparathyreoïde?

Ziekten van de bijschildklieren
Marie-Anne
Berichten: 10
Lid geworden op: 12 feb 2021, 23:10

Hyperparathyreoïde?

Bericht door Marie-Anne »

Hallo,
ik ben nieuw hier. Bedankt om me toe te voegen.
Ik heb al jaren allerhande klachten met wisselende hoge bloeddrukken. Nu ben ik zelf naar een nierspecialist gestapt. Wel verwijsbrief gekregen nadat ik erom vroeg.
De nierspecialiste heeft uitgebreid bloedonderzoeken laten doen. Ook 24-u urine. echo nieren.
Ik moet binnen een week terug voor de resultaten maar ik heb zelf al eens gekeken in mijn medisch dossier en daar zag ik:
teveel bijschildklierhormonen, te lage vit D, normale calciumwaarden.
Ik heb vroeger ook al hypothyroÏd gehad na zwangerschap maar in orde gekregen met een natuurarts.

Dus wellicht hyperparathyreoïde door de lage vit D zoals ik het begrijp vanuit internet?
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3564
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door laura »

hallo Marie-Anne,

Ik weet weinig meer dan: https://www.thuisarts.nl/hyperparathyre ... o%C3%AFdie

Het heeft niets te maken met jouw eerdere hypothyreoïdie. Dan maakt je schildklier te weinig schildklierhormoon.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Marguerite
Berichten: 42
Lid geworden op: 03 apr 2019, 16:45

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Marguerite »

hallo Marie-Anne

Net wat Laura al zegt het heeft niets met een te langzaam werkende schildklier te maken.

Je kunt er wel iets over lezen op internet: https://www.nve.nl/aandoening/hyperparathyreoidie/ . Dit artikel verwijst ook door naar enkele wetenschappelijke sites

Eigenlijk is het afwachten tot je van de arts officieel de uitslag krijgt en of er een behandeling nodig of voorgesteld wordt. Dan weet je w’s ook precies wat er aan de hand is. .

Veel meer kun je nog niet.

Ik weet er ook te weinig van want ik bevind me aan de andere kant van de lijn met een tekort aan bijschildklier hormoon en heb me nooit verdiept in een ‘teveel aan’ .

Dus ik denk dat je even moet afwachten.

Hartelijke groet,

Marguerite
Bella
Berichten: 236
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Bella »

Hallo Marie-Anne,

Met jouw klachten en labuitslag zou het goed kunnen dat je Primaire Hyperparathyreoïdie hebt. Dan wordt er teveel bijschildklierhormoon (PTH) gemaakt door een goedaardig gezwel (adenoom) van één of meer bijschildkliertjes.

De bijschildklieren regelen met PTH heel nauwkeurig het calciumgehalte van het bloed. Zo’n adenoom schopt de boel in de war: extra produktie van PTH betekent dat er meer calcium vrijgemaakt wordt (botstofwisseling) en daar houden je lichaam en hersens niet van. Uit zelfbescherming (weg met het voor jou te hoge calcium!) wordt dan de Vitamine D, die zorgt voor meer opname van calcium uit voeding, omlaag gebracht.

Normaalwaarden voor calcium worden op één hoop (jong en oud) gegooid, daarom wordt primaire hyperparathyreoïdie vaak niet tijdig gezien. Jij las ook de boodschap ‘calcium normaal’. Maar ‘hoognormaal’ calcium, dus nog binnen de referentiewaarden, wijst in combinatie met een hoog PTH en een laag Vitamine D sterk naar primaire hyperparathyreoïdie (PHPT).*

De enig juiste behandeling van primaire hyperparathyreoïdie is een operatie om het adenoom te verwijderen. Dat gebeurt meestal ‘minimaal invasief’. Na de operatie, als de overgebleven bijschildkliertjes ‘wakker worden’, herstelt je normale, stabiele calciumhuishouding en verdwijnen gaandeweg alle klachten en symptomen.

Sterkte!
Bella


* Calcium-waarden bij volwassenen ouder dan 30 jaar behoren niet meermaals hoger dan 2.52 mmol/l te zijn. Een hoog-normaal of licht verhoogd calcium (relatieve hypercalciëmie) in deze leeftijdsgroep is een eerste aanwijzing voor pHPT.
https://www.parathyroid.com/
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Marie-Anne
Berichten: 10
Lid geworden op: 12 feb 2021, 23:10

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Marie-Anne »

MIjn calcium staat 2.50 dus normaal. Ik heb wel het laatste jaar gruis gehad in mijn urine. Maar ik ben op een gegeven moment massaal water beginnen drinken omdat de huisarts zei dat ik meer water moest drinken. Ik controleer regelmatig zelf mijn urine met een stick en zag telkens dat de urine te geconcentreerd is(door uitdroging) terwijl ik wel voldoende drink. Maar wat is voldoende? En inderdaad veel minder last van hartkloppingen sedertdien.
Ik wacht inderdaad het antwoord van de dokter af vooraleer zelf conclusies te nemen. Ik heb wel het gevoel dat er iets in mijn keel zit. Terwijl ik dit wel al een een arts NOK heb gezegd en zij heeft toen wel naar mijn stembanden en keel gekeken.
Dat dit niks te maken heeft met een vroegere hypothyroÏd heb ik gezien op internet. Maar ik lees er alleen over op medische sites omdat er zoveel fakenieuws rondfladdert. Mijn hypothyroïd kwam wellicht door een tekort aan jodium want het heeft zich hersteld met alternatieve medicatie. Iets om de schildklier te stimuleren, jodium,...
Klopt het dat sojaproducten de schildkierwerking verstoren? Ik dronk toen veel sojamelk omdat ik borstvoeding gaf en ik de allergenen van koemelk niet mocht doorgeven aan mijn dochter.
Maandag moet ik op consultatie. Dus nu hoop ik maar dat het enkel aan het vit D tekort ligt.
Nu ben ik wel blij dat ik zelf om een verwijsbrief heb gevraagd. Huisarts en hartspecialiste, die schreven enkel medicatie voor terwijl ik echt wel wilde weten wat de oorzaak was. Antwoord huisarts: soms weten ze niet van wat de hoge bloeddruk komt. Ja man zeg i.p.v. eens iets verder uit te zoeken...
Marie-Anne
Berichten: 10
Lid geworden op: 12 feb 2021, 23:10

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Marie-Anne »

Inderdaad hyperparathyroïde door vit D tekort zoals ik vermoedde maar het moet verder opgevolgd worden.
Tweede oorzaak hoge bloeddruk is teveel aldesteron. donderdag CT van de bijnieren.
Bella
Berichten: 236
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Bella »

Hoi Marie-Anne,

Hyperparathyreoïdie met als OORZAAK een vitamine D-tekort (abusievelijk wel ‘secundaire hyperparathyreoïdie’ genoemd) bestaat niet. Het is namelijk precies andersom: het vitamine D-tekort is het GEVOLG van de primaire hyperparathyreoïdie (PHPT = adenoom van één of meer bijschildklieren).

Je noemt hartkloppingen, gruis in je urine, ‘uitdroging’ terwijl je idioot veel water drinkt, hoge bloeddruk, al jaren allerhande klachten... Dit past allemaal naadloos bij PHPT. Ook het verhoogde aldosteron (speelt een rol in hoge bloeddruk) is niet ongewoon bij deze conditie.

Als de CT-scan van je bijnieren niets oplevert (daar duim ik voor!) en het vervolg bij de nierspecialist ook niet echt, dan zal je dit zelf voor het voetlicht moeten brengen. Dat is lastig, maar met goeie informatie kom je een heel eind...

Je calciumwaarde noemde je al: 2.50 mmol/l. Zou je misschien nog wat meer informatie willen delen? PTH en vitamine D bv? Graag met referentiewaarden van het lab erbij.

Sterkte en hou ons op de hoogte!

Groet,
Bella

PS De rol van vitamine D in primaire hyperparathyreoïdie wordt ook door artsen vaak niet goed begrepen. Voor je duidelijkheid hebt over een diagnose, niet zomaar gaan bijslikken, zeker niet in hoge doses.
https://www.parathyroid.com/low-vitamin-d.htm
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Bella
Berichten: 236
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Bella »

Beste Marie-Anne,

Ik schreef:

Hyperparathyreoïdie met als OORZAAK een vitamine D-tekort (abusievelijk wel ‘secundaire hyperparathyreoïdie’ genoemd) bestaat niet. Het is namelijk precies andersom: het vitamine D-tekort is het GEVOLG van de PRIMAIRE hyperparathyreoïdie (PHPT = adenoom van één of meer bijschildklieren).

Dit moet ik even toelichten.

SECUNDAIRE hyperparathyreoïdie (een gevolg van nierziekte) bestaat natuurlijk wel. Maar dan wordt naast een laag Vitamine D ook een laag calcium gevonden.

Bij jou is dat geenszins het geval: je calcium is (hoog)normaal: 2.50 mmol/l.

Daarom kan de ‘diagnose’ ‘hyperparathyreoïdie door Vitamine D-tekort’ onmogelijk kloppen.

Groet,
Bella
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.
Eekhoorn
Berichten: 177
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Eekhoorn »

Hoi Marie-Anne,

Ik zou oppassen om te lichtzinnig conclusies te trekken uit je vitamine D-tekort.

Want: een vitamine D-tekort (gedefinieerd als een D(25OH)-waarde van minder dan 50 nmol/l, hoewel sommige labs een afwijkende ondergrens hebben) komt namelijk heel vaak voor in deze tijd van het jaar.

Echter, als de vitamine D-waarde extreem laag is - lager dan pak 'm beet 20 nmol/l - dan kán dat de reden zijn dat het bijschildklierhormoon verhoogd is terwijl de calciumwaarde normaal is. Hoe zit dat? Je lichaam probeert uit alle macht de calciumwaarde in de referentieband te houden, want dat is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Vitamine D is een soort grondstof voor het hormoon waarmee je lichaam zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium. En de stof die die grondstof (vitamine D dus) omzet naar dat hormoon, is bijschildklierhormoon (in de labtesten vaak parathormoon of PTH genoemd). Als er nu erg weinig vitamine D (grondstof) aanwezig is, dan gaan de bijschildklieren veel bijschildklierhormoon afscheiden om toch voldoende calcium in je systeem te krijgen. Vergelijk het maar met een auto waar een caravan achter hangt: je moet het gaspedaal flink intrappen om een normale snelheid te halen. In dat geval functioneren de bijschildklieren dus prima, ze moeten alleen hard werken. Deze toestand heet SECUNDAIRE hyperparathyreoïdie.

MAAR zoals Bella opmerkt, het is dan vreemd dat je calcium hoognormaal is. Je zou dan eerder een laagnormale of hoogstens normale calcium verwachten. Dat is de reden waarom Bella eerder denkt aan PRIMAIRE hyperparathyreoïdie. In dat geval ligt het probleem dus wél bij de bijschildklieren zelf: een van je vier bijschildklieren is door een adenoom op hol geslagen. Primaire hyperparathyreoïdie lijkt ook wat beter te passen op de klachten die je beschrijft.

Het zou dus zowel primaire als secundaire hyperparathyreoïdie kunnen zijn, waarbij de primaire versie iets waarschijnlijker is. Ik denk dat je echt de precieze labwaarden daarvoor moet kennen om daar meer over te kunnen zeggen.

Kijk in ieder geval uit voor te snelle conclusies van de huisarts. Die kunnen dit soort gevallen nog wel eens verkeerd beoordelen.
Marie-Anne
Berichten: 10
Lid geworden op: 12 feb 2021, 23:10

Re: Hyperparathyreoïde?

Bericht door Marie-Anne »

De oorzaak is mijn vit D tekort héél waarschijnlijk, ik had daar al een vermoedenvan (nadat ik er wat van gelezen had) en dat zei ook de specialiste die me nu volgt.
Inderdaad zat ik onder de 20. Maar dit zal verder opgevolgd worden door haar via regelmatig bloedonderzoek.
Ik heb nog een tweede oorzaak van mijn hoge bloeddruk, de zoutbalans is in onevenwicht en dat komt door de bijnieren. Vorige week een CT scan ervan gehad en opnieuw 24 u urine moeten laten onderzoeken.
In elk geval is mijn vertrouwen in mijn huisarts gedaald.
Plaats reactie