Setpoint iosola

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Plaats reactie
Iosola
Berichten: 7
Lid geworden op: 01 jan 2019, 09:33

Setpoint iosola

Bericht door Iosola »

Hoi!

Is het mogelijk om Met de onderstaande waardes een setpoint te berekenen?

12/12/2018 Tsh 6,43 ft4 1,03 (Ng/dL) Lab 1, niet nuchter
20/12/2018 tsh 6,49 ft4 1,16 (Ng/dL) Lab 2 nuchter
14/01/2019 tsh 8,09 Lab 1 niet nuchter
13/04/2019 tsh 0,47 ft4 1,43 (Ng/dL) Lab 2 nuchter eutirox 50


De laatste tijd heb ik ook heel veel last van rommelende darmene, zou dat van mijn schildklier kunnen komen?

Alvast bedankt!
Iosola
Berichten: 7
Lid geworden op: 01 jan 2019, 09:33

Re: Setpoint iosola

Bericht door Iosola »

Zijn het te weinig waardes?
Weet nl nog niet zo lang dat ik hashimoto heb vandaar.
Kiek
Berichten: 5335
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint iosola

Bericht door Kiek »

Hoi Iosono,

Op de valreep voor de zonnige wandeldagen:
Het zijn natuurlijk maar een paar waarden.
Dus met een flinke slag om de arm:
je lijkt een FT4 nodig te hebben van ongeveer 1.3 ng/dl, met een TSH van ruim 1 mU/l.
Dat wil zeggen dat je heel misschien een tikje teveel levothyroxine slikt.
Een beetje hyper kan je darmen activeren.
Als je je Euthyrox iets verlaagt, met 6.25 µg, dan zit je misschien goed.

Een vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
IosonoApril 2019.jpg
IosonoApril 2019.jpg (36.68 KiB) 558 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Iosola
Berichten: 7
Lid geworden op: 01 jan 2019, 09:33

Re: Setpoint iosola

Bericht door Iosola »

Hartstikke bedankt kiek!
Ga het proberen en hopen op het beste.

Fijne paasdagen!
Iosola
Berichten: 7
Lid geworden op: 01 jan 2019, 09:33

Re: Setpoint iosola

Bericht door Iosola »

Hallo, hier ben ik weer.

Ben de laatste tijd weer wat aan het kwakkelen met m'n schildklier en voel me op dit moment echt niet ok.
Wilt iemand zo vriendelijk zijn om mijn setpoint opnieuw te berekenen?

13/4/19 met 50 mcg tirosint
Ft 3 3,34
Ft 4 1,43
Tsh 0,47

Bij deze waardes voelde ik mij redelijk, wel wat last van mijn darmen maar iig beter dan nu.

Richtlijnen labwaardes:
Ft3 1,45 - 3,48
Ft4 0,71 - 1,85
Tsh 0,470 - 4,640


15/2/21 met 50 mcg tirosint
Ft 3 2,93
Ft 4 1,03
Tsh 4,019

14/09/21 met 50 mcg tirosint van ma t/m za, zondag 75 mcg
Ft 3 2,25
Ft 4 1,02
Tsh 5,801

11/10/21 met 75 mcg van ma t/m do, van vr t/m zo 50mcg
Ft3 2,33
Ft4 1,07
Tsh 4,969

Vanaf nu moet ik elke dag 75 mcg aanhouden. Ben erg benieuwd. Hoop het allemaal snel weer te kunnen balanceren.

Groet,
Iosola
Kiek
Berichten: 5335
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint iosola

Bericht door Kiek »

Hallo Iosola,

Je bent wat aan het fladderen met je dosis levothyroxine.
Het is al erg genoeg dat mensen met een hypothyreoïdie eenmaal daags hun dosis innemen.
Als je ook nog eens de zondag een extra dosisje neemt, dan bevordert dat niet je welbevinden.

Thyroxine wordt in een gezond lijf iedere fractie van een seconde afgesteld door je TSH.
Mensen met een hypothyreoïdie stoppen er eenmaal daags een dosis in.
Als je deze onregelmatigheid vergroot door op zondag een extra pil in te nemen, dan gaat dat natuurlijk niet goed.
Dokters denken dat zulke fratsen wel best zijn, vanwege (denken zij) de zeer lange halfwaardetijd van levothyroxine. Maar die halfwaardetijd heeft niets te maken met de opbouw van de hoeveelheid levothyroxine.

Je hebt nu een FT4 van 1.07 ng/dl met een TSH van 4.97 mU/l.
Dit betekent dat je te weinig thyroxine binnenkrijgt.
Je FT4 zou iets minder dan het set point 1.26 ng/dl kunnen zijn.
Omgezet in pmol/l scheelt dit enkele pmollen/l.
Dat geeft weer een duidelijk beeld.

Tirosint is kampioen afgifte van alle levothyroxines.
Dat betekent dat het spulletje razendsnel wordt opgenomen.
Sommige mensen hebben daar last van.
Doe wat bij je dosis, en zorg dat je iedere dag dezelfde hoeveelheid inneemt.
Desnoods deel je je dosis in 2 porties/dag.
En laat altijd je bloed prikken ca. 24 uur na je laatste levothyroxine-inname.
Dan heb je waarden die je goed met elkaar kunt vergelijken.

Hartelijke groet,
Kiek

Setpoint: FT4 ca. 1.3 ng/dl - TSH ca. 1.2 mU/l.
Bijlagen
IosonoOkotber2021.jpg
IosonoOkotber2021.jpg (37.17 KiB) 228 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Iosola
Berichten: 7
Lid geworden op: 01 jan 2019, 09:33

Re: Setpoint iosola

Bericht door Iosola »

Bedankt kiek!

Je hebt het heel duidelijk uitgelegd. Jammer dat de dokters het zo blijven voorschrijven. Zo blijft men verder sukkelen.
Ga nu iig 75 mcg per dag nemen en hopen dat het beter gaat. Of zou ik nog hoger moeten?
Bloed prikken doe ik eigenlijk altijd bij hetzelfde lab en idd 24 uur na mijn laatste inname.
Ook ga ik nadat mijn voorraad tirosint op is over op levotirsol. Misschien maakt dat ook verschil?

Nogmaals bedankt.
Vriendelijk groet,
Iosola
Kiek
Berichten: 5335
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint iosola

Bericht door Kiek »

Hallo Iosola,

De naam Levotirsol heb ik nog niet gehoord.
Het zal een of andere levothyroxine zijn.
Alle levothyroxines, zoals Tirosint - Thyrax - Euthyrox - etc., hebben als hoofdbestanddeel thyroxine -> T4.
Het verschil zit 'em in de hulpstoffen.
En daardoor de opname van het middel in het bloed.

Nog even iets over de geschiedenis van schildklierhormoonpillen.
Men wilde al jaren dolgraag een schildklierhormoonpil met vertraagde afgifte. Verdeeld over 24 uur.
Daar kwam steeds niets van terecht.

En toen kwam Tirosint op de markt, de nieuwe wonderpil, waarbij je direct koffie kon drinken, zonder effect op de opname van thyroxine!
Uitzonderlijk veel thyroxine werd uit zo'n capsule opgenomen in no time.
Uit gewone levothyroxines wordt slechts 60 tot 80% T4 opgenomen.
De Tirosint naderde de 95%. En ook nog razendsnel.

Iedereen sprak erover - het was fantastisch. Tirosint als kampioen opname!
Vergeten werd dat vertraagde afgifte (verdeling over 24 uur) het doel was.
Dit is het tegenovergestelde van de zo bewierookte snelle opname van Tirosint.
Dokters prediken het Tirosint-halleluja, en patiënten volgen.
Van de drup in de regen.

Dokters klagen dat de voortgang van schildklierbehandeling al 50 jaar stilstaat.
Diezelfde artsen laten zich wel fêteren door de commercie van Tirosint.
Dit bepaalt de stand van de vernieuwing van de schildklierbehandeling -> stilstand.

Als je dus overstapt van Tirosint op gewone levothyroxinetabletten, dan zal de verdeling van de T4 in je lijf verbeteren. Omdat de hulpstoffen van de gewone levothyroxinepillen beter in staat zijn op een rustige manier de T4 te verdelen.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie