Setpoint berekenen Marike

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
marike56
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 mar 2017, 17:18
Locatie: Zoetermeer

Setpoint berekenen Marike

Bericht door marike56 » 04 sep 2017, 14:52

Hallo Kiek,

Zou je voor mij mijn setpoint willen berekenen. Ik heb hieronder een overzicht van mijn waardes met Thyrax.
Daarna voeg ik nog 2 waardes toe met Tirosint. Gemiddeld heb ik daarvan 38mcg geslikt
Ik ben nog steeds aan het instellen vanaf 8 maart. Tirosint lijkt veel sterker en ik zit nu weliswaar op de waardes toen ik nog Thyrax slikte. Maar voel me verre van goed. Heb afspraak bij de endo gehad en ze voelde een verdikking in mijn hals rechts dus echo en punctie aangevraagd. Krijg ik 20 september en gelijk bloed prikken. Sinds dit weekend voel ik de verdikking ook en heb kropgevoel in keel. 27 jaar geen last van gehad. Geen idee hoe dit nu ontstaan is. (Te weinig schildklierhormoon?) In 1990 linkerhelft verwijderd wegens koude nodus.
Dus misschien helpt mijn setpoint berekening om de weten wat ik exact moet slikken.

Op 21 maart was mijn TSH 0.914 en fT4 14.3.
Referentiewaarde 12.0-22 en 0.300-4.800(met gemiddeld 31.5 mcg Tirosint).

Op 20 juni was mijn TSH 0.419 en fT4 16.1.

Ik zou er erg blij mee zijn.
Vast hartelijk bedankt.

Groetjes Marike
Screenshot_20170904-143040.png
Screenshot_20170904-143040.png (196.62 KiB) 1782 keer bekeken
Bijlagen
Screenshot_20170904-143040.png
Screenshot_20170904-143040.png (196.62 KiB) 1780 keer bekeken

Kiek
Berichten: 4322
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen

Bericht door Kiek » 05 sep 2017, 09:19

Hallo Marike,

Je reeks waarden toont TSH's in de 0.zoveel buurt.
Hoe lager hoe onzekerder en gevarieerder de TSH-meting.
Ik verwachtte het beeld van een kluwetje wol.
Tot m'n verbazing is het een leesbare curve!

Setpointcijfers met waarden vanaf 5 januari 2016:
phi 0.37 (is vorm/steilheid curve)
FT4 12.75
TSH 1.9
R2 88.9% (passingsgraad)

Voor deze curve zijn dus je waarden gebruikt van het laatste anderhalf jaar.
Ik heb deze 'Marike56-2' genoemd, ter onderscheiding van je andere curve waarbij de FT4 in hele getallen getoond wordt. Misschien ander lab.
Straks zal ik alle waarden (setjes TSH+FT4) in de app zetten, en hieronder plaatsen.

PS: Foliumzuur associeer ik met zwangerschap. Dat geeft vaak een switch van waarden. Misschien van invloed op deze waarden?
Bijlagen
Marike56-2 Sept2017.jpg
Marike56-2 Sept2017.jpg (39.63 KiB) 1733 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Kiek
Berichten: 4322
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen

Bericht door Kiek » 05 sep 2017, 10:03

Hallo Marike,

Toevoeging van je oudere waarden uit 2009 t/m 2015 verandert het curvebeeld 'dramatisch'.
De vorm van je curve wordt niet-realistisch steil van 0.37 naar 1.21.
Set point verandert van ca. 12.75 naar ca. 16.5 pmol/l met een TSH van 2 naar 0.6 mU/l.
Er is in die periode, tussen 2012 en 2015, een switch geweest van labmateriaal.
Dat is het enige oorzaak die ik kan verzinnen.

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

marike56
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 mar 2017, 17:18
Locatie: Zoetermeer

Re: Setpoint berekenen

Bericht door marike56 » 06 sep 2017, 13:44

Hallo Kiek,

Hartelijk dank voor je setpoint berekening. Mijn warrige schildklierhoofd begrijpt het niet helemaal. Dus ik wil je wat vragen stellen als dat goed is.
De vraag over foliumzuur associatie met zwangerschap? ik ben inmiddels 60 en mijn zoon is van 1995 en mijn dochter van 1983. Dus dat kan er niets mee te maken hebben. Inderdaad is de fT4 die in hele getallen getoond wordt van een ander lab. Daar ga ik nu niet meer heen want dat bracht verwarring.
Ik heb opnieuw al mijn waardes bekeken en nu ook de referentiewaardes van het LUMC. Van TSH zijn die 0.300 - 4.800 vanaf het begin.
de FT4 referentiewaarde was t/m 2012: 10.0 -24.0 en vanaf 2013: 12.0 - 22.0.
Vanaf 2014 slikte ik 0.50 mcg Thyrax daarvoor was ik overgedoseerd met 1 mg Thyrax en is er ook een tijd niet geprikt.
Mijn setpoint tussen 2009 en 2015 van TSH 2 naar 0.6 en FT4 van 12.75 naar 1.5 is wel wat je nu toch ziet in mijn waardes in die periode of zie ik dat verkeerd? En di verschilt dus erg met mijn setpointbereking vanaf 2016.

Wat voor mij nu belangrijk is om te weten is of de waardes die ik nu elke keer heb met prikken passen bij mij. Of dat wat jij geconstateerd hebt met FT4 12.75 en TSH 1.9 betere waardes zijn. De fT4 van 12.75 lijkt me zo laag?
Want dat betekend dat ik nu alsnog teveel slik toch? Ik ben begonnen met 25 mcg Tirosint, daarna 31 mcg en daarna 38 mcg.
Met 38 mcg heb ik dus een TSH van 0.419 en fT4 van 16.1
Sinds 4 augustus slik ik weer 31.5 mcg en ga waardes van de week laten bepalen en krijg op 20.9 een echo met eventuele punctie.

Lastige materie maar jouw hulp waardeer ik erg. Ik kom er zelf niet echt uit.

Hartelijke groet
Marike

Kiek
Berichten: 4322
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen

Bericht door Kiek » 07 sep 2017, 09:04

Dank je voor je info over je lab, Marike.

Het meten van 1 liter is eenvoudig. Dat kan in de keuken gedaan worden.
Het meten van 1 pmol/l is een uitdaging. En specialistenwerk.
De uitslag hiervan is mede afhankelijk van de gebruikte apparatuur en van het meetprotocol.

Bij jouw waarden zijn drie verschillende soorten apparatuur betrokken.
1. het meest recente lab van dit jaar.
2. het lab waarbij de FT4 zonder decimalen weergegeven wordt (staat in je andere onderwerp).
3. oudere labwaarden waarbij oudere apparatuur.

In het ene lab kan een gemeten 10 pmol/l best 13 pmol/l in een ander lab zijn.
Dat geldt ook, in mindere mate, voor de TSH-bepaling.
En daarom krijg je met 3 verschillende soorten labmethoden/-apparatuur ook 3 verschillende set points.
Daarom is meting met dezelfde apparatuur belangrijk voor bepaling van het set point. En voor vergelijking van TSH/FT4 met de vorige TSH/FT4.

Je laatste set point is bepaald met je laatste serie waarden anno 2017.
FT4 12.75 met een TSH 1.9

Je weet dat de TSH de hele dag golft, afhankelijk van je FT4, die ook al 24 uur per dag beweegt.
Daarom hoop ik dat je je laat prikken op de vroege ochtend, nuchter enzo.
Zonder levothyroxine in je maag.

Als dat het geval is, dan lijkt het dat je nu teveel levothyroxine binnenkrijgt.
Dat is niet goed voor je botten, en je hebt meer kans op hartritmestoornissen.

Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

marike56
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 mar 2017, 17:18
Locatie: Zoetermeer

Re: Setpoint berekenen

Bericht door marike56 » 07 sep 2017, 09:59

Hallo Kiek,

Bij mijn 1ste bericht een paar maanden geleden stonden waardes die idd nuchter waren gemeten zonder inname van medicijnen. Maar omdat het lab in Zoetermeer geen waardes achter de komma berekend bij de FT4 raakte ik in de war en vond het ook niet representatief voor een overzicht over een langere periode.
Immers in het verleden(zie overzicht) prikte ik altijd niet nuchter en met medicijnen. Dan kan niet anders omdat het onderdeel is van mijn 3 maandelijkse bloedonderzoek ivm mijn chronische leukemie. Bloedafname is altijd tussen 11.00 en 12.00 niet nuchter dus en met medicijnen. Als we die waardes van het lab in Zoetermeer nu eens vergeten en je kijkt alleen naar het overzicht en de laatste 2 waardes in maart en juni van dit jaar krijg je dan een ander beeld?

Ik vind namelijk dat die waardes mooi doorlopen met de waardes daarvoor.

Dus als je 21 maart toevoegt met TSH 0.914 en FT4 14.3 en 20 juni TSH 0.419 en FT4 16.3 dan heb je een goed overzicht van elke 3 maanden en prikken onder altijd dezelfde onstandigheden vanaf 2009. Waarbij dus op 21 maart en 20 juni Tirosint werd geslikt.

Het punt waar ik nu mee zit is dat Tirosint zoveel sterker lijkt te werken dan Thyrax en ik dus minder nodig heb. Eigenlijk zou de waarde van komende week bloedprikken er nog bij moeten om er achter te komen of ik nu nog steeds teveel slik. Ik zit nu op 31.5 Tirosint.

Misschien is het handiger als ik een nieuw overzicht maak en de waardes met Tirosint daarin verwerk en dan ook gelijk de waarde van komende week erin zet?

Eigenlijk is jouw set point berekening de enige goede manier om te bepalen hoeveel je moet slikken en of je je niet teveel of te weinig slikt. Buiten mijn klachten natuurlijk maar die lijken zowel hypo als hyper soms. En de klachten van de CLL lopen daar ook doorheen.

Dus als je het niet erg vindt zou je dan nog eens willen kijken met deze info en dan geef ik zo snel mogelijk de waarde van september door.

Nogmaals bedankt voor al je moeite. Ik waardeer het erg🌹

Hartelijke groet,
Marike

Kiek
Berichten: 4322
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen

Bericht door Kiek » 07 sep 2017, 10:31

Hallo Marike,

Je vraag is leerzaam.
Je screenshot is voor mij niet goed leesbaar/werkbaar.

Dus graag een overzicht met: jaar - FT4 - TSH.
Dat is voor mij het eenvoudigst.
Ook voor de check naderhand.

Waarschijnlijk heb ik een waarde op de curve 'verzonnen': degene het meest links van de curve.
Die waarde vind ik niet terug.

Ik wacht op je lijstje.

Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

marike56
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 mar 2017, 17:18
Locatie: Zoetermeer

Re: Setpoint berekenen

Bericht door marike56 » 07 sep 2017, 15:48

Hallo Kiek,

Hierbij mijn waardes van de afgelopen jaren:

2008

marike56
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 mar 2017, 17:18
Locatie: Zoetermeer

Re: Setpoint berekenen

Bericht door marike56 » 07 sep 2017, 16:56

Hallo Kiek,

Hierbij, zoals gevraagd, mijn waardes van de afgelopen jaren:

2008 TSH 0.080 0.1 mg Thyrax (augustus) ref waarde; 0.300 - 0.400
FT4 17.3 ref waarde 10.0 - 24.0

2009 TSH 0.060 0.1 mg Thyrax
FT4 19.1

2012 TSH 0.030 0.1 mg Thyrax (april)
FT4 20.3
2012 TSH 0.059 75 mcg Thyrax (juni)
FT4 17.8
2012 TSH 0.397 75 mcg Thyrax (september)
FT4 17.2

2013 TSH 0,447 50 mcg Thyrax (december)
FT4 17.4 nieuwe ref waarde per 10-12-2013; 10.0 - 24.0

2014 niet gemeten

2015 TSH 0.927 50 mcg Thyrax (januari)
FT4 niet gemeten
2015 TSH 0.541 50 mcg Thyrax (maart)
FTS 19.3
2015 TSH 0.586 50 mcg Thyrax (oktober)
FT4 17.4

2016 TSH 0.578 50 mcg Thyrax (januari)
FT4 16.4
2016 TSH 0.626 50 mcg Thyrax (maart)
FT4 16.3
2016 TSH 0.437 50 mcg Thyrax ( juni)
FT4 17.9
2016 TSH 0.408 50 mcg Thyrax (december)
FT4 16.1

2017 TSH 0.915 31.5 mcg Tirosint gemiddeld sinds 10 maart gestart (21 maart)
FT4 14.3
2017 TSH 0.419 38 mcg Tirosint gemiddeld (juni)
FT4 16.1

Dit is ook geprikt op 20.6:

TPO Antistoffen kU/L 0-35 - <10.0 - -
ACTH ng/L 0-75 10 - -
Cortisol µmol/L 0.070-0.50 - 0.261

Deze waardes zijn niet nuchter en met medicijnen altijd tussen 11.00 en 12.00 geprikt.
Sinds 4 aug weer gezakt met Tirosint naar 31.5 mcg. Volgende week bloed prikken en 20 september
echo + eventueel een punctie op verzoek van endo.

Hopelijk heb je hier meer aan.

Vast heel erg bedankt.

Hartelijke groet Marike

Kiek
Berichten: 4322
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen

Bericht door Kiek » 07 sep 2017, 20:16

De curve vanaf 2015-2017:

FT4------TSH
pmol/l-mU/l
19.3-----0.54
17.4-----0.59
16.4-----0.58
16.3-----0.63
17.9-----0.44
16.1-----0.41
14.3-----0.91
16.3-----0.42

Deze 8 waarden geven het volgende set point
FT4 12.7 pmol/l TSH 2.07 mU/l.
Je phi, de steilheid van de curve, is 0.34, en de passingsgraad 72%.
Marike56vanaf2015+2017.jpg
Marike56vanaf2015+2017.jpg (39.66 KiB) 1597 keer bekeken
En nu de waarden van
2008, 2009, en 2012:
Hier geeft de TSH van de eerste 4 waarden een onbruikbaar laag getal aan: 0.0zoveel mU/l. Hoe lager de TSH hoe minder betrouwbaar.
Daarom alleen de waarden de volgende waarden erbij gezet:
FT4----TSH
17.2---0.40
17.4---0.45

Deze 8+2 waarden geven het volgende setpoint
FT4 12.82 pmol/l TSH 2.03 mU/l.
De phi blijft gelijk, en de passingsgraad is 88%.

Je hebt dus geen nuchtere waarden.
Misschien produceer je op de vroeger nuchtere ochtend een TSH van boven de 1.0 mU/l met een bijbehorende FT4 van ca. 14.7 pmol/l. Mogelijk is dat ook nog een tikje te hoog in dosering.
Een FT4 van 13 à 14 op de vroege ochtend (zonder levothyroxine in je maag) zou nog net door de beugel kunnen, vanwege je kalme phi.
Ook dan produceer je 24 uur, dus de hele dag/nacht, meer FT4 dan je set point aangeeft.
Marike56vanaf2012-2017.jpg
Marike56vanaf2012-2017.jpg (39.42 KiB) 1597 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie