Setpoint SportyMario

Hier kun je terecht voor informatie over, vragen over en bepalen van een setpoint
SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Setpoint SportyMario

Bericht door SportyMario » 11 sep 2017, 12:04

Mijn naam is Maurice ben 52 jaar en heb tot vorig jaar redelijk goed mijn wedstrijd sport kunnen uit oefenen (wielrennen).
Ik merkte van de winter dat het trainings schema wat ik altijd elk jaar gebruik om in vorm te komen, niet meer goed te volgen was en liet er soms dagen tussen uit.

Ik dacht eerst dat ik wat meer energie in andere dingen stopte en ik daardoor misschien minder zin in intensief sporten had.
Ik besloot daarop dat ik wel een jaartje kon stoppen met wedstrijd wielrennen.

Mijn energie level bleef maar slecht totdat op een gegeven moment alles wel te veel energie kostte. Zelfs een rustig sportrondje werd al een vermoeiend.
Mijn energielevel was totaal anders dan dat ik gewend was van de afgelopen jaren dus begon ik mij wat zorgen te maken.

Naar de huisarts (maart 2017) en gestuurd voor een bloedtest. Daar kwam een TSH waarde van 13,8 mU/l en een T4 vrij waarde van 5,8 pmol uit.

Advies van de huisarts: we kijken het nog even aan, over 4 weken weer terug met een nieuwe bloedtest.
Aan de hand van die test is (TSH 15,0 mU/l- T4 vrij 6,6 pmol) is met medicatie begonnen - 25 microg thyrax

Ik bleef maar steeds klachten houden van futloos, energieloos en spierpijn (als bij een flinke griep of kater).
Normaal sporten op enig niveau was niet echt mogelijk. Terwijl ik normaal een bruistablet van energie was.
Maar de huiarts verhoogd steeds maar met 12,5 microg.

De waarden worden nu wel beter maar het gaat langzaam en ik weet ook niet wat mijn setpoint waarden zijn dus
een duidelijk doel waar het heen moet gaan is er niet.

Ook is er in het ziekenhuis inmiddels een foto gemaakt van de schildklier: Vervetting schildklier geconstateerd en geen andere dingen.

Inmiddels word ik wel een beetje zenuwachtig want het gevoel van mijn fit voelen en energie hebben is inmiddels wel lang geleden.

Mijn laatste waardes zijn: TSH 7,8 mU/l- T4 vrij 9,2 pmol bij 50 microg thyrax
Ik voel mij hier nog steeds niet goed bij. Is dat raar?

Net bij de huisarts geweest. Ik mag nu naar 75 microg thyrax per dag omdat het niet echt opschiet met die waardes.
Ook alle bloedtest waarden op papier meegekregen.

Onderstaande waardes altijd op het zelfde tijdstip geprikt.


23-07-2007: TSH 6,66 mU/l- T4 vrij 12 pmol

07-03-2017: TSH 13,8 mU/l- T4 vrij 5,8 pmol
14-04-2017: TSH 15,3 mU/l- T4 vrij 6,4 pmol
18-05-2017: TSH 8,3 mU/l- T4 vrij 8,8 pmol (25 microg thyrax)
27-06-2017: TSH 14,0 mU/l- T4 vrij 8,5 pmol (25 microg thyrax)
19-07-2017: TSH 12,5 mU/l- T4 vrij 8,8 pmol (37,5 microg thyrax)
17-08-2017: TSH 7,8 mU/l- T4 vrij 9,2 pmol (50 microg thyrax)


Wat zou mijn setpoint zijn?
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Teun
Berichten: 955
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door Teun » 13 sep 2017, 19:22

Natuurlijk voel jij je nog niet goed bij deze waardes. Ik vind al ik het eerlijk mag zeggen je huisarts ook weinig verstand hebben van de schildklier dat hij je bijvoorbeeld bij de eerste echt ook al duidlijk foute waardes nog weken door laat lopen. Dit waren al waardes om te starten met de levo. Helaas niet gedaan. Hierna lang op 25 mcg laten zitten terwijl er weinig vooruitgang was, dat schiet natuurlijk echt niet op. Waarschijnlijk is die 75 mcg ook te weinig, maar om te wennen misschien even goed ook al zou ik als je geen hartklachten hebt me ook voor kunnen stellen dat dit wel gelijk naar 100 mcg kan. Je kunt nog flink verbeteren, zie eerst maar eens de tsh naar de 1-2 te krijgen. Dan pas kun je zeggen dat er rustig met ministapjes verhoogd kan worden. Dan over 6 weken weer prikken.
Is het een idee om met je huisarts te bespreken dat je je afvraagd of hij/zij wel goed bezig is met je behandeling?
Ik doe hier een link bij hoe er eigenlijk ingesteld moet worden.
https://www.nhg.org/standaarden/volledi ... ndoeningen
Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Sterkte.

Patricia31
Berichten: 376
Lid geworden op: 18 nov 2015, 18:00

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door Patricia31 » 13 sep 2017, 19:25

Welkom Maurice, wat een ellende is dat toch als je schildklier het laat afweten.
Heeft je huisarts gezegd waarom hij zo voorzichtig ophoogt?
Bij iemand die gezond is met jou leeftijd zou dit sneller kunnen......je startdosis zou volgens het protocol 1,6 microgram per kg lichaamsgewicht mogen zijn.
Heb je andere aandoeningen dan wordt voor het langzame protocol gekozen.
Met de waardes die je nu hebt zul jij jezelf inderdaad absoluut niet goed voelen.

Wanner je de volgende keer weer bloed gaat prikken dan kun je dit het beste doen zonder dat je je medicatie ophebt en steeds op hetzelfde tijdstip. De waardes kun je dan beter interpreteren.

KIek zal nog wel langs komen en Laura zal je topic wel verplaatsen naar het Hypo onderdeel.

Je kunt veel documentatie vinden hier op het forum maar stel ook gerust je vragen.

Patricia31
Berichten: 376
Lid geworden op: 18 nov 2015, 18:00

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door Patricia31 » 13 sep 2017, 19:26

HA die Teun, zitten we weer gezellig samen op hetzelfde tijdstip te schrijven :mrgreen:

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door SportyMario » 14 sep 2017, 08:41

Ja ik vond het inderdaad ook lang duren met die langzame ophoging. Ik heb het de huisarts gevraagd waarom zo langzaam ophogen? Die antwoordde dat het te maken had met protocol en mijn leeftijd. Ik heb geen andere kwalen die een langzame ophoging rechtvaardigen. Ik heb nu om een verwijzing naar een specialist gevraagd, iemand die meer kennis van zaken heeft van schildklier problemen.

Een ophoging naar 1,6 x lichaamsgewicht lijkt in mijn geval wat radicaal. Dan zou ik op 148 microgram komen (1,6 microgram x 93 kg). Ik ben nu van 37,5 naar 75 microgram gegaan in 4 weken. Het lijkt wel beter te gaan met die ophoging maar waarschijnlijk zou de dosering nog hoger moeten. Ik ga zelf niet dokteren met ophoging en hoop dat ik snel bij een specialist terecht kan en kijken wat die bloedwaarden zijn over 3 weken.

Ik lees hier op het forum dat het met de meeste uiteindelijk wel goed komt kwa beter voelen. Daar hou ik mij maar aan vast want het slecht voelen zorgt er voor dat ik nauwelijks meer kan werken.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door SportyMario » 14 sep 2017, 08:45

Ik heb overgens altijd op dezelfde tijd laten bloedprikken en ook altijd nuchter. Dus alle waardes zijn onder gelijke omstandigheden. Ik heb alleen de eerste 4 weken een ander merk medicijn geslikt dan thyrax duotab.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 14 sep 2017, 11:42

Hallo Kiek,

Zou je voor mij mijn setpoint willen berekenen? Ik heb geen idee wat ik nu moet gaan slikken en heb het gevoel dat mijn huidige dosering (75 microg) ook niet genoeg is. Huisarts heeft niet echt haast gehad met ophogen en vertrouwd erop dat het vanzelf wel goed komt, na 100 jaar ;-)

Bloedwaarden altijd op het zelfde tijdstip geprikt en nuchter.

Alvast bedankt,
Afz: Maurice

23-07-2007: TSH 6,66 mU/l- T4 vrij 12 pmol

07-03-2017: TSH 13,8 mU/l- T4 vrij 5,8 pmol
14-04-2017: TSH 15,3 mU/l- T4 vrij 6,4 pmol
18-05-2017: TSH 8,3 mU/l- T4 vrij 8,8 pmol (25 microg levothyroxine)
27-06-2017: TSH 14,0 mU/l- T4 vrij 8,5 pmol (25 microg thyrax)
19-07-2017: TSH 12,5 mU/l- T4 vrij 8,8 pmol (37,5 microg thyrax)
17-08-2017: TSH 7,8 mU/l- T4 vrij 9,2 pmol (50 microg thyrax)
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Teun
Berichten: 955
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door Teun » 14 sep 2017, 11:44

Je moet zeker niet zelf gaan spelen met je dosering, altijd in samenspraak met de arts. Heel veel huisartsen zijn heel goed in staat om een hypothyreodie te behandelen en dat wordt meestal ook gedaan. Maar gezien jou verhaal denk ik dat jij wat dat betreft niet getroffen hebt met je huisarts en zou ik me ook graag laten verwijzen naar een specialist.
Kiek je zegt de ft4 staat al bijna op zijn plek, deze is nu 9,2 en zou naar 13,67 moeten, ik vind dat wel een groot verschil of leest een van ons het niet goed?

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door Kiek » 14 sep 2017, 11:47

'k Ben een nieuwe curve aan het maken.
Bij de eerste poging had ik blijbaar een waarde fout ingevoerd.
Daarom verwijderd.
Overigens lijkt de set point FT4 inderdaad op ongeveer 13.5 te zitten.

Straks volgt de curve.
Sorry voor de verwarring.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Voorstel ronde en misschien setpoint?

Bericht door SportyMario » 14 sep 2017, 11:50

Kiek je zegt de ft4 staat al bijna op zijn plek, deze is nu 9,2 en zou naar 13,67 moeten, ik vind dat wel een groot verschil of leest een van ons het niet goed?

Ik snap die laatste zin niet. Is iemand al bezig met een setpoint berekening (waarde 13,67)?

Op zich niks mis met mijn huisarts. Ik denk dat de specialistische kennis ontbreekt. Ik heb nu een verwijzing naar de specialist waar ik over 1 1/2 week terecht kan. Tussendoor toch maar even bloedprikken nog en kijken wat de laatste ophoging gedaan heeft (75 microg).
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Plaats reactie