Setpoint SportyMario

Hier kun je terecht voor informatie over, vragen over en bepalen van een setpoint
SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 24 jan 2018, 13:54

@laura Het zou vreemd zijn als ze de normaal waarden van het lab ineens zouden veranderen zonder dat de specialist er van weet.

@mcoumans Wat zou de meerwaarde zijn van het meten van een FT3 ? Ik kan het morgen vragen aan de specialist maar in principe moet een specialist zelf met uitleg komen hoe/of wat.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

mcoumans
Berichten: 500
Lid geworden op: 28 jun 2015, 13:18

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door mcoumans » 24 jan 2018, 14:01

SportyMario schreef:
24 jan 2018, 13:54
@laura Het zou vreemd zijn als ze de normaal waarden van het lab ineens zouden veranderen zonder dat de specialist er van weet.
Zou mij niet verbazen hè. Die normaalwaarden staan gewoon op het resultaatformulier (mijn internist kreeg ze per fax...!).
Toen ik mijn lab belde met de vraag of ze in 2015 (!!) toevallig veranderd waren, wilden ze mij dat niet eens zeggen.

SportyMario schreef:
24 jan 2018, 13:54
@mcoumans Wat zou de meerwaarde zijn van het meten van een FT3 ? Ik kan het morgen vragen aan de specialist maar in principe moet een specialist zelf met uitleg komen hoe/of wat.
Ik sta er niet zo passief in. Als ik denk dat iets nuttig is, ik me ingelezen heb, draag ik zelf regelmatig zaken aan en maak die bespreekbaar.

Dalende TSH geeft aan dat je lichaam vindt dat er genoeg, of zelfs teveel schildklierhormoon in je lichaam is.
Dalende FT4 geeft aan dat de voorraad T4 afneemt.

Aangezien T4 (levothyroxine) een prohormoon is, inactief, en als liothyronine (T3) actief gebruikt wordt, gaat er wellicht in die conversie iets niet goed. Of wel.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 2876
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door laura » 24 jan 2018, 15:18

SportyMario schreef:
24 jan 2018, 13:54
@laura Het zou vreemd zijn als ze de normaal waarden van het lab ineens zouden veranderen zonder dat de specialist er van weet.
Mijn huisarts en ik wisten van niets ... https://schildkliertje.blogspot.nl/2018 ... -tijd.html
In dat blog zie je twee uitslagen van mij.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 27 jan 2018, 09:29

Donderdag bij de specialist geweest. Mijn klachten aangegeven. Het verloop van de waarden vond mijn specialist ook wat vreemd. De enige oplossing is als de FT4 waarde te laag is om een hogere medicijn dosering te geven ondanks het feit dat de TSH waarde al behoorlijk laag is (0,19).

Voorlopig eerst aanvullend bloedonderzoek o.a FT3 waarde en allerlei hormonen en bijnieren testen (cortisol, testosteron en nog een paar). Ook is een hartfilmpje gemaakt.

De uitslag krijg ik over 2 weken.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

mcoumans
Berichten: 500
Lid geworden op: 28 jun 2015, 13:18

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door mcoumans » 27 jan 2018, 10:47

Nou, klinkt wel goed. Er wordt in ieder geval nog eens verder gekeken.

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 28 jan 2018, 13:42

Marc schrijft:
"Aangezien T4 (levothyroxine) een prohormoon is, inactief, en als liothyronine (T3) actief gebruikt wordt, gaat er wellicht in die conversie iets niet goed. Of wel."

De T4 is niet inactief, Marc. Dat is een wijdverspreide misvatting.

Het is de grondstof voor alle deiodinatieprocessen op niveau van hypothalamus/hypofyse.
Daarnaast is het de signaalstof voor de deactivatie van de schildklierhormonen in de weefsels.
Een voorbeeld is de natuurlijk werking van T4, die onontbeerlijk is in de foetus en omgeving.

Lees Lechan and Fekete 2005.
De eerste zin van hun abstract:
Iodothyronine deiodinases (D1, D2, and D3) comprise a family of selenoproteins that are involved in the conversion of thyroxine (T4) to active triiodothyronine (T3), and also the inactivation of both thyroid hormones.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 07 feb 2018, 09:33

Meest recente bloedwaarde test van de schildklier:

26-01-2018: TSH 0,16 mU/l- T4 vrij 12,3 pmol (op 112,5 microg thyrax). Ook is nu de T3 waarde meegemeten en die was 4,8

Tsh blijft stabiel laag en ten opzichte van de vorige test is de T4 waarde ook weer beter.

Ik blijf mij toch maar niet goed voelen. Gespannen en stressig. Het voelt alsof ik energiedrankjes of koffie heb gedronken en daar word ik altijd een beetje trillerig van dus dat drink ik ook nooit meer.

Specialist zegt dat de medicijn dosis goed is en ze is bang dat als ik dat verander de T4 waarden weer teveel gaan zakken.
Ik heb besloten 6,25 minder te gaan nemen om eens te proberen of dat beter voelt.

Uitslag van de andere testen (hartfilmpje,cortisol, testosteron en hormoonspiegel) krijg ik over 2 weken en dan heb ik ook weer een afspraak met de specialist om alles te bespreken.


Totale lijst tot zover:

23-07-2007: TSH 6,66 mU/l- T4 vrij 12 pmol

07-03-2017: TSH 13,8 mU/l- T4 vrij 5,8 pmol
14-04-2017: TSH 15,3 mU/l- T4 vrij 6,4 pmol
18-05-2017: TSH 8,3 mU/l- T4 vrij 8,8 pmol (25 microg thyrax)
27-06-2017: TSH 14,0 mU/l- T4 vrij 8,5 pmol (25 microg thyrax)
19-07-2017: TSH 12,5 mU/l- T4 vrij 8,8 pmol (37,5 microg thyrax)
17-08-2017: TSH 7,8 mU/l- T4 vrij 9,2 pmol (50 microg thyrax)
15-09-2017: TSH 6,6 mU/l- T4 vrij 9,7 pmol (50-75 microg thyrax)
19-10-2017: TSH 0,22 mU/l- T4 vrij 13,4 pmol (100-125 microg thyrax)
21-11-2017: TSH 0,46 mU/l- T4 vrij 10,8 pmol (112,5 microg thyrax)
12-01-2018: TSH 0,19 mU/l- T4 vrij 9,6 pmol (112,5 microg thyrax)
26-01-2018: TSH 0,16 mU/l- T4 vrij 12,3 pmol (112,5 microg thyrax)
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 15 mar 2018, 12:52

Alles wat de specialist heeft kunnen onderzoeken is afgerond en er is niks anders gevonden dan een schildklier probleem.
Das op zich goed nieuws en de specialist wil de zaak sluiten in Mei en weer terug aan de huisarts geven.

Feit blijft dat ik mij nog steeds niet goed voel bij de huidige dosering (stressig, spierspanning en pijn). Wel beter door de fractie dosering verlaging van 6,25 maar die is zo minimaal dat de specialist zei dat dat weinig effect zou hebben in de TSH waarde.

Volgende week is het 6 weken geleden dat de dosering een fractie verlaagd is dus dan weer bloed prikken om te kijken of de TSH een fractie verhoogd is meer naar mijn setpoint ( TSH 0,16 nu en setpoint rond 0,80 )
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Patricia31
Berichten: 376
Lid geworden op: 18 nov 2015, 18:00

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Patricia31 » 15 mar 2018, 14:48

Dat is tegen mij ook gezegd maar bij een FT4 van 16 voel ik mijzelf goed en daarboven en daaronder echt erg akelig.
Dan wordt er gezegd dat dat niet kan maar ik kan aan de klachten gewoon voorspellen hoe hoog of laag ik zit en bij controle blijkt dit bijna altijd raak te zijn en dit geven ze nu ook wel toe.

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 16 mar 2018, 10:51

Hallo SportyMario,

Tot november vorig jaar was het pad van je set point naar verwachting.
Je FT4 staat daarmee op 12 pmol/l met een TSH van 0.8 mU/l.

Je waarden vanaf december 2017 tot nu zijn vreemd, en niet passend bij je vorige waarden.
Is er vanaf begin november iets veranderd?
Worden je waarden in een ander lab bepaald?
Ben je andere medicatie gaan gebruiken?
Misschien voedings- of vitaminesupplementen?

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Plaats reactie