Setpoint SportyMario

Hier kun je terecht voor informatie over, vragen over en bepalen van een setpoint
SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 29 apr 2018, 11:40

@Kiek. Ik kan dat gaan proberen om de dagdosis in 2x op de dag te gaan innemen en gedeelten. Andere optie is om de dag 100 en 106,25 te gaan innemen.

Hoe is dat praktisch te doen om 2x op een dag een medicijn in te nemen? Het moet op een nuchtere maag maar door de dag word er gegeten en gedronken en er zal moeilijk een moment op de dag zijn dat je 2 uur niks gegeten of gedronken hebt, lijkt mij.

Morgen eerst weer bloedprikken na 6 weken op een dosis van 100 gezeten te hebben. Kijken hoe de waarden zijn.

Advies van de "specialist" hoef ik niet meer te verwachten, die vind alle waarden goed binnen de normen van 0,4 en 16.
Bovendien zit ik nu weer bij de huisarts. Veel rek zit er niet meer in de dosering, denk ik. Het zal tussen de 106,25 en 100 zijn.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 30 apr 2018, 10:47

Ja, tweemaal daags pillen slikken lijkt mij ook ingewikkeld om dat in te moeten passen.
't Is een idee, voortgekomen uit de ervaring met de vormen van de curve, én het gevoel van pieken rondom 10 à 11 uur.

Zou je inderdaad 2 uur nuchter moeten zijn, alvorens de levothyroxine te slikken?
Wat zou er gebeuren als je een uurtje niks eet/drinkt?
Dan heb je toch ook al een lege maag, met ruimte in een groot deel van je darmen? Tegen de tijd dat je rest-pil de etensresten ontmoet, is de levothyroxine vast al opgesnoept.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

mcoumans
Berichten: 500
Lid geworden op: 28 jun 2015, 13:18

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door mcoumans » 30 apr 2018, 11:05

Kiek schreef:
30 apr 2018, 10:47
én het gevoel van pieken rondom 10 à 11 uur.
Ik heb geen idee hoe je dat merkt, voelt, observeert.
Kun je daar wat over zeggen?
Lijkt me ook errug persoonlijk.
Zou je inderdaad 2 uur nuchter moeten zijn, alvorens de levothyroxine te slikken?
Wat zou er gebeuren als je een uurtje niks eet/drinkt?
Dan heb je toch ook al een lege maag, met ruimte in een groot deel van je darmen? Tegen de tijd dat je rest-pil de etensresten ontmoet, is de levothyroxine vast al opgesnoept.
Volgens mijn info wordt meestal maar 40-80% van de levothyroxine uit dat pilletje opgenomen. En duurt dat proces tot wel een uur of 3-4.
Als de samenstelling van het pilletje van invloed is op de opname, dan is voeding dat ook wel. En dat klopt ook wel, uit onderzoeken bleek al dat vezelrijke voeding de opname kan verminderen.

Als je de dosering in 2en zou doen, waarom dan niet de combinatie van ochtend + avond?
's Ochtends ruim voor ontbijt, 's avonds ruim na alles.

Overigens gaat dit er eigenlijk van uit dat de mens gebaat is bij een constante, gelijke aanvulling (iedere dag dezelfde hoeveelheid levo). Maar is dat wel zo?

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 30 apr 2018, 15:03

Ik heb geen idee hoe je dat merkt, voelt, observeert.
Kun je daar wat over zeggen?
Lijkt me ook errug persoonlijk.
En zo persoonlijk is het dus allemaal inderdaad.
Ik merk het als ik te scherp ben ingesteld.
Ca. drie uur na inname een uurtje hypersensaties.
Jij merkt waarschijnlijk niks, net zoals vele anderen.
Volgens mijn info wordt meestal maar 40-80% van de levothyroxine uit dat pilletje opgenomen. En duurt dat proces tot wel een uur of 3-4.
Als de samenstelling van het pilletje van invloed is op de opname, dan is voeding dat ook wel. En dat klopt ook wel, uit onderzoeken bleek al dat vezelrijke voeding de opname kan verminderen.
Die 40 - 80% zijn dus te beïnvloeden door de omstandigheden van inname en voeding.
Het mooie is dat je gemiddeld genomen toch op het juiste punt uitkomt. Ook al zou je altijd je maaltijd op hetzelfde moment nemen.

Het opnameproces vertoont het maximum bij de T-max. Die verschilt bij ieder mens.
Gemiddeld 1.5 tot 2 uur.
Daarna zijn er misschien nog wat rommeltjes aan µg bij elkaar te vegen als een verspreid toetje.
Ook de reactie op de hulpstoffen zijn zo persoonlijk.
Overigens gaat dit er eigenlijk van uit dat de mens gebaat is bij een constante, gelijke aanvulling (iedere dag dezelfde hoeveelheid levo). Maar is dat wel zo?
Bedoel je dat je op een activiteitendag een beetje meer, en op een rustdag een beetje minder µg zou moeten nemen? Wie weet. Het zijn wel zulke subtiele hoeveelheden op een bepaald moment, dat je lijf voldoende buffer heeft om deze dynamiek automatisch aan te kunnen.
Beetje minder rT3, enzo. Ietsje gewijzigde waterval aan deiodinase, en een boel energie erbij!
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

mcoumans
Berichten: 500
Lid geworden op: 28 jun 2015, 13:18

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door mcoumans » 30 apr 2018, 15:53

Overigens gaat dit er eigenlijk van uit dat de mens gebaat is bij een constante, gelijke aanvulling (iedere dag dezelfde hoeveelheid levo). Maar is dat wel zo?
Bedoel je dat je op een activiteitendag een beetje meer, en op een rustdag een beetje minder µg zou moeten nemen? Wie weet. Het zijn wel zulke subtiele hoeveelheden op een bepaald moment, dat je lijf voldoende buffer heeft om deze dynamiek automatisch aan te kunnen.
Beetje minder rT3, enzo. Ietsje gewijzigde waterval aan deiodinase, en een boel energie erbij!
Ik vroeg - en vraag! - het me meer af in de volgende contexten:

--> viewtopic.php?f=10&t=883&p=21330#p21330

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 31 mei 2018, 08:42

Waardes van de laatste bloedtest TSH 1,6 mU/l- T4 vrij 11,3 pmol (na 6 weken 100 microg thyrax)

Op zich prima. Ik test nu 3 dagen van de week 106,25 en 4 dagen van de week 100 microg thyrax. Om de dag.
Kijken of de waardes nog wat veranderen voor een hogere T4 en een acceptabele TSH

Meer opties zijn er niet en misschien is dit wel het meest haalbare.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 31 mei 2018, 09:57

Hallo Maurice,

Wie weet lukt het je dan om je FT4 nog een 0.5 pmol/l omhoog te hijsen.
Een nog hogere FT4 zou je mogelijk meer energie kosten dan opbrengen.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 31 mei 2018, 15:07

Het is het enigste wat nog te experimenteren valt. Puur theoretisch zou de TSH nog wat omlaag kunnen en de FT4 nog wat omhoog maar praktisch moet je er wel goed bij voelen :-)
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Pip
Berichten: 48
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Pip » 02 jun 2018, 23:45

Hoi!
Kan een lage Ft4 dus ook bij je horen? Dus met medicijnen en dan toch in het laagnormale gebied.
Ik ben ook geinteresseerd in op 2 momenten het SK hormoon innemen. Hoe kan dit het beste doen wil ik de normale afgifte van het lichaam nabootsen?
En als je altijd inneemt met eten of altijd een uur na het laatste eten dan heb je toch ook een constante inname van het medicijn.

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 04 jun 2018, 13:32

Het is natuurlijk nooit naturel.
Maar verdeling over 24 uur zou je het simpelst kunnen doen door 's ochtends en 's avonds een halve dagdosis te nemen.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Plaats reactie