Setpoint SportyMario

Hier kun je terecht voor informatie over, vragen over en bepalen van een setpoint
SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 06 nov 2018, 12:49

Tijdje geen nieuws. Mijn laatste bloedtest was 6 weken geleden en die waarden waren TSH 3,0 en FT4 12,1
Ik voelde mij wel weer alsof ik onder stroom stond, een soort stressig gevoel wat ik ken van een te hoge dosering medicijn. Kan kloppen want mijn FT4 was wat hoger dan de vorige keer.
(TSH 1,3 mU/l - T4 vrij 9,8 pmol) Ik dacht misschien iets minder Thryrax te gaan slikken in overleg met de huisarts. Die alles nog prima in de
marges vond vallen. Raar dat als je al maanden dezelfde dosering slikt de TSH omhoog gaat en de FT4 ook omhoog.
Heeft iemand anders dat ook?

Nu al 6 weken een dosering van 6,25 microg minder. Vanochtend bloed geprikt en over 2 dagen uitslag.
Ik voelde mij wel wat rustiger met deze dosering maar nu voel ik mij wel een beetje slap en minder energie hebben.

Het zou mooi zijn dat als je 1 dosering slikt je je gewoon goed blijft voelen.
Ik heb het setpoint even losgelaten want dat leek iets te veel naar de hyper te neigen.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 06 nov 2018, 13:13

Maurits, je set point was: FT4 11.5 (nu 11.5)- TSH 0.69 (nu 0.66) - met een steile curve.
Als je nuchter prikt zonder dagdosis levothyroxine dan zijn alle FT4-waarden boven de 11.5 pmol/l voor jou hyperwaarden, waar je de hele dag last van hebt.

De vorm van je curve is dus erg steil.
Het lijkt dat mensen met een steile curve uitermate gevoelig zijn voor wijzigingen in dosering. Een minimale verhoging kan snel doorschieten naar te hoge waarden.

Een verhoging van de TSH past niet bij een verhoging van de FT4.
Dat is iets typisch voor je lab. Of misschien is je medicatiepakket gewijzigd?
Schildklierhormonen zijn immers makkelijk te beïnvloeden.

Succes!
Kiek
Bijlagen
SportyMarioNov2018.jpg
SportyMarioNov2018.jpg (39.15 KiB) 208 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 2876
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door laura » 06 nov 2018, 15:05

Maurice, ik verhuis jouw topic naar het nieuwe setpoint-subforum.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door SportyMario » 06 nov 2018, 16:20

Het medicatie pakket was in de waarde van 6 weken geleden niet veranderd. Steeds 1 wit tablet van 100 microg thyrax. Al vanaf eind april.

Ik slik nu precies 6 weken een half wit tablet (50 microg thyrax) en de rest aangevuld met blauwe tabletten thyrax tot een totaal van 93,75 microg.

Met zo'n steile setpoint curve zou er verschil moeten zijn in FT4 waarde bij de nieuwe bloedtest.
Donderdagochtend nieuwe uitslag.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Tim
Berichten: 228
Lid geworden op: 14 mei 2015, 08:54

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door Tim » 06 dec 2018, 11:48

En? ;)

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door SportyMario » 13 dec 2018, 20:40

TSH 2,9 mU/l - T4 vrij 10,9 pmol (na 8 weken 93,75 microg thyrax)

Op zich prima waarden. Voel nog wel een lichte spierspanning en stressig gevoel.

Kijken of een dosering van 87,50 microg thyrax ook nog te doen is.
Het setpoint laat ik hier volledig los want TSH waarden van 1.0 ( volgens de ideaal berekeningen) zijn niet leefbaar voor mij.

Kan het zijn dat de schildklier zelf ook nog weer gaat werken als de dosering wat verlaagd word?
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door Kiek » 14 dec 2018, 10:37

Hallo Mario,

Zoals je al zegt past het je blijkbaar niet.
Het pakt vervelend uit.
Je bent immers heel gevoelig voor kleine FT4-veranderingen. (die TSH's voel je niet).
En zoals ik al elders zei: een kleine verschuiving bij jou van FT4 geeft je al een lel door die hoge phi.
Een fijnmazig schildkliernetwerk zoals jij hebt, is niet ingesteld op die FT4-schuivers.

Waarschijnlijk prik je 's ochtends vroeg zonder levothyroxine.
Dat wil zeggen dat je huidige FT4 van 10.9 pmol/l met je eenmaal daagse dosis, hoogstwaarschijnlijk in de loop van de ochtend je set point van FT4 ver zal overschrijden.
En dat geeft je vast een akelig hypergevoel.
Daarom lijkt tweemaal een halve dosis een betere strategie.

Je set point-gebiedje is niet gewijzigd.
FT4 11.6, was 11.54 pmol/l.
TSH 0.66, was 0.66 mU/l.
Phi 1.07 - passingsgraad 90%.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

SportyMario
Berichten: 50
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door SportyMario » 14 dec 2018, 12:46

Feit blijft dat heel lang duurt dat juiste metingen zichtbaar zijn in het bloed (6 weken?).

Zou een inname van teveel medicijn s'ochtends dan gelijk voelbaar zijn als teveel? Zou de waarde in het bloed van de FT4 - 10.9 pmol/l na de nacht na inname van medicijn s'ochtends zo snel kunnen stijgen dat het als teveel aanvoelt?

Dat gevoel van teveel voelt niet alleen op de piek na inname maar voelt de hele dag aan als niet goed.

Ik zou kunnen proberen om eens een dag of meerdere dagen niks te gaan slikken en kijken of het het medicijn is wat de oorzaak is
van stress in mijn lichaam. Voordat ik het medicijn Thyrax slikte had ik deze klachten niet maar was ik alleen maar uitgeput moe en had totaal geen energie meer. En de daarbij behorende bloedtest ( TSH 15,3 mU/l- FT4 vrij 6,4 pmol) deed mijn huisarts besluiten om te gaan beginnen met Thyrax.

Sindsdien kreeg ik al snel meer energie maar ik kreeg er wel spierpijnen bij die erger werden naarmate de ideaal waarden dichterbij kwamen en nog erger werden toen het op hyperwaarden uitkwam (TSH 0,22 mU/l- FT4 vrij 13,4 pmol). Dus nu al een tijdje iets minder dosering
(van 112 naar 87,50) en over een week weer bloedprikken.

Zijn er geen gevallen bekend dat het lichaam afwijzend reageert door middel van bijwerkingen op kunstmatig toegediende hormonen?

Ik ga volgende week bespreken met de huisarts wat te doen.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door Kiek » 14 dec 2018, 13:34

Mario, je rommelt een beetje met twee totaal verschillende onderwerpen.
1. de bio-equivalentie van een pilletje levothyroxine.
2. de opbouw naar een juiste dosering.

Hieronder voorbeelden van een dosis levothyroxine bij een gezond persoon: de eerste uren en langer.
En voorbeelden van de therapeutische opbouw van een dosis levothyroxine.
Ook eentje van de eerste uren met Cytomel.
Een een laatste: verschil tussen de piek 1 x daags en dezelfde dosis verdeeld in 2 x daags.
Bijlagen
Opbouw en afname.jpg
Opbouw en afname.jpg (21.79 KiB) 31 keer bekeken
Over bioequivalentie LT4.jpg
Over bioequivalentie LT4.jpg (16.07 KiB) 31 keer bekeken
Bio-equi verschillen T3.jpg
Bio-equi verschillen T3.jpg (21.89 KiB) 31 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Kiek
Berichten: 3410
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint SportyMario

Bericht door Kiek » 14 dec 2018, 13:39

Van eenmaal daagse dosis naar verdeling dezelfde dosis in tweemaal daags.
Bijlagen
Kinetiek1en2daags.jpg
Kinetiek1en2daags.jpg (3.74 KiB) 27 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Plaats reactie