Setpoint Zork9999

Hier kun je terecht voor informatie over, vragen over en bepalen van een setpoint
Zork9999
Berichten: 6
Lid geworden op: 12 okt 2018, 10:30

Setpoint Zork9999

Bericht door Zork9999 » 14 okt 2018, 22:04

Hallo mede-schildklier lotgenoten,
Wil me graag even voorstellen ben een man van 37 en vader van 3 kinderen. Sinds 2016 erachter gekomen dat ik een traag werkende schildklier heb. Met ernstige vermoeidheidsklachten naar de dokter en daar kwam uit dat ik een TSH van 39 en T4 van 7,2 had.
Iets meer dan een half jaar geduurd om ingesteld te raken, zit nu op 125mg Euthyrox.
Ondanks dat de waardes 'goed' waren voelde ik me nog erg vermoeiend. Huisarts heeft me eind 2017 doorverwezen naar een Physician Assistant.
Helemaal gecheckt maar alles verder gezond, vermoeidheid zit tussen mijn oren wordt gezegd( werk, kids, nieuw huis etc). Dus laat ik het maar even zo en stort op mijn nieuw huis bouwen etc.
Nu eind 2018, huis is af en wonen er al paar maanden. Alleen die vermoeidheid blijft en vooral in de auto naar huis. Ook op het werk er veel last van, hoofd zit vol kan soms niet helder nadenken. Wil eigenlijk voor mezelf gaan beginnen maar heb gewoon niet de energie, in mijn hoofd veel plannen maar er komt helaas niks uit. Gewoon een keer fit op staan zou zo lekker zijn.
Aangezien ik met redelijke grote stappen naar 125mg ben gegaan wil toch graag mijn setpoint weten (als dat mogelijk is).
Hierbij mijn waardes:
-Altijd nuchter rond 8:00
-Dezelfde prikpost en lab
-Wel na inname van Euthyrox

TSH T4 Euthyrox
9-5-2016 39 7,2
4-7-2016 20 11 25mg
29-8-2016 3,3 14,0 50mg
6-1-2017 2,7 14 100mg
7-2-2017 0,33 17 125mg
26-7-2017 0,62 125mg
14-8-2017 0,45 17 125mg

referentie
TSH 0.35 - 4.0
T4 10 - 19

Komen maandag een afspraak met de dokter staan, dinsdagochtend weer meten ga ik vanuit.

Alvast bedankt!

Groeten
Zork9999

Kiek
Berichten: 3488
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Kiek » 15 okt 2018, 11:53

Hallo Zork, welkom!

Je lijkt wat overgedoseerd.
En dat is net zo vermoeiend als een bestaande hypothyreoïdie.
Dus iets (b.v. 6.25 µg) omlaag met je dosering.
En vraag een recept voor 100-tjes en 25-jes.
Dat is eenvoudiger spelen.

Neem de volgende keer je Euthyrox mee, en slik het zodra je het lab uit komt.
Pas dan kom je niet in de dynamiek van wervelende waarden terecht.
Overigens, een bijkomend voordeel is dat je met lagere waarden meer onderhandelingsruimte hebt bij je behandelaar.

Hieronder je curve, waarmee je set point in het gebied van: FT4 14.8 pmol/l en een TSH van ca. 1.5 mU/l.

Vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
ZorroOkt2018.jpg
ZorroOkt2018.jpg (39.28 KiB) 724 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Zork9999
Berichten: 6
Lid geworden op: 12 okt 2018, 10:30

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Zork9999 » 15 okt 2018, 20:16

Beste kiek,

Hartelijk dank voor je snelle reactie en setpoint.
Hiermee ga ik aan de slag mee.
Morgen nuchter bloedprikken en zal Euthyrox daarna innemen.
Volgende week weer afspraak met de dokter om de waardes te bespreken en zal gelijk setpoint bespreken.

Nogmaals bedankt en hou jullie hier op de hoogte.


Groeten
Zork

Zork9999
Berichten: 6
Lid geworden op: 12 okt 2018, 10:30

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Zork9999 » 22 okt 2018, 23:48

Hier een kleine update.
Vandaag de waardes terug gekregen en toch wel geschrokken:

Nuchter geprikt zonder medicatie innamen.

TSH 0,008 (nee is geen typefout) 😳
Vrije t4 21

Dus dat is duidelijk een overdosis.
Vanaf morgen naar de 100mg i.p.v. 125mg en over 4 weken weer testen.

Groeten
Zork

mamavan2
Berichten: 214
Lid geworden op: 23 dec 2017, 18:41

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door mamavan2 » 23 okt 2018, 07:53

Je zou evt een dag je medicatie kunnen overslaan omdat je toch al teveel T4 in je lijf hebt. Zo loos je het teveel en kom je sneller op voor jou goede waardes
13-12-17 FT4 2,00 / TSH 127,00 (Diagnosewaarden)
29-1-18 FT4 21,10 / TSH 8,10 mU/L
13-2-18 FT4 22,70 / TSH 8,20
27-3-18 FT4 23,9 / TSH 2,9
30-4-18 FT4 30,8 / TSH 1,3
25-6-18 FT4 22,5 /TSH 10,0
1-10-18 FT4 22,8 / TSH 2,9

Kiek
Berichten: 3488
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Kiek » 23 okt 2018, 10:11

Je lijf zit momenteel boordevol voorraad T4 (levothyroxine).
Je voelt je vast wat gestresster dan anders.

Mammavan2 stelt al dat je beter je dosis een dag overslaat, dan je dagelijkse dosis met een fractie te minderen.
Anders heb je wel erg lang zo'n veel te hoge FT4 in je lijf.
Plak er nog een dagje aan. Doe dus twee dagen zonder levothyroxine.
De halfwaardetijd van T4 is immers lang (gemiddeld een week).
En je FT4-set point zit met de opgegeven waarden op ca. 14.8 pmol/l.

Aan de andere kant...
Je hebt al een jaar of twee ervaring met levothyroxinedoses.
Denk je dat het aan je hoeveelheid levothyroxine ligt?
Heb je het idee dat je hoge FT4 alleen met je dosis te maken heeft?
Of draait je schildklierweefsel plots weer wat productie?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Zork9999
Berichten: 6
Lid geworden op: 12 okt 2018, 10:30

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Zork9999 » 24 okt 2018, 21:00

Beste mammavan2 en kiek,

Bedankt voor jullie reacties.

Voel me eigenlijk alleen heel erg moe. Dus veel slapen vooral in de middag. Verder erg brikkelbaar en erg kort lontje.

Heb vandaag een dosis overgeslagen morgen zal ik weer verder gaan met 100mg. Denk dat het toch het beste is.

Vermoeiend was ik al heel lang alleen de laatste tijd is het heel erg. (lees 3 weken)
Tsja moeilijk te zeggen waar het aan ligt, het is pas een jaar geleden dat ik bloed heb geprikt. Beetje laat denk ik.
Wil nu om de 4 weken te prikken en preventief om het kwartaal als ik goed ingesteld ben.

Teun
Berichten: 966
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Teun » 24 okt 2018, 22:42

Eigenlijk heeft het geen zin om nu na je dosiswijziging al na 4 weken te prikken. Pas na 6 weken kun je uitgaan van de juiste waarde bij de nieuwe dosering, ik zou daar van uit gaan als ik jou was. Pas als je niet weer veranderd kun je overgaan na 3 maanden, als dat goed gaat dan wordt er over het algemeen eerst elk half jaar gecontroleerd en als blijkt dat het stabiel blijft, dan is jaarlijkse coontrole tenzij er klachten zijn voldoende. Maar nu zou ik in jou geval even 6 weken Wachten. Dus voor nu sterkte ik hoop dat de verlaging effect heeft.

Kiek
Berichten: 3488
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Zork9999 stelt zich voor en setpoint

Bericht door Kiek » 25 okt 2018, 11:19

Hallo Zork,

Vermoeidheid past niet alleen bij een doorsnee hypothyreoïdie.
Met een hyperthyreoïdie is ook ca 80% van de mensen moe.
Zelfs bij een milde (sub-)hyperthyreoïdie slaat de vermoeidheid al flink toe.

Volg het advies van Teun.
Pas na gemiddeld 6 weken bereik je je reactie/het eindresultaat op je nieuwste dosis.
Dankzij de lange halfwaardetijd.

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Zork9999
Berichten: 6
Lid geworden op: 12 okt 2018, 10:30

Re: Setpoint Zork9999

Bericht door Zork9999 » 24 dec 2018, 12:59

Zo daar zijn we weer.
Na ruim 6 weken weer nuchter geprikt.
TSH 0,13 ref waarde 0,35-4,0
Vrije T4 19 ref waarde 10-19

Dus we zijn nog lang niet bij mijn setpoint.
Nu gaan we naar 75mg.

Merk wel dat ik me stukken beter voel. Meer energie en minder vermoeid.
Alleen zijn de marge’s helaas nog dun, een avond laat naar bed of kids wakker s’nachts dan is de volgende dag weer moe.

Fijne dagen.

Groeten
Zork

Plaats reactie