Setpoint bepalen Pip

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 28 dec 2018, 23:42

Hallo Kiek, ik wil heel graag m’n setpoint laten bepalen. Je hebt ooit eerder een poging gedaan maar toen kwam er een ratjetoe uit. Nu heb ik de lab. uitslagen van 2018 opgevraagd. Omdat ik vanuit hypo (hashimoto) ben gaan hyperen weet ik werkelijk niet wat ik met mezelf aanmoet en wat ik kan doen. Medicijn verlagingen (2x) geven nog geen TSH verhoging.
Om het setpoint te bepalen heb je de TSH en FT4 nodig toch? Is het ook nodig welke dosering SK hormoon je daarbij slikt? Morgen hoop ik alle gegevens te hebben. Hoop dat je mijn setpoint wilt bepalen? En blijft dit altijd hetzelfde setpoint of kan dit nog wijzigen?
Alvast dank! Pip

Kiek
Berichten: 3995
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Kiek » 29 dec 2018, 12:52

Hallo Pip,

Natuurlijk wil ik je set point bepalen.
Daarvoor heb ik wel materiaal nodig in de vorm van waarden.
Het gaat immers om de relatie van de TSH met de FT4.

De waarden die ik in de app heb staan zijn de volgende:
12.20 0.70
10.50 1.80
10.90 1.70
10.60 2.50
10.10 1.30
11.00 2.40
10.70 4.90
11.50 4.70

Hiermee lukt het niet.
De variatie te gering.

Heb je misschien recentere waarden?
Dosering is niet nodig. Maar geeft soms wel inzicht.

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 29 dec 2018, 20:08

Hoi Koek, ik krijg de lab uitslagen thuisgestuurd. Helaas vandaag nog niet ontvangen. Zodra ik deze heb stuur ik ze door! Ik ben heel benieuwd, ook of het met mijn gevoel overeen komt. Je hoort dus dnel meer van mij!
Alvast bedankt .... groeten Pip

Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 31 dec 2018, 12:30

Hoi Kiek,
Ik heb mijn lab uitslagen binnen.
Weet jij zeker dat de vorige getallen bij mij horen?
De ref. Waarden zijn TSH 0.4-4.0 Vrije T4 9.0-24.0
19-06-‘17 TSH 15,6 zonder medicijnen
25-08-‘17 TSH 4,7 Ft4 11,5 (75 mcg Thyrax)
30-10-‘17 TSH 2,1 Ft4 13,8 (87,5 mcg)
07-05-‘18 TSH 5,3 Ft4 11,4 (81,25 mcg) 83 kg
13-07-‘28 TSH 2,4 Ft4 12,5 (87,5 mcg) 81 kg
27-09-‘18 TSH 0,01 Ft4 18,6 (87,5 mcg) 70 kg
09-11-‘18 TSH 0,02 Ft4 14,6 (75 mcg) 69 kg
18-12-‘18 TSH 0,02 Ft4 15,2 (62,5 mcg) 69 kg**
**priktijd rond 15.00 u en met medicijnen in de ochtend.
Andere lab uitslagen ‘s ochtends vroeg zonder medicijnen.

Kiek, hopelijk kun jij er iets mee. Lichaamsgewicht heb ik erbij gezet omdat ik vanaf het afvallen ging hyperen
Ondanks dosisvetlagingen. Nu gebruik ik 50 mcg en ga weer prikken voor 18 januari.

Alvast bedankt en een fijne jaarwisseling met de beste wensen voor 2019! 🌼

Kiek
Berichten: 3995
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Kiek » 31 dec 2018, 14:10

Wat een resultaat, Pip!
Het was de tijd van de hittegolf dat je zo afgevallen bent.
In die periode is je TSH ook omlaag gedonderd.

Daarna is je TSH niet hersteld.
Het is alsof je er een stof bij slikt die de werking van de TSH in je hersenen blokkeert.
Je TSH lijkt ontkoppeld van je FT4.

Daarom kan ik alleen de 4 eerste waarden gebruiken:
25-08-‘17 TSH 4,7 Ft4 11,5 (75 mcg Thyrax)
30-10-‘17 TSH 2,1 Ft4 13,8 (87,5 mcg)
07-05-‘18 TSH 5,3 Ft4 11,4 (81,25 mcg) 83 kg
13-07-‘28 TSH 2,4 Ft4 12,5 (87,5 mcg) 81 kg

Met deze waarden ligt het gebied van je set point bij een FT4 van 14 pmol/l, waarbij de TSH ca. 1.5 mU/l is.
Voor je afvalrace had je een prima gemiddelde reactie van je TSH op de FT4.
Als je weer in normale doen bent, dan zal de TSH vast ook gewoon het werk van signalering oppakken.

Prettige avond!
Kiek
Bijlagen
PipDec2018  Aug17-Juli18.jpg
PipDec2018 Aug17-Juli18.jpg (38.15 KiB) 782 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 31 dec 2018, 17:51

Oooo, dank je wel Kiek!!
Het is nu dus van slag... ik heb zo weinig kracht en kan zo weinig aan, voel me zo niet met beide benen op de grond.
Antwoord gerust na deze nieuwjaarsdagen maar ben benieuwd of ik nu gewoon af moet wachten en medicatie niet moet afstemmen op deze lage TSH. Het herstelt zich vanzelf... alles zo laten dus?
Hartstikke bedankt! Fijne avond evenzo...
Groeten Pip

Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 01 jan 2019, 15:40

Hallo Kiek,
Ben ik nog een keer... als mijn TSH ontkoppeld is van de Ft4 en de verwachting is dat de TSH zich tzt weer aan zal passen. Is het dan nu wel verstandig om op de TSH uitslagen de SK hormonen aan te passen??
Dit zou ik heel graag willen weten?

Verder lees ik dat het lijkt alsof ik een stofje slik die in de hersenen de werking van de TSH blokkeert! Ik slik niets anders... waar denk je dan aan? Voedingsmiddelen?

Dank Pip

Kiek
Berichten: 3995
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Kiek » 02 jan 2019, 13:08

Hallo Pip,

Dit nieuwe jaar begint met een mooi vergezicht op de werking van je schildklierhormonen tijdens en na je forse gewichtsverlies.

Ik ben de Thyroidmanager ingedoken, en toen gaan rondneuzen.
De Thyroidmanager vindt de verlagingen (want TSH én T3 én T4-binders) best moeilijk te rijmen met de tot nu toe bekende theorie. Minder T4-binders betekent stijging van de FT4.
Ze schrijven: Several hypothesis have been proposed to explain this paradox. .
Voor mij ingewikkeld, voor andere niet.

Jij en ik zien alleen je FT4 en je TSH.
Voordat je afviel staat/stond je set point FT4/TSH op een FT4 van 14 pmol/l met een TSH van 1.5 mU/l.

En dan?
Normaalgesproken zal een TSH stijgen, als de FT3 vermindert.
Immers, de schildklier moet harder werken om meer FT4 te produceren, zodat daarvan extra T3 aangemaakt kan worden.

Bij afvallen werkt het anders.
1. afvallen betekent dat de conversie van T4 -> T3 vermindert.
2. je normale referentie wordt tijdelijk aangepast in de hypothalamus. (De hypothalamus is de basis van je FT4-setpoint)
3. Je hersenen sturen een signaal naar de hypothalamus om de neuronen minder TRH te laten produceren.
4. Minder TRH betekent een lagere FT4-set point.
5. De curve schuift naar links: het set point-waarde van de FT4 daalt, terwijl de TSH set point gelijk blijft.

Misschien is je tijdelijke FT4-set point nu 10 of 12 pmol/l, in plaats van 14 pmol/l.
Dit betekent dat je bij je laatste gemeten FT4 (18.6-14.6-15.2) dus een lagere TSH vindt.
Die gaat pas weer omhoog als je lichaam gewend is aan je nieuwe voedingsstandaard.

Je te lage TSH betekent minder levothyroxine gebruiken.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 02 jan 2019, 14:41

Dank je wel Kiek! Wat fijn dat je zo duidelijk uitlegt en zo uitgebreid meedenkt en opzoekt! Ik heb je reactie nu 3 x gelezen en ik vermoed de grove lijn of de boodschap te begrijpen. Super bedankt.... wordt vervolgd!

Pip
Berichten: 84
Lid geworden op: 26 dec 2016, 21:00

Re: Setpoint bepalen Pip

Bericht door Pip » 18 jan 2019, 18:38

Hoi! Vandaag opnieuw lab uitslagen ontvangen en besproken met de internist. Dit nadat ik weer geminderd ben met de Thyrax.
Nu, TSH 0,16 en vrije T4 12,5.
Internist begrijpt niet waarom de TSH zo minimaal stijgt bij vermindering van dd Thyrax.
Omdat ik nog steeds onrust ervaar waren en er 2 opties. Of nog een keer minderen of even helemaal stoppen met Thyrax. Ik heb voor het laatste gekozen. Op deze manier weet ik wat mijn waarden zijn zonder SK hormoon. Ik prik dan TSH, Vrije T4 en T3.
Is dit slim? Denken jullie dat deze informatie mij iets op gaat leveren. Internist zei nog dat ik mogelijk Graves ontwikkel naast Hashimoto??? Dit is puur speculeren.
Groeten Pip

Plaats reactie