Graag setpoint berekenen Billy

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Billy
Berichten: 57
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

Hallo allemaal,

Na mijn avonturen :roll: van leven zonder medicatie (na 1 week zonder TSH 6,8 en FT4 9.4 en na twee weken zonder TSH 18.77 en FT4 8.9) heb ik dus helaas moeten constateren dat ik écht Levothyroxine nodig heb :shock: .

Ik ben vanaf 14 november weer gestart. De eerste dagen 150 mcg Levo, om vervolgens over te gaan op de bekende dosis van 100 mcg. Ik bemerkte na een paar weken effect. Werd weer 'scherper', het kouwelijk zijn verdween, mijn geheugen werkte beter etc.

De dosis van 100 mcg heb ik inmiddels alweer ruim 8 weken geslikt, zodat ik vorige week weer kon prikken. Mijn nieuwe waarden zijn(nuchter, 's morgens vroeg en zonder medicatie): FT4 14.1 en TSH 0.80

Nu ben ik heel benieuwd in welk rijtje deze waarden passen. Sluiten ze aan bij mijn oudste waarden of bij de laatste 3 waarden? En wat is dan mijn setpoint/welk setpoint moet ik dan aanhouden? En hoe zit het met de phi en passingswaarde?

Groetjes!



P.S. Ik heb trouwens nog geprobeerd er achter te komen of het lab de afgelopen periode opnieuw geijkt is. Ondanks pogingen van mij, heb ik daar geen antwoord op gekregen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------
Normaalwaarden lab: TSH 0.27-4.20, FT4 10.00-19.00
05-10-2016 FT4 11,4, TSH 9,02 (diagnose waarden)
14-12-2016 FT4 12,9 TSH 4,79 (50 mcg)
06-03-2017 FT4 14,6 TSH <0,1 (75mcg), was spontaan 6 kg afgevallen
18-04-2017 FT4 13,9 TSH 1,01 (62,5 mcg)
09-06-2017 FT4 12,0 TSH 4,64 (62,5 mcg)
10-08-2017 FT4 13,1 TSH 3,75 (75 mcg)
04-10-2017 FT4 13,8 TSH 2,34 (87,5 mcg)
28-11-2017 FT4 14,3 TSH 2,37 (idem)
24-01-2018 FT4 13,7 TSH 2,28 (idem)
20-04-2018 FT4 13,9 TSH 2,27 (idem)
02-08-2018 FT4 13,7 TSH .... uitslag niet doorgekregen(idem)
15-01-2019 FT4 13,7 TSH 3,29 (idem)
07-03-2019 FT4 13,9 TSH 1,31 (93,75 mcg)
24-04-2019 FT4 13,8 TSH 1,42 (93,75 mcg)
25-06-2019 FT4 13,3 TSH 0,85 (93,75 mcg)
02-09-2019 FT4 13,6 TSH 1,17 (93,75 mcg)
29-10-2019 FT4 13.7 TSH 0.56 (100 mcg)
Stopweek: 05-11-19: FT4 9.4 TSH 6,8
Na 14 dagen zonder medicatie, op 12-11-19: FT4 8.9 TSH 18.77

Kiek
Berichten: 4802
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

Hallo Billy,

Met je 3 laatste waarden heb je een set point van FT4 ca. 13 pmol/l met een TSH van iets boven de 1 mU/l. Phi met je 3 nieuwste waarden naar ca. 60 (prima, een vlotte reactie van de TSH) met een passingsgraad van een magere 35%. Dat schiet omhoog zodra een volgende waarde erbij komt.

Je hebt nu een FT4 van 14.1 pmol/l.
Dan zit je wel te hoog met je levothyroxine.

Beter zou zijn om een tikje lagere dosis te nemen.
Anders zit je 24 op 24 met een te hoge FT4 in je lijf.

Hartelijke groet,
Kiek
Bijlagen
BillyHildeJan2020 na stopLT4.jpg
BillyHildeJan2020 na stopLT4.jpg (38.76 KiB) 234 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Billy
Berichten: 57
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

Hallo Kiek,

Dank voor het uitrekenen!

Ik had zelf de laatste twee weken al wat meer last van vermoeidheid, eerder overprikkelt door van alles en nog wat en was wat meer onzeker..., deze signalen sprak ik voor mijzelf hardop uit na de uitslag van het bloedonderzoek...en vervolgens zet jij dit zo zwart op wit.

Het geeft mij net dat duwtje om inderdaad goed naar mijn lijf te luisteren en iets te verlagen. Ik doe dat dan met een klein stapje, dus maar 6,25 mcg eraf. Ik ga vanaf morgen 93,75 mcg levo slikken(en geef dit ook zo door aan mijn huisarts).

Groetjes!

Billy
Berichten: 57
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

Hallo allen,

Sinds 20 januari van 100 mcg weer teruggegaan naar 93,75 mcg Levothyroxine. Op 11 maart weer na 8 weken slikken geprikt. Ik bemerk dat een looptijd van 8 weken -en dus niet al na 6 weken prikken- beter bij mij 'werkt'. Het geeft mijn lichaam echt de tijd aan de nieuwe hoeveelheid Levothyroxine te wennen.

De uitslag vandaag binnen gekregen: FT4 13.6 en een TSH van 1.40. Ik voel mij goed, meestal :D energiek.

Ik ben benieuwd Kiek of mijn setpoint nog duidelijker 'naar voren komt' en hoe de Phi en passingsgraad is?! Jou even citerend: Met je 3 laatste waarden heb je een set point van FT4 ca. 13 pmol/l met een TSH van iets boven de 1 mU/l. Phi met je 3 nieuwste waarden naar ca. 60 (prima, een vlotte reactie van de TSH) met een passingsgraad van een magere 35%. Dat schiet omhoog zodra een volgende waarde erbij komt

Word het allemaal nog duidelijker en zit ik goed qua hoeveelheid levo? Afgelopen periode consequent en op precies hetzelfde tijdstip geslikt en natuurlijk weer vroeg en nuchter in de ochtend geprikt. Nu maar hopen dat het meer zicht geeft op wat werkt voor mijn lijf!!!

Groeten!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Normaalwaarden lab: TSH 0.27-4.20, FT4 10.00-19.00
05-10-2016 FT4 11,4, TSH 9,02 (diagnose waarden)
14-12-2016 FT4 12,9 TSH 4,79 (50 mcg)
06-03-2017 FT4 14,6 TSH <0,1 (75mcg), was spontaan 6 kg afgevallen
18-04-2017 FT4 13,9 TSH 1,01 (62,5 mcg)
09-06-2017 FT4 12,0 TSH 4,64 (62,5 mcg)
10-08-2017 FT4 13,1 TSH 3,75 (75 mcg)
04-10-2017 FT4 13,8 TSH 2,34 (87,5 mcg)
28-11-2017 FT4 14,3 TSH 2,37 (idem)
24-01-2018 FT4 13,7 TSH 2,28 (idem)
20-04-2018 FT4 13,9 TSH 2,27 (idem)
02-08-2018 FT4 13,7 TSH .... uitslag niet doorgekregen(idem)
15-01-2019 FT4 13,7 TSH 3,29 (idem)
07-03-2019 FT4 13,9 TSH 1,31 (93,75 mcg)
24-04-2019 FT4 13,8 TSH 1,42 (93,75 mcg)
25-06-2019 FT4 13,3 TSH 0,85 (93,75 mcg)
02-09-2019 FT4 13,6 TSH 1,17 (93,75 mcg)
29-10-2019 FT4 13.7 TSH 0.56 (100 mcg)
Stopweek: 05-11-19: FT4 9.4 TSH 6,8
Na 14 dagen zonder medicatie, op 12-11-19: FT4 8.9 TSH 18.77, op 14-11-2019 weer gestart met levothyroxine,100 mcg Teva
20-01-2020 FT4 14.1 TSH 0.80
11-03-2020 FT4 13.6 TSH 1.40

Kiek
Berichten: 4802
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

13.70 0.56
9.40 6.80
8.90 18.77
14.10 0.80
13.60 1.40


Het set point is in hetzelfde gebied gebleven: FT4 13 pmol/l - TSH 1.1 mU/l, evenals de phi (0.6 = vorm van je curve).
De passingsgraad is gestegen naar 69%.

Jij slikt je dosis direct na prikken?
Dan ben je iets overgedoseerd.
Het set point is een gemiddelde over 24 uur.
Het is het laagste punt van het schoteltje waar de bewegende knikker (het knooppunt van TSH/FT4) steeds overheen rolt, om in evenwicht te blijven.

Je bevindt je 24 uur na je laatste dosis al hoger dan het set point, terwijl jij dan geacht wordt het laagste punt van de FT4 te laten zien.
Dat betekent 24/24 in een hypergebied.

Succes!
Kiek
Bijlagen
BillyMaart2020.jpg
BillyMaart2020.jpg (38.99 KiB) 147 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie