Graag setpoint berekenen Billy

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Kiek
Berichten: 5369
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

Hallo Billy,

Je laatste set waarden strookt niet met je voorgaande serie.
Het geeft een andere verhouding TSH/FT4.
Je hypofyse lijkt anders te reageren op de hoogte van je FT4.

Rondom het set point kan de TSH een beetje meer dansen dan op andere plekken.
De TSH moet immers zorgen voor een evenwichtig FT4 met verhogingen en verlagingen van korte duur.

Maar een TSH van 4.4 mU/l waarbij je FT4 handhaaft, kan een meetfout zijn.
Of misschien een nieuw FT4-assay.

Je hypofyse verandert niet zomaar van karakter.
Dat klopt fysiologisch niet.

Met deze laatste waarden gaat je FT4 een paar tienden omhoog naar 13,4 pmol/l terwijl je TSH vrijwel blijft staan.
Echter, de passingsgraad kukelt van 78% naar 47%.

In de set point fabriek wordt zo'n waarde eruit gemieterd :))

Op naar de volgende!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Billy
Berichten: 68
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

Dank je Kiek!

Fijn dat je er naar hebt gekeken.

Dus het verschil van mijn FT4 van 13.7(september) naar 13.4 (nu) is zo klein dat het gezien kan worden als een gehandhaafde waarde? En het verschil van de TSH van 1.4 naar 4.4 past daar dus niet bij.

Hmmmm......waardeloos dus die meting :x

Nou ja, niets aan te doen op dit moment. Dan ga ik inderdaad maar voor het volgende moment van prikken, dat zal over 3 maanden zijn. Hopelijk dan met een duidelijker en wél kloppende meting.

Groeten!
Billy
Berichten: 68
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

Hallo allemaal,

Na drie maanden weer laten prikken. Ze hadden eerst alleen de TSH-waarde bepaald... :? geen idee waarom. Nadat de assistente er achteraan gegaan was, alsnog de FT4-waarde ook bepaald en van haar doorgekregen.

Ik heb de afgelopen periode mijn hoogte van medicatie niet aangepast, dus ik slik nog steeds 81,25 mcg.

Mijn waarden op 3 maart: FT4 14.1, TSH 2.21

Na de (outliner)waarde van TSH 4.4 dus wel gezakt, maar toch een wat hogere TSH waarde en de FT4 ...beetje in hetzelfde gebiedje. Als ik terug kijk naar mijn vroegere waarden, dan zie ik in 2017 en 2018 ook een TSH-waarde in dit gebied. En in april 2018 een vergelijkbare verhouding FT4 en TSH.

Wat moet ik met deze waarde van 3 maart? Klopt deze wel in mijn patroon qua combinatie TSH/FT4 of niet. Of moet ik zeggen, weer niet?

Kiek, zou jij je licht erover willen laten schijnen? Geven deze nieuwe waarden bruikbare info of niet? Komt er meer duidelijkheid over mijn setpoint, phi en passingsgraad? Hoop het ;)

Groeten!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Normaalwaarden lab: TSH 0.27-4.20, FT4 10.00-19.00
05-10-2016 FT4 11,4, TSH 9,02 (diagnose waarden)
14-12-2016 FT4 12,9 TSH 4,79 (50 mcg)
06-03-2017 FT4 14,6 TSH <0,1 (75mcg), was spontaan 6 kg afgevallen
18-04-2017 FT4 13,9 TSH 1,01 (62,5 mcg)
09-06-2017 FT4 12,0 TSH 4,64 (62,5 mcg)
10-08-2017 FT4 13,1 TSH 3,75 (75 mcg)
04-10-2017 FT4 13,8 TSH 2,34 (87,5 mcg)
28-11-2017 FT4 14,3 TSH 2,37 (idem)
24-01-2018 FT4 13,7 TSH 2,28 (idem)
20-04-2018 FT4 13,9 TSH 2,27 (idem)
02-08-2018 FT4 13,7 TSH .... uitslag niet doorgekregen(idem)
15-01-2019 FT4 13,7 TSH 3,29 (idem)
07-03-2019 FT4 13,9 TSH 1,31 (93,75 mcg)
24-04-2019 FT4 13,8 TSH 1,42 (93,75 mcg)
25-06-2019 FT4 13,3 TSH 0,85 (93,75 mcg)
02-09-2019 FT4 13,6 TSH 1,17 (93,75 mcg)
29-10-2019 FT4 13.7 TSH 0.56 (100 mcg)
Stopweek: 05-11-19: FT4 9.4 TSH 6,8
Na 14 dagen zonder medicatie, op 12-11-19: FT4 8.9 TSH 18.77, op 14-11-2019 weer gestart met levothyroxine,100 mcg Teva
20-01-2020 FT4 14.1 TSH 0.80
11-03-2020 FT4 13.6 TSH 1.40 (93,75 mcg)
01-09-2020 FT4 13.7 TSH 1.3 (87,5 mcg)
02-12-2020 FT4 13.4 TSH 4.4 (81,25 mcg)
Kiek
Berichten: 5369
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

Eigenlijk blijft het allemaal in hetzelfde gebiedje, Hilde.
Set point FT4 ca. 13.5 mU/l en de TSH iets boven de 1 mU/l.
De curvevorm blijft hetzelfde.
Maar het lastige vind ik dat de passingsgraad verder omlaag kukelt, nu slechts 44%.

Afijn, hieronder plak ik het plaatje.
Meer kan ik er niet van maken...

Dag!
Kiek
Bijlagen
BillyHildeMaart2021.jpg
BillyHildeMaart2021.jpg (38.04 KiB) 398 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Billy
Berichten: 68
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

....dank je Kiek!

Wat waardeloos nou dat die passingsgraad duikelt en het al met al een onduidelijker beeld geeft.

Heb je bij deze berekening de waarde van december(FT4 13.4 en TSH 4.4) ook mee genomen in de berekening of niet? Jij gaf toen aan dat ' In de set point fabriek wordt zo'n waarde eruit gemieterd '.

Als het toch deze uitkomst blijft, met die lage passingsgraad, is het allemaal erg onzeker en blijf ik in dat geval toch maar 'gewoon' door gaan met het slikken van dezelfde hoeveelheid Levo. Denk ik :?....? Verhogen is sowieso geen issue en verlagen ....denk ik ook niet.

Hè bah, wat een waardeloze uitkomst, ipv meer duidelijkheid, levert het dus nog meer onduidelijkheid op :x

Ik ga steeds meer denken dat het lab niet al te precies geijkt is!

Groeten!
Kiek
Berichten: 5369
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

Die decemberwaarde zie je op de TSH-lijn vlak boven de 4 mU/l.
Kijk daarvoor naar de verticale lijn helemaal links, en zoef van de 4 naar rechts op de curve totdat je ongeveer halverwege de 2 verticale assen van 12.4 en 14.2 pmol/l terechtkomt. Daar zie je het eenzame groene decemberblokje vlak boven de "4-lijn".
Beetje te ver afgedwaald. Daarom reageert de passingsgraad nogal fors.

Als er buiten het set point geen reden is om je dosis te wijzigen, moet je dat niet doen.
Voel je je best, dan volg je je eigen parcours.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Billy
Berichten: 68
Lid geworden op: 07 mar 2017, 15:40

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Billy »

Even niet op het forum geweest...en daardoor wat laat met mijn reactie.

Dank je Kiek, dan had ik hem toch zelf 'helaas' ook gevonden. Hoopte dat het niet zo was ;) en dat er daardoor nog iets veranderde. Niet dus.
Dan houd ik het voorlopig qua medicatie zoals het nu is.
Voel mij oké, heb wel last van mijn pezen maar dat is hopelijk met het inzetten van de lente weer verbeterd :D

Ik vroeg mij af of ik een zelfde truc toe moet passen als waar jij over schreef, als reactie bij 'medicatie verhogen' van Elizabeth27, ik citeer:
"'Mijn' lab heeft ander meetapparatuur aangeschaft.
Om weer snel een curve te kunnen maken met de nieuwe labmethode, heb ik dit weekend 2 dagen geen levothyroxine ingenomen. Dus 48 uur zonder levothyroxine. Dat viel me best mee. Misschien doe ik het over een halfjaar met 4 T4-loze dagen. Zo krijg ik een curve met wat meer variatie in waarden."

Heb je dit vlak voor je bloedmeting gedaan? Zo ja, dan zou ik met mijn twee 'gekke' waarden van de afgelopen twee keer prikken, dat misschien ook in het achterhoofd kunnen houden?

Groeten!
Kiek
Berichten: 5369
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

Hallo Billy,

Na 48 uur zonder pillen levothyroxine liet ik aansluitend FT4/TSH prikken.
Mijn bedoeling was een beetje hypowaarden te maken, meer variatie: lagere FT4 met hogere TSH, binnen de context van de nieuwe Alkmaarse labmeetmethode.
Dat is volstrekt mislukt.
Mijn TSH was lager dan een halfjaar geleden [van 1 mU/l -> 0.54 mU/l].
Terwijl m'n FT4 ook lager was: van 16.6 naar 15.9 pmol/l.
Hoe ik het ook probeer te vatten, er is geen touw aan vast te knopen!

Misschien was de computer van het lab in Alkmaar in de war, en heeft wat namen gehusseld.
Wie weet hebben ze intussen wederom andere apparatuur gebruikt.
Het lab kan net zo vaak van referentie-range wisselen als ze maar willen.
Ongeacht wat die range dan is.

Ik vind het belangrijk dit mee te maken.
Waarden kunnen dus huishoudelijk op allerlei manieren wijzigen.
Niet dat ze in je lijf veranderen.
Maar externe factoren zoals de combinatie lab (Alkmaar) en dosisinname (ikke) kunnen de onderlinge samenhang tussen de FT4 en TSH in de war gooien: dan heb je dus niets meer aan de voorgaande waarden.
En daar draait wel alles om!

Het doel van dit experiment is meer variatie in waarden te krijgen om een betrouwbare curve te maken.
Bij mij is het dit jaar voor het eerst mislukt.
Als dit elders ook het geval is, dan is het logisch dat behandelaars in deze regio de relatie van FT4/TSH nooit kunnen doorgronden..

Bij jou kan dat met een goed en stabiel (apparatuur) lab wel goed uitpakken.

Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Florence
Berichten: 984
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Florence »

Na 48 uur zonder pillen.......
En de nieuwe labmethode, dat zijn dus 2 proefjes in een.
Hier snap ik dat dit kan mislukken.

Je schrijft Kiek;
Niet dat ze in je lijf veranderen.
Waarom zou dat niet kunnen?
Kiek
Berichten: 5369
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint berekenen Billy

Bericht door Kiek »

Dan zou je er een ander lijf voor moeten gebruiken.
Ik kan me net zolang onthouden van levothyroxine tot ik terecht kom op het plateau van mijn restwerking (= ca. 4 pmol/l.) Lager kan ik niet komen.
Dat weet ik omdat ik eerder labexperimenten heb uitgevoerd, waarmee dat plateau te berekenen is.
Het aardige was dat het dus uitkwam op de hoeveelheid waarmee ik ooit gediagnosticeerd werd.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie