Setpoint berekenen GeDa

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Plaats reactie
GeDa
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 apr 2017, 15:24

Setpoint berekenen GeDa

Bericht door GeDa » 11 apr 2019, 17:35

Hoi Kiek,

Een aantal jaar geleden heb je eens mijn setpoint berekend, die was toen TSH 2,06 en FT4 14,4. Sinds de verplichte overstap van Thyrax naar Euthyrox heb ik hele andere bloedwaardes. Er is ook een keer een flinke fout gemaakt met het ophogen van de medicijnen. Ipv 0,125 er bij kreeg ik 125 meer... Tijdens mijn Thyraxperiode ging ik er altijd van uit dat mijn waardes goed waren als de arts dat zei, maar eigenlijk heb ik toen altijd hypoklachten gehad. Nu voel ik me al heel lang niet goed (hartritmestoornissen/diarree, maar toch ook aankomen in gewicht) en wil graag kijken wat er te verbeteren valt. Kun je nog eens mijn setpoint bepalen nu ik meer bloeduitslagen heb? Het lijkt me raar (zelfde werkzame stof), maar kan het zijn dat ik een ander setpoint heb met Euthyrox? Hopelijk krijg ik zo meer duidelijkheid en kan ik wat gerichter verder met de informatie. Alvast bedankt!

Groetjes,

Gerrie

03-02-2012: TSH 3,0 FT4 13,4 50mcg Thyrax
08-02-2013: TSH 2,0 FT4 13,2 50 mcg Thyrax
28-02-2014: TSH 2,4 FT4 13,3 50 mcg Thyrax
28-02-2015: TSH 1,9 FT4 15,1 50 mcg Thyrax, vanaf eind feb 2016 over op 50 mcg Euthyrox

20-04-2016: TSH 3,4 FT4 18,8 50 mcg Euthyrox. Vanaf nu opgehoogd naar 175 mcg (foutje bedankt)
08-06-2016: TSH 0,59 FT4 23,1 vit.D 60 vit. B12 240. 175 mcg Euthyrox, tabletten voor vit.D en B12
22-02-2017: TSH 0,03 FT4 24,4 vit. D 73 vit. B12 367 175 mcg Euthyrox. Vanaf nu verlaagd naar 125 mcg
12-04-2017: TSH 0,32 FT4 20,6 125 mcg Euthyrox
10-04-2018: TSH 087 FT4 20,6 125 mcg Euthyrox
15-01-2019: TSH 0,89 FT4 18,0 125 mcg Euthyrox. Vanaf nu verlaagd naar 4 x 125 en 3 x 112,5 mcg Euthyrox per week
09-04-2019: TSH 1,5 FT4 19,2

GeDa
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 apr 2017, 15:24

Re: Setpoint berekenen GeDa

Bericht door GeDa » 19 apr 2019, 08:29

Sorry, 0,125 moet natuurlijk 12,5 zijn...

Kiek
Berichten: 4525
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen GeDa

Bericht door Kiek » 19 apr 2019, 12:11

Hallo Gerrie,

In een gezonde schildklierhuishouding wordt je hoeveelheid FT4 bepaald door sturing van de TSH.
Die sturende werking van de TSH is aangeboren. En de mate ook.
Het set point is gebaseerd op de achterliggende structuren van die sturende TSH.

De TSH in een gezonde schildklierhuishouding zorgt voor een evenwichtige hoeveelheid FT4, passend bij jouw lichaam.
De stimulerende TSH verhoogt als je FT4 tijdens de daling een drempel overschrijdt.
En de TSH verlaagt als je FT4 weer boven die drempel uitkomt.

Over 24 uur is de behoefte aan FT4 wisselend.
Door de wisselende behoefte is het set point een min of meer bewegend element in een heel klein gebiedje. De gemiddelde drempelwaarde in dit kleine gebiedje is het set point.
Gezonde TSH/FT4-waarden bewegen in 24 uur in een groter gebied, dat in grootte ook weer verschilt per mens.

Ook bij een uitgeschakelde hyposchildklier blijft de TSH-werking intact.
En beweegt binnen de grenzen zoals gesteld bij je geboorte.

Twee jaar geleden gaf je een reeks waarden die ik in de app stopte.
Het gaf een bijzondere uitslag als set point: 14.37/2.
Daarbij werd een waarde beschouwd als outlier: niet passend bij het geheel aan waarden. Dat was die speciale 18.8/3.4.
Buiten deze outlier, was de passingsgraad zodanig laag dat aan het set point-resultaat niet veel waarde gegeven kan worden. Kortom, de waarden passen niet bijelkaar. Misschien een slecht lab? Of de resultaten van enkele labs bijeen genomen? Of invloed van overige medicatie of een andere bijzondere situatie? Ik weet niet onder welke omstandigheden ze verkregen zijn.

Je laatste waarden van gisteren heb ik er nieuwsgierig bijgetimmerd. Hier komt een tweede outlier tevoorschijn: 24.4/0/03.
Je passingsgraad is nog steeds zodanig laag, dat ik ook hier geen serieuze set pointwaarde aan kan geven.
De app geeft aan: 12.54/3.27.

En hieronder zie je de bijbehorende curve.
Natuurlijk kan ik zeggen dat je chronisch overgedoseerd bent. Dat zie je aan de curve. Maar de waarden zijn van onvoldoende kwaliteit en daarom is die mening eveneens van geen waarde.
Dat is wel jammer.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
GedaApril 2019.jpg
GedaApril 2019.jpg (39.97 KiB) 311 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

GeDa
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 apr 2017, 15:24

Re: Setpoint berekenen GeDa

Bericht door GeDa » 19 apr 2019, 12:59

Hoi Kiek,

Bedankt voor de genomen moeite. Het wordt er inderdaad niet heel veel beter op. Raar...

Als het goed is komen de waarden uit hetzelfde lab, maar ik zal aan de huisarts eens vragen of ze wel eens van lab gewisseld zijn. Verder geen bijzonderheden. Geen andere medicatie en altijd 's morgens nuchter prikken.

Ik vond het wel opvallen dat de thyraxwaarden een apart groepje zijn en de euthyrox ook, maar dat komt dan waarschijnlijk eerder door de hoeveelheid medicatie.

Op zich is die 24.4/0,03 wel te begrijpen. Een jaar lang veel te veel medicatie. Ik heb wel het idee dat het bij mij langer dan 6 weken duurt voordat helemaal zichtbaar is wat een wijziging in medicatie doet.

De 3,4/18,8 was net na de overstap van Thyrax naar Euthyrox.

Lastig, omdat ik nu niet goed weet wat ik moet doen. Het blijft aanmodderen op deze manier. Het lijkt er op dat de instelling met Thyrax toch dichter bij de waarheid zit, hoewel ik toen altijd hypoklachten had. Misschien nog maar eens met de huisarts bespreken, want ik weet het niet meer.

In ieder geval heel erg bedankt voor de genomen moeite.

Groetjes en een fijn paasweekend!

Gerrie

GeDa
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 apr 2017, 15:24

Re: Setpoint berekenen GeDa

Bericht door GeDa » 03 jul 2019, 11:00

Hoi Kiek,

Ik heb er nog een waarde bij. Ik vermoed dat het niet heel veel uitmaakt, maar we kunnen eens kijken wat het doet. Daarbij klopte de waarde van 15-01 niet, er was TSH 0,89 doorgegeven, maar dat moet 0.98 zijn. Hieronder nogmaals mijn waardes. Ik heb de Thyraxwaardes van daarvoor weggelaten, omdat die zo anders zijn.
20-04-2016: TSH 3,4 FT4 18,8 50 mcg Euthyrox. Vanaf nu opgehoogd naar 175 mcg (foutje bedankt)
08-06-2016: TSH 0,59 FT4 23,1 vit.D 60 vit. B12 240. 175 mcg Euthyrox, tabletten voor vit.D en B12
22-02-2017: TSH 0,03 FT4 24,4 vit. D 73 vit. B12 367 175 mcg Euthyrox. Vanaf nu verlaagd naar 125 mcg
12-04-2017: TSH 0,32 FT4 20,6 125 mcg Euthyrox
10-04-2018: TSH 087 FT4 20,6 125 mcg Euthyrox
15-01-2019: TSH 0,98 FT4 18,0 125 mcg Euthyrox. Vanaf nu verlaagd naar 4 x 125 en 3 x 112,5 mcg Euthyrox per week
09-04-2019: TSH 1,5 FT4 19,2 4x 125 en 3 x 112,5 mcg Euthyrox per week. Vanaf nu verlaagd naar 112,5
19-06-2019: TSH 1,3 FT$ 16,3
Wil jij eens kijken wat er nu uit de grafiek komt?

Alvast bedankt,

Gerrie

Kiek
Berichten: 4525
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen GeDa

Bericht door Kiek » 03 jul 2019, 12:55

Hallo Gerrie,

Misschien slikte je voorheen wat cytomel erbij, waardoor je FT4-tjes zo laag waren.
Of je lab heeft ander meetapparatuur.
Een andere fantasie heb ik niet voor die oudere serie lagere FT4's.
Ik heb je aanbeveling gevolgd, en ze weggemieterd.

Natuurlijk slik je je schildklierhormonen zo regelmatig als het maar kan.
Iedere dag, zelfde uur, etc. Zeker in de week voordat je je bloed laat prikken.
En ga je naar het hetzelfde lab onder dezelfde omstandigheden, dezelfde vroege tijd, zonder levothyroxinedosis. Slikken na prikken. En natuurlijk gebruik je geen cytomel. Het gaat immers om de vergelijking van je (aangeboren) TSH met de FT4. Heel natuurlijk.

Met de opgeschoonde waarden kreeg ik een redelijk alternatief.
Je setpoint schiet omhoog naar omstreeks de 19 pmol/l met een TSH in de buurt van de 1 mU/l.
En belangrijk: je passingsgraad verbeterde van 35 naar 77%.
Maar na toevoeging van je laatste setje, ging het weer mis.
Hoe komt het toch dat je FT4 met maar liefst 3 pmol/l is verlaagd, terwijl je TSH ook lager is?

Je laatste waarde (16.3/1.3) heb ik er dus uitgegooid.
Laat morgen nog eens prikken.
Misschien biedt dat een beter zicht.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
GeDaJuliII2019.jpg
GeDaJuliII2019.jpg (38.83 KiB) 164 keer bekeken
GedaJuli2019.jpg
GedaJuli2019.jpg (39.13 KiB) 166 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

GeDa
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 apr 2017, 15:24

Re: Setpoint berekenen GeDa

Bericht door GeDa » 03 jul 2019, 13:38

Hoi Kiek,

Bedankt voor je genomen moeite. Het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik heb nooit cytomel geslikt en slik mijn medicatie altijd direct bij het opstaan. Prikken doe ik nuchter (medicatie neem ik direct daarna). De laatste waarde is zeker bijzonder, vooral omdat ik wat geminderd was in medicatie. De huisarts weet het ook niet meer en heeft mij doorverwezen naar interne geneeskunde. we beginnen steeds meer het vermoeden te krijgen dat de klachten niet alleen door de schildklier veroorzaakt worden, maar dan nog blijft het allemaal erg vreemd.
Thyrax ha ik verwijderd, omdat ze zo anders zijn dan met de euthyrox. Ik dacht misschien ook een ander lab, maar weet dat niet. Kortom, door blijven zoeken naar de speld die de klachten veroorzaakt.
In ieder geval weer bedankt.
Fijne dag nog!

Groet,
Gerrie

Plaats reactie