Setpoint Macria

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Macria
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 apr 2019, 18:34

Re: Setpoint Macria

Bericht door Macria »

Goedemorgen Kiek,

Bedankt dat je hebt gereageerd op mijn vragen en mijn setpoint hebt willen maken.
Heel erg bedankt en fijne zondag.
Ria
Macria
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 apr 2019, 18:34

Re: Setpoint Macria

Bericht door Macria »

Hallo Kiek,
Ik wie vragen om nogmaals mijn setpoint te bepalen.
Ik geef je de laatste 6 bloed controles door.
TSH 2,2 ft4 10,9 81,5 tirosint
1,4 12,9 94,5
1,4 13 93
1,3 10,8 88
Dit is met ref. waarde tsh 0,3 -5,6 ft4 7- 16

Tsh 1,2 ft4 15 ,3 91,5 tirosint
2,6 15,5 90

Nieuwe ref. Waarde tsh 0,35- 5,0 ft4 11- 21
Altijd nuchter zonder medicijn en eten 8 uur in de morgen.

Ik zie je advies graag tegemoet.
Vast heel erg bedankt
Kiek
Berichten: 5391
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Macria

Bericht door Kiek »

Hallo Macria,

Door de wijzingen van de ref. waarden gelden de oudere waarden niet meer.
Er zit niets anders op dan opnieuw enkele nw. ref-waarden op te sparen, waarna ik ze in de app kan zetten.

De TSH zal hetzelfde niveau houden.
Je FT4 zal misschien klimmen van tegen de 13 naar tegen de 17 pmol/l.

Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Macria
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 apr 2019, 18:34

Re: Setpoint Macria

Bericht door Macria »

Bedankt Kiek voor je snelle reactie.
Omdat je schrijft dat mijn setpoint het zelfde moet blijven zal ik op moeten hogen.
Volgens de huisarts is alles oké zo doorgaan.
Ik denk zelf om 2 of 3 keer in de week ipv 88 100 te gaan slikken.
Wat is jou idee hierover?
Vast bedankt.
Ria
Kiek
Berichten: 5391
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Macria

Bericht door Kiek »

2,6 15,5 90
Dus doel is ca. dezelfde TSH met een FT4 verschoven van 15.5 naar tegen de 17 pmol/l.
Ja, ietsje meer.
Theoretisch zijn vaste doses beter.
Ik herinner me nog experimenten aan de keukentafel met stukjes Tirosint afsnijden en het aantal µg gokken.
Heeft Tirosint inmiddels meer mogelijkheden?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Macria
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 apr 2019, 18:34

Re: Setpoint Macria

Bericht door Macria »

Hallo Kiek,

Helaas heeft Tirosint nog steeds dezelfde sterkte.
Ik zelf slik 2 verschillende dosis.
Heb hier nog nooit klachten van ondervonden.
Groet Ria
Macria
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 apr 2019, 18:34

Re: Setpoint Macria

Bericht door Macria »

Hallo Kiek,
Ik heb nu 3 waarde met de nieuwe referentie waarde.
De waarde zijn TSH 0,35-5,0
Ft4 11-21
TSH 1,2 Ft4 15,3 91,5 tirosint
TSH 2,6 Ft4 15,5 91,5 tirosint
TSH 1,9 Ft4 16,2 91,5 tirosint
Ik heb het gevoel dat ik weer terug bij af ben.
Erg moe veel opvliegers.
Ben 75 dus geen overgang meer.
Kan je hier een setpoint van maken?
Ik denk erover om naar 94 tirosint, of denk je dat dit te veel ophoging is.
Vast bedankt ik hoor het graag.
Ria
Kiek
Berichten: 5391
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Macria

Bericht door Kiek »

Hallo Ria,

De aanschaffing van ander FT4-meetapparatuur van je lab zorgt voor hogere FT4's.
TSH 1,2 Ft4 15,3 91,5 tirosint
TSH 2,6 Ft4 15,5 91,5 tirosint
TSH 1,9 Ft4 16,2 91,5 tirosint
De eerste TSH/FT4 maakt geen deel uit van de 2 volgende waarden. Die 1ste gooi ik eruit.
Dit dwarse 'setje' heeft de laagste FT4 van de drie, waarbij de TSH volgens de spelregels het hoogst zou moeten zijn. En dat komt niet uit de meting. Het blijkt de laagste TSH te zijn. Er is een meetfout.

Gelukkig heb je al een oudere curve, waarvan de vorm veel gegevens geeft.
De vorm van de curve geeft informatie over de werking van je hypothalamus/hypofyse.
Je nieuwste curve heb ik in dezelfde vorm gedwongen, om sneller meer zicht te krijgen op je waarden.
Daarvoor gebruikte ik een spookwaarde. Je ziet die kitsch-waarde aan de linker kant van de curve.
Je toekomstige waarden van hetzelfde lab zullen ongeveer het pad volgen dat de blauwe lijn aangeeft.
Als dat niet het geval is, dan mag de klinisch chemicus van het lab zich weleens achter z'n oor krabben.

Het set point TSH blijft hetzelfde: 1.1 mU/l.
Het set point FT4 klimt nu naar tegen de 17 pmol/l (16.8 pmol). Met de oude meetapparatuur was die 12.7 pmol/l.

Ik hoop dat de FT4-apparatuur nu betere waarden weergeeft.
'k Maak gebruik van hetzelfde lab...

Jouw laatste lab geeft een iets hogere FT4 [16.2] dan je voorgaande waarden [15.3 - 15.5].
Dus er is toch enige progressie.

Welke periode van de dag heb je opvliegers? Is dat te linken aan het slikken van je dosis levothyroxine?
Waarom gebruik je Tirosint?
Het is een nogal rauw middeltje met een veel snellere opname dan bijvoorbeeld een Thyrax of een Euthyrox.
Die snelle opname zou je kunnen voelen. Want de T3 snelt er verhoogt achteraan.
Hoeveel uur na je laatste dosis Tirosint heb je je waarden laten prikken?

Hartelijke groet,
Kiek
Bijlagen
Macria Feb2021.jpg
Macria Feb2021.jpg (42.05 KiB) 123 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Macria
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 apr 2019, 18:34

Re: Setpoint Macria

Bericht door Macria »

Hoi Kiek dat is snel.
Ik laat me altijd om 8.15 prikken zonder medicatie of ontbijt.
De vermoeidheid begint later in de middag.
In de ochtend voel ik me altijd prima.
De opvliegers beginnen om een uur of 10 in de avond.
Ik heb Tirosint voorgeschreven gekregen, waarom weet ik niet.
Heb nooit iets anders geslikt.
De vermoeidheid en opvliegers is iets van de laatste tijd.
Doet me ook denken aan de tijd toen ik begon met de medicatie.
Had ik er ook erg veel last van.
Als je een idee hebt, dan hoor ik het graag.
Fijne avond,
Ria
Kiek
Berichten: 5391
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Macria

Bericht door Kiek »

Zouden je opvliegers te maken hebben met je schildklierhormonen?
Je zou dat kunnen uitproberen door je dosis een tikkeltje te verhogen.
Dan stijgt je FT4 een fractie.
Zoiets zou ik proberen.

En dan dit stramien 6 weken vasthouden, en daarna weer een TSH/FT4. (labkosten ca. 10.50 euro voor TSH met FT4)
Nu heb je 16.2 pmol/l. Probeer te mikken op b.v. 16.4 pmol/l.
Op het curve-plaatje is dat een plek vlak boven het oranje sterretje.
Niet afwisselend de ene dag de ene dosis en de volgende dag een andere dosis.
Zo min mogelijk extra beweging van de FT4.
Je TSH hoort bij een FT4 van 16.4 pmol/l ongeveer 1.4 mU/l aan te geven.

Als deze wijziging niets uitmaakt voor je klachten, geen verergering, noch verbetering, zou het dan toch te maken kunnen hebben met je schildklierhormonen? Volgens mij niet.

Sterkte!
Kiek

PS: je slikt je dosis altijd in de vroege ochtend?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie