verzoek berekenen setpoint

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Plaats reactie
Treeske
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 dec 2016, 13:47

verzoek berekenen setpoint

Bericht door Treeske »

Hoi Kiek,

In 2017 bleek het niet mogelijk om mijn setpoint te berekenen met de bloedwaarden, die ik vanaf 2006 had verzameld.
Nu ben ik opnieuw aan het instellen na de overstap van de (vernieuwde) Euthyrox op Thyrax. Dit geeft wat meer variatie in mijn bloedwaarden.
Misschien dat een setpoint bepalen nu wel lukt?

Deze bloedwaarden heb ik in het ziekenhuis laten prikken (andere referentiewaarden)
Referentiewaarden TSH 0.27-4.2/FT4 9.00-24.00/FT3 3.4/6.5

04 2018: TSH 0.81/ FT4 18.2 / FT3 3.8 (112.5mcg Euthyrox)
02 2020: TSH 4.10/ FT4 14.6 / FT3 3.2* (100 mcg Thyrax)
04 2020: TSH 3.00/ FT4 16.7 / FT3 3.7 (112.5 mcg Thyrax)

Deze bloedwaarden zijn van een ander lab. Maar ik kan me voorstellen dat deze niet samen te gebruiken zijn.
Ik vind het zelf opvallend dat mijn FT4 bijna niet of op een niet logische wijze mee beweegt met de TSH.
Referentiewaarden TSH 0.55-4.8/FT4 11.50-23.00

10 2018: TSH 0.42/ FT4 17.3 (112.5mcg Euthyrox)
12 2018: TSH 1.20/ FT4 18.5 (106.25 mcg Euthyrox)
07 2019: TSH 1.80/ FT4 17.6 (100 mcg Euthyrox)
01 2020: TSH 0.19/ FT4 18.3 (100 mcg Euthyrox nieuwe samenstelling)


Ik ben benieuwd of er met deze waarden wel een setpoint berekend kan worden.
Ik heb een stille hoop dat dit met de waarden uit het ziekenhuis lukt, maar misschien zijn 3 resultaten te weinig?

Groet,
Treeske
Kiek
Berichten: 5111
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Kiek »

Hallo Treeske,

Je eerste rijtje heb ik in de app gestopt:
set point FT4 ca. 17.3- TSH ca. 1.5.

Wel een beetje magere hoeveelheid waarden.
Maar het geeft misschien wel een indicatie.

Misschien kom je daar als je 6.25 µg Thyrax erbij doet = een kwartje van een blauwe Thyrax 25 µg.

Hartelijke groet,
Kiek
Bijlagen
TreeskeApril 2020.jpg
TreeskeApril 2020.jpg (38.99 KiB) 486 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Treeske
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 dec 2016, 13:47

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Treeske »

Dank je wel Kiek!
Ik ben blij dat ik nu een indicatie heb.

Ik voel zelf ook veel voor een verhoging met 6.25mcg en ga dit voorleggen aan mijn huisarts.

Groet,
Treeske
Treeske
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 dec 2016, 13:47

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Treeske »

Hallo Kiek,

Ik had in overleg met de huisarts de Thyrax verhoogd met 12,5 mcg en zit nu op een totaal van 125 mcg.
Na 7 weken bloed geprikt, (ongeveer) dezelfde tijd, dezelfde omstandigheden en zonder medicatie.

Mijn nieuwe bloedwaarden na de verhoging zijn:
TSH 1,1
FT4 17,1
FT3 3,7

Met mijn FT4 zit ik nu aardig op het berekende setpoint, de TSH komt wat lager uit.
Zou je deze waarden willen toevoegen aan de tabel?


Groet,
Treeske
Kiek
Berichten: 5111
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Kiek »

Hallo Treeske,

Hieronder je nieuwe curve, waarbij set point: FT4 17.26 pmol/l en TSH 1.27 mU/l.
Het set point FT4 is 3/100 lager.
De TSH met 15/100.

Hartelijke groet,
Kiek
Bijlagen
TreeskeJuni2020.jpg
TreeskeJuni2020.jpg (38.67 KiB) 330 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Treeske
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 dec 2016, 13:47

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Treeske »

Bedankt weer Kiek!
Het lijkt erop dat ik nu met mijn waarden redelijk in de buurt van het setpoint zit.
Niets meer aan veranderen, lijkt mij.

Groet,
Treeske
Treeske
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 dec 2016, 13:47

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Treeske »

In augustus en oktober opnieuw bloed laten prikken. In de ochtend, nuchter, zelfde lab.

augustus 2020 - i.v.m. hittegolf beetje gerommeld met de inname van 125/112.5 mcg Thyrax dus niet betrouwbaar.
TSH 3.4
FT4 17.3
FT3 3.5

oktober 2020 - na 2 maanden 125mcg Thyrax (1 en 1/4 witte van 100mcg om intolerantie voor de blauwe kleurstof uit te sluiten)
TSH 3.2
FT4 17.4
FT3 3.5

Toen ik de waardes van oktober doorkreeg van de assistente dacht ik dat ze zich vergiste en de waardes van augustus noemde. Maar er zijn kleine verschillen. Volgens de assistente waren het beide keren prachtige waarden en ik moet de energie nog vinden om met de huisarts te overleggen.

Waarschijnlijk zijn deze waardes niet bruikbaar voor de berekening van het setpoint. Ik raak er zelf tenminste eerder van in de war dan dat ik er iets aan heb. Ik voel me inmiddels echt slecht. Somber en ook de automatische piloot doet het niet meer.

Omdat de TSH voor mijn doen hoog is (was tot vorig jaar altijd onder de 1) heb ik op eigen initiatief opgehoogd met 3xper week een kwart witte Thyrax erbij. Ik overweeg de overstap naar maar weer een ander merk, maar heb hier tegelijkertijd ook de energie niet voor.

Ik ben toch benieuwd of hier een bruikbaar setpoint van is te maken.

Groet,
Treeske
Kiek
Berichten: 5111
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Kiek »

Hallo Treeske,

Inderdaad typisch, die hoge TSH's.
Zonder wijzigingen van labmachinerie?
Afijn, 'k heb je laatste waarden maar bij het eerste groepje gezet.

Met je eerste groepje waarden was het set point FT4 17.26 pmol/l met een TSH van 1.27 mU/l.
En nu kruipt het set point via 17.7/1.02 naar 17.9/0.9.
Dat komt door de flink veranderende vorm van de curve: meer naar die 2 nieuwe groene blokjes aan de rechter kant getrokken.

Misschien zal later blijken of die waarden bij de eerste serie horen, of toch apart neergezet moeten worden.

Tot de volgende!
Kiek
Bijlagen
TreeskeNov2020.jpg
TreeskeNov2020.jpg (38.92 KiB) 74 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Treeske
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 dec 2016, 13:47

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Treeske »

Dank je Kiek!
Zonder wijzigingen van labmachinerie?
Ja, geprikt in hetzelfde lab en met dezelfde referentiewaarden.
En nu kruipt het set point via 17.7/1.02 naar 17.9/0.9.
Dus ik zit in ieder geval met de FT4 van 17.4 al goed, misschien nog iets te hoog omdat mijn gemiddelde over de dag genomen hoger zal zijn?
Wat de TSH betreft heb ik geen idee hoe ik die passend zou moeten krijgen.

Kunnen deze rare waarden te maken hebben met de lage FT3? (De FT3 is 3.5 met referentiewaarden 3.4 - 6.5)
In juni heb ik een vergelijkbare FT4 (17.1) - een hogere FT3 (3.7) - en een véél lagere TSH (1.1).
Eigenlijk vind ik dat veel logischer, alhoewel ik toen 12,5 mcg minder Thyrax slikte en dan ben ik alweer in de war :?

Ik voel me bar slecht en weet even niet meer wat te doen.
Ophogen met zo'n hoge FT4? Dat is met kwartjes van 100 ook niet goed te doen.

Als iemand een verklaring of advies voor me heeft dan hoor ik het graag.

Groetjes,
Treeske
Kiek
Berichten: 5111
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: verzoek berekenen setpoint

Bericht door Kiek »

Beste Treeske,

Je FT3 van 3.5 en 3.7 is vrijwel hetzelfde, zoals het hoort.....
Het is het doel van je schildklierhormoonhuishouding om de FT3 in hetzelfde gebiedje te houden.
De T3 wisselt wat meer dan de FT3.

Ik zou met jouw waarden toch een beetje meer gaan slikken, richting een tikje hogere FT4.
Beetje experimenteren.
In verband met je blauw-allergie, is misschien 25 µg van een ander merk een optie, om makkelijker te spelen met hoeveelheden?

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie