Setpoint Kaaskoekje

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Kaaskoekje
Berichten: 21
Lid geworden op: 14 jan 2019, 19:26

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kaaskoekje »

Heej Kiek,

Nou, ik heb met mijn internist gesproken en ook uitgelegd dat ik sinds die bad trip slecht slaap, vaak onrustig ben, veel stress heb. Uitgelegd dat ik moeilijk kan inschatten of mijn schildklier hier wellicht in meespeelt, maar dat ik mij vooral verbaas over dat nu 2,5 maand later mijn lijf nog steeds niet rustig genoeg is om gewoon lekker te kunnen slapen.

Zij gaf aan dat gezien mijn waarden ik goed zat, en ze niet op basis daarvan vermoedde dat ik hyperde. Maar ze zag ook in dat dit geen doen was.

Mijn vorige dosis van 0.075 Thyrax was destijds te laag en gaf heel veel vermoeidheid nog. Nu stelde zij voor om mijn dosis nu 0.0875 in het weekend te slikken en de overige vijf dagen 0.075. Ik ben hier zelf wat huiverig voor, bang weer heel vermoeid te worden, maar mag binnen 6 weken, of over 6 weken weer kijken hoe het dan gaat.

Nu waren mijn waardes vandaag, zonder wisseling in dosis afgelopen tijd:

TSH 2,1
T4 18,8
T3 4,5

Geprikt toen ik net uit bed was rond 09:30 (nuchter, zonder medicatie).

Mijn internist gaf aan dat de schommeling van waardes natuurlijk was. Ik verbaas mij er weer over hoe het nu weer gewisseld is. Kan jij ze toevoegen?

Dit is overigens ook de eerste keer dat mijn T3 lager is dan ik altijd heb. Maakt dat nog iets van verschil?

Bedankt alvast!

Kaaskoekje
Berichten: 21
Lid geworden op: 14 jan 2019, 19:26

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kaaskoekje »

Heej Kiek,

Ik zie net dat ik afgelopen maanden in het prikken niet consequent ben geweest qua tijd. Wel altijd nuchter, zonder medicatie. Maar het wisselt tussen de 09:00 en de 11:00 dat ik mij liet prikken.

Wat opvalt is dat het lijkt alsof de TSH vroeger in de ochtend wat hoger is, en richting de middag lager wordt. Afgelopen drie keer prikken, met mijn toenmalige dosis Thyrax, was 09:45 een TSH van 2,2 - 11:01 een TSH van 1,8 - 11:34 een TSH van 1,1. Ook was de keer prikken in de middag, niet nuchter, om 14:10 mijn TSH 0,93.

Nu weet ik niet of dit logisch is, maar het suggereert wel een verband. Mijn ft4 daarentegen lijkt hier niet op te reageren.

Nieuwsgierig wat je hier van vindt. Het zijn nogal wat berichten. Maar ik ben zoekende, en dit is de eerste keer dat ik wat serieuzer probeer te kijken naar mijn persoonlijke waarden i.c.m. met hoe ik mij voel. I.p.v. dat ik puur richting de norm probeer te kijken.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Kiek
Berichten: 4802
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kiek »

Ha Kaaskoek!

"Nu hoor ik vaak dat je schildklier wat luier wordt bij toedienen van medicatie, dat zou verklaren dat de waardes bleven hangen denk ik?"

Welnee, een schildklier wordt niet luier. Gooi die term maar in de prullenbak. Het geeft een hardnekkig verkeerd beeld. Uit de jaren vijftig, of zo. Een opgezette schildklier door jodiumgebrek...en gewichtstoename. Dus lui.

Een opkomende hypothyreoïdie gaat meestal gepaard met vermoeidheid. Soms zijn deze mensen zo moe dat ze zonder levothyroxine-correctie niet meer in staat zijn arbeid te verrichten.
De bijbehorende schildklieren werken zich dus uit de naad. Zo'n schildklier wordt daartoe aangezet door de chronisch verhoogde TSH. Bij een mens behoort een bepaalde FT4 bij een bepaalde (vaste) TSH-stimulatie. De TSH verhoogt al als er iets te weinig FT4 aan te maken is.
Arm schildklierweefsel...een enkel soort hypothyreoïdie ontwikkelt door die fikse stimulatie een vergrote schildklier.
En andere soorten heftige hypo's houden een normale schildkliergrootte (ca. 8%). Aparte soorten...
Levothyroxine verricht wonderen: het schildklierweefsel 'krimpt'.
De stimulerende TSH krijgt indirect het sein dat er voldoende FT4 aan te maken is, en daalt.

Al je verder goed bent ingesteld, heeft stress niet veel met je schildklier te maken.
Maar gedoe in een afgebroken relatie is bepaald geen rustgevende business.
Met bad trips heb ik geen ervaring.

Een verhoging van 12.50 µg is heftig bij je huidige waarden:
TSH 2,1 mU/l - FT4 18,8 pmol/l - FT3 4,5 pmol/l.

Je oudere FT3'tjes tonen zich echt voorbeeldig.
Ze trekken zich niets aan van het geflikflooi van je FT4/TSH, maar blijven allen in hetzelfde gebied. En zo hoort het. Want dát is het werk waaromheen het allemaal draait. Super!
Je laatste FT3 zit wel binnen de ref.-range, doch past het minst van die hele reeks. Misschien een minder goeie meting. Of last van je prikcapriolen?

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Kaaskoekje
Berichten: 21
Lid geworden op: 14 jan 2019, 19:26

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kaaskoekje »

Heej Kiek,

Ik vind het maar lastig. Ik probeer vooral een antwoord te krijgen op waarom ik niet met meer rust ook daadwerkelijk tot rust kom en maar wakker lig terwijl ik moe ben en ik niet ronduit pieker.

Overigens wordt mijn medicatie niet verhoogd, maar juist verlaagd momenteel. Of bedoelde je dit niet met de 12.50 µg stijging?

Groet,
Kaaskoekje

Kaaskoekje
Berichten: 21
Lid geworden op: 14 jan 2019, 19:26

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kaaskoekje »

Gek, ik kan mijn vorige bericht niet aanpassen. Maar dit moet er staan:

Heej Kiek,

Ik vind het maar lastig.

Overigens wordt mijn medicatie niet verhoogd, maar juist verlaagd momenteel. Of bedoelde je dit niet met de 12.50 µg stijging?

Ah, ik zie in waardoor je dat dacht. Ik slikte 0,0875 afgelopen maanden. En dit wordt nu verlaagd naar in het weekend 0,0875 en de overige vijf dagen 0,0750. Om te kijken of het scherpe randje eraf gaat, ik dan beter slaap, minder snel overprikkeld ben etc.

Ik denk dat je de bad trip kan beschouwen als een willekeurige andere traumatische ervaring. Net alsof je een ongeluk ziet gebeuren voor je neus, en je lijf volledig in paniek schiet. Maar dan gebeurt dit effect in je hoofd. Met een brein dat een tijd in de paniekstand blijft staan. Pure stress dus.

Voor die bad trip slikte ik ook al 0,0875, en ik herinner mij van die periode wel dat ik minder goed sliep, alles helderder/scherper binnen kwam maar ik daardoor mij ook onprettiger begon te voelen in situaties met veel licht of geluid. Ik begon denk ik sinds die dosis zaken te ontwijken die ik daarvoor juist oppakte (toen ik aan de Thyrax begon fietste ik geregeld kilometers af, sinds deze dosis werd ik ineens argwanend voor de onrust die daar bij kwam kijken). Daarom is er de twijfel of ik met 0,0875 niet net iets te hoog zit, en ik daardoor misschien gevoeliger ben dan voorheen.

Groet,
Kaaskoekje

Kiek
Berichten: 4802
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kiek »

Je omschrijving van een bad trip geeft me nu een beeld, Kaaskoekje.
Wat een miserie dat je zo'n situatie niet 'uit' kunt zetten!

Alhoewel ik geen idee heb onder welke tijd- en dosisomstandigheden je die waarden hebt laten prikken, leek een verhoging teveel bij een FT4 van 18+.
Dan zou je stress wel degelijk door de levothyroxine veroorzaakt kunnen worden (gehyper).
Je geruststellende verlaging klinkt beter.

Ik vind een wisselende om-en-om-dosering vreemd.
Je doel is een doorlopend rustig 24-uurs ritme.
Een vast patroon.
Maar je maakt er een zooitje van door zo nu en dan een lagere dosis te nemen (of hoger).
Laat je toch niet kisten door de standaard hoeveelheden µg!
Zorg voor een vast doseringsritme en -hoeveelheid.

Als je Euthyrox slikt, dan vraag je er een doosje Thyrax van 25 µg bij.
Altijd handig voor de fijnafstemming. Want heel goed breekbaar.
Levothyroxine= levothyroxine.

Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Kaaskoekje
Berichten: 21
Lid geworden op: 14 jan 2019, 19:26

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kaaskoekje »

Dankje Kiek,

Ik slik Thyrax, en kan vrij makkelijk doseren. De beredenering van de internist was dat het makkelijker te onthouden was als je het zo zou slikken. Terwijl ik als voorkeur liever iets minder in medicatie zou zakken, en dan een kwart pilletje per dag minder te slikken om mijn lijf elke dag dezelfde dosis te geven. Of desnoods om de dag 0,0875 en 0,0750 om er toch iets van ritme in te houden.

Maar ik vermoed dat ze dit wil omdat ik bij mijn dosis van 0,0750 (i.c.m. TSH 4,1 en ft4 15,5) mij al wel beter voelde maar dit niet constant was. En het lijkt alsof ik toen met mijn dosis van 0,0875 net iets te ver ben doorgeschoten op basis van klachten die kunnen betekenen dat ik licht hyper (wat jouw conclusie ook was op basis van mijn ft4 van 19,7 en 18,8, begrijp ik, bij een dosis van 0,0875 elke dag). En dat ze dan achteraf kan inschatten of er wellicht weer iets bij moet aan medicatie, als het blijkt dat dit ook geen effect heeft.

We zullen zien. Ik probeer mij maar steeds voor te houden dat ik met mijn dosis van 0,0750 destijds vaker moe was maar wel veel meer uit handen kreeg. T'is ook geen doen om nu continu bij elk wissewasje mijzelf te moeten afvragen of het mijn lijf niet in de onrust jaagt.

In ieder geval bedankt voor het meedenken Kiek! Het zal voor mij denk ik nog even een zoektocht worden bij welke dosis medicatie ik mij het beste voel.

Kiek
Berichten: 4802
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kiek »

Het leren begrijpen van je waarden is echt belangrijk, Kaaskoekje.
Het betekent onafhankelijkheid.
Je blijft dan wel afhankelijk van lab, maar je kunt je expertise gebruiken om je specialist onderbouwd te adviseren.

Het opbouwen van kennis betekent echt dat je a l t i j d onder dezelfde condities, op het minst dynamische moment je waarden laat prikken. Dat betekent 's ochtends vroeg. Zes weken na de laatste dosiswijziging.
Dat is een belangrijk moment.
Anders blijft het een levenslange tombola.

Sterkte en een hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Kiek
Berichten: 4802
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kiek »

Voorbeeld van 3 mensen met dezelfde dosis, hetzelfde set point, hetzelfde dag- en nachtritme en dezelfde halfwaardetijd.
Hier is een verschil aangeduid van de opname van levothyroxine die ook individueel bepaald is.
Die zie je aan de verschillende golfjes in het eerste deel, na het slikken van de dosis.
Bijlagen
Opname triple 2 x 24 uur LT4.jpg
Opname triple 2 x 24 uur LT4.jpg (85.61 KiB) 104 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Kaaskoekje
Berichten: 21
Lid geworden op: 14 jan 2019, 19:26

Re: Setpoint Kaaskoekje

Bericht door Kaaskoekje »

Heej Kiek,

Even een update. Ik ben geminderd met de medicatie, en nu durf ik toch wel te zeggen dat ik aan het hyperen was. Met de dag verdraag ik alles beter, vandaag zelfs de hele dag op de fiets in de zon! Terwijl ik afgelopen weken de gordijnen dicht moest hebben om een beetje rustig te blijven..

Ik vermoed dat ik maanden lang toch een net te hoge dosis heb gekregen. Het lijkt haast alsof de mindering nu al, op zo'n korte termijn, ervoor zorgt dat het scherpe randje eraf is. Ik ben ook weer drie kilo aangekomen (ik vermoed vocht wat beter vasthoudt). En mijn energie is veel beter gebalanceerd afgelopen dagen. Niet van heel onrustig energiek naar afgevlakt en moe, maar gewoon een gezonde dosis energie waarmee ik de dag goed doorkom.

Voor mij een duidelijke bevestiging dat ik (iets) te hoog zat (en nog steeds zit, niet alle klachten zijn nog verdwenen). Maar ik heb nu al zeker drie dagen dat ik heerlijk de dag door kom, hier teken ik graag voor! Nu afwachten en finetunen met de medicatie zodat ik stabiel blijf.

Heel erg bedankt voor het meedenken!

Plaats reactie