Verzoek bepalen setpoint

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Plaats reactie
Janine(0301)
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 mei 2020, 16:10

Verzoek bepalen setpoint

Bericht door Janine(0301) »

Hallo Kiek,

Zou je mijn setpoint willen bepalen?

Na een hemithyreoïdectomie (maart 2019) gebruik ik sinds juni 2019 levothyroxine (Teva).
Hierna mijn waarden. Allen nuchter, zonder dosis levothyroxine en ´s ochtends vroeg. Ik ben op zoek naar een verklaring voor de dalende lijn van de FT4.

01-05-2019: TSH: 5,8 | FT4: 10,5 | Dosis: n.v.t.
12-06-2019: TSH: 9,1 | FT4: 10,7 | Dosis: 100
31-07-2019: TSH: 2,5 | FT4: 13,1 | Dosis: 125
23-10-2019: TSH: 0,14 | FT4: 17,1 | Dosis: 125
22-01-2020: TSH: 0,07 | FT4: 14,8 | Dosis: 125
*06-05-2020: TSH: 0,49 | FT4: 12 | Dosis: 125 ? (nog met huisarts bespreken)

*I.v.m. de Coronacrisis zijn de waarden van 6 mei jl. afkomstig van een ander lab. Ik vraag me dan ook af of de laatste waarden bruikbaar zijn voor het bepalen van mijn setpoint.

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groet,
Janine

Janine(0301)
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 mei 2020, 16:10

Verzoek bepalen setpoint

Bericht door Janine(0301) »

Hallo Kiek,

Zou je mijn setpoint willen bepalen?

Na een hemithyreoïdectomie (maart 2019) gebruik ik sinds juni 2019 levothyroxine (Teva).
Hierna mijn waarden. Allen nuchter, zonder dosis levothyroxine en ´s ochtends vroeg. Ik ben op zoek naar een verklaring voor de dalende lijn van de FT4.

In het onderstaande overzicht een aantal aanvullingen op mijn eerste bericht.

01-05-2019: TSH: 5,8 | FT4: 10,5 | Dosis: n.v.t.
12-06-2019: TSH: 9,1 | FT4: 10,7 | 19-06-2019 gestart met 100
31-07-2019: TSH: 2,5 | FT4: 13,1 | 15-08-2019 verhoogd naar 125
23-10-2019: TSH: 0,14 | FT4: 17,1 | Dosis: 125
22-01-2020: TSH: 0,07 | FT4: 14,8 | Dosis: 125
*06-05-2020: TSH: 0,49 | FT4: 12 | 13-05-2020 verhoogd naar 150

*I.v.m. de Coronacrisis zijn de waarden van 6 mei jl. afkomstig van een ander lab. Ik vraag me dan ook af of de laatste waarden bruikbaar zijn voor het bepalen van mijn setpoint.

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groet,
Janine

Kiek
Berichten: 4798
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek bepalen setpoint

Bericht door Kiek »

Hallo Janine, welkom!

Het set point is uitsluitend juist voor waarden van één en hetzelfde lab/meetapparatuur.
De eerste vier waarden passen wel bij elkaar.
Je laatste twee waarden zijn gemeten met ander meetapparatuur.

10.50 5.80
10.70 9.10
13.10 2.50
17.10 0.14

Deze vier waarden geven een set point FT4 ca. 13.8 pmol/l met een TSH van iets meer dan 1 mU/l.

Misschien heb je er wat aan.

Met vriendelijke groet,
Kiek

PS: Laat je je waarden wel prikken voordat je je dagdosis geslikt hebt? Dus slikken na het prikken? Dit is heus belangrijk!
Bijlagen
JanineMei2020.jpg
JanineMei2020.jpg (39.3 KiB) 70 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Janine(0301)
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 mei 2020, 16:10

Re: Verzoek bepalen setpoint

Bericht door Janine(0301) »

Dag Kiek,

Dank voor de moeite en je heldere reactie.

Prikken doe ik altijd zonder dosis levothyroxine en vroeg in de ochtend. Alleen de laatste waarde (6 mei) is van een ander lab.

Met vriendelijke groet,
Janine

Kiek
Berichten: 4798
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek bepalen setpoint

Bericht door Kiek »

Hallo Janine,

22-01-2020: TSH: 0,07 | FT4: 14,8 | Dosis: 125
De TSH is extreem laag voor een FT4 van 14 pmol/l.
Zelfs lager dan bij je FT4 van 17.
Dat klopt fysiologisch niet.

Het verschil is te groot.
Als het gemeten is in hetzelfde lab, dan is het een meetfout.
Komt wel vaker voor: ca. 10% in het laagste gebied van de TSH's.
Of misschien een tikfout: een TSH van 0,07 mU/l hoort in het eerste rijtje bij een FT4 van ca. 19 pmol/l.


Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie