Setpoint berekenen na verwijdering halve schildklier

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Plaats reactie
MirZon
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 nov 2020, 13:58

Setpoint berekenen na verwijdering halve schildklier

Bericht door MirZon »

Beste Kiek,

Graag wil ik mijn setpoint laten berekenen.
Dit n.a.v. mijn halve schildklierverwijdering, 11 juni jl.
Tot op heden ben ik nog nooit schildklier patiënte geweest.

In het ‘kort’ zal ik mijn achtergrond toelichten.

Aangezien ik jaarlijks door de huisarts wordt opgeroepen voor bloedonderzoek i.v.m. hart- en vaatziekten, worden op de één of andere manier ook altijd mijn schildklierwaarden meegenomen.
Achteraf gezien heel fijn, want hierdoor weet ik welke waarden ik altijd heb gehad.

Vanaf april 2019 begon ik vage klachten te krijgen. Haaruitval, overmatige transpiratie, veel dorst, ik viel af, gevoel van flauwte, hartkloppingen etc.
In augustus 2019 zijn aan de hand van deze klachten mijn schildklierwaarden geprikt en niets aan de hand.
Totdat ik in oktober 2019 verslechterde. Ik bleek een te snelle schildklier te hebben, dit werd veroorzaakt door Thyreoïditis van de Quervain.
Het goede nieuws was dat mijn Anti-TPO en Anti-TSH niet verhoogd waren, waardoor ik in principe geen blijvende schildklier patiënte was.
Voor mijn te snelle schildklier kreeg ik voor de pijn ontstekingsremmers. Van een te snelle schildklier ging ik, volgens het boekje, naar een te langzame schildklier. Ook voor mijn te langzame schildklier kreeg ik, op mijn verzoek, geen medicatie.
Tijdens verdere onderzoeken vonden ze een tumor in mijn schildklier, Bethesda 6.
Ik kwam hierdoor bij ziekenhuis nummer 2 terecht en later bij ziekenhuis nummer 3.
Ziekenhuis nummer 3 heeft mij geopereerd en hier ben ik nu onder behandeling.
Afgelopen juni is mijn halve schildklier operatief verwijderd. Het bleef gelukkig enkel bij deze operatie.
De operatie ben ik in gegaan met schildklierwaarden die herstellende waren van de Thyreoïditis van de Quervain.
Na mijn operatie verslechterden mijn waarden naar Subklinische Hypothyreoïdie.
Mijn endocrinoloog besloot om Euthyrox voor te schrijven omdat hij niet het vertrouwen had dat het nog uit zichzelf ging herstellen en ik mij alsmaar beroerder ging voelen.
Wat ook meespeelde was mogelijk de gedachtegang dat de pathologen die mijn tumor en schildklierweefsel hadden onderzocht o.a. ook lymfocytaire thyreoïditis, enige hyperplasie en Hashimoto-achtige veranderingen hadden gevonden.
Ondanks dat bij 3 ziekenhuizen mijn Anti-TPO niet verhoogd was.
Met de medicatie hoopte mijn endocrinoloog mijn overgebleven schildklier (tijdelijk?) een steuntje in de rug te geven.
Vanaf dag 1 slik ik mijn medicatie ’s avonds, op een vast tijdstip. Bloedprikken doe ik in de ochtend, eveneens rond een vast tijdstip, alleen niet nuchter omdat ik in de avond mijn medicatie inneem.

Hieronder mijn schildklierwaarden van 3 verschillende ziekenhuizen en hierbij ook de verschillende referentiewaarden.

ZIEKENHUIS NR 1
Referentiewaarden:
TSH 0.3 – 5.6
FT4 7.0 – 16.0

03-05-2010 TSH 1.8 - FT4 niet geprikt
11-07-2011 TSH 0.66 - FT4 niet geprikt
26-09-2012 TSH 1.0 - FT4 niet geprikt
12-07-2013 TSH 1.1 - FT4 niet geprikt
08-09-2014 TSH 0.70 - FT4 10.0
16-01-2015 TSH 1.0 - FT4 niet geprikt
18-05-2017 TSH 0.74 - FT4 10.7

09-01-2019 TSH 0.81 - FT4 niet geprikt
21-08-2019 TSH 1.1 - FT4 10.0
21-10-2019 TSH <0.02 (L) - FT4 28.6 (H) Te snelle schildklier door Thyreoïditis van de Quervain
11-11-2019 TSH 1.4 - FT4 6.2 (L) Richting langzame schildklier
09-12-2019 TSH 10.5 (H) - FT4 7.8 Langzame schildklier
10-01-2020 TSH 5.9 (H) - FT4 8.4
10-02-2020 TSH 3.5 - FT4 9.4
03-04-2020 TSH 3.2 - FT4 10.9
07-04-2020 TSH 3.2 - FT4 12.0
29-05-2020 TSH 2.3 - FT4 10.4


ZIEKENHUIS NR 2
Referentiewaarden:
TSH 0.500 – 4.20
FT4 10 – 25

10-12-2019 TSH 9.10 (H) - FT4 12
13-03-2020 TSH 2.99 - FT4 16


ZIEKENHUIS NR 3
Referentiewaarden:
TSH 0.3 – 4.5
FT4 12 – 22

03-03-2020 TSH 2.9 - FT4 14.6
23-04-2020 TSH 2.5 - FT4 13.2
30-06-2020 TSH 6.2 - FT4 13.0 Na de operatie
31-07-2020 TSH 8.6 - FT4 12.0
27-08-2020 TSH 8.6 - FT4 13.2

01-09-2020 Start Euthyrox 50 mcg

22-09-2020 TSH 3.3 - FT4 18.0
19-10-2020 TSH 1.9 - FT4 19.7

21-10-2020 Start verhoging;
Euthyrox 50 mcg en Euthyrox 75 mcg, afgewisseld om en om.


Ik realiseer mij dat bloedwaarden van 3 verschillende ziekenhuizen en ook nog eens 3 verschillende referentiewaarden het niet vergemakkelijkt.
Door de omstandigheden was dit niet anders.
Vanaf 2000 heb ik mijn schildklierwaarden. Hierdoor denk ik dat ik een redelijke richtlijn heb wat betreft mijn ideaalwaarde.
Desalniettemin ben ik heel benieuwd wat uit mijn berekening komt.
Alvast heel veel dank voor de moeite!

Met vriendelijke groet,

MirZon
Kiek
Berichten: 5111
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint berekenen na verwijdering halve schildklier

Bericht door Kiek »

Welkom op het forum, MirZon,

Wat een roetsjbaan heb je meegemaakt!

Eerst een paar opmerkingen:
Zoals je weet gaat het set point over de relatie van FT4 met TSH.
Dus labwaarden zonder FT4 gooi ik in de prullenbak.
Die geven wat betreft het set point geen informatie.
Dat geldt ook voor TSH-waarden < 0.02. Ook daar ontbeekt de precieze TSH.
Het geeft wel informatie over de bergen en dalen van je FT4.

Je serie begint eind augustus 2019 met FT4 10 pmol/l en een TSH van 1.1 mU/l.
Hierbij heb je klachten van hartkloppingen.
Deze waarden maken het zo oppervlakkig gezien niet aannemelijk dat je hartkloppingen iets te maken hebben met je schildkliersituatie.
Misschien geflipflopt in de roetsjbaan?
Twee maanden later is het raak: je hebt een FT4 van 28.6 pmol/l met en TSH van < 0.02.

Eigenlijk denk ik dat die hyperwaarden er niet bijhoren.
Er gebeurt iets toevalligs.
Onmiddellijk na deze hyperlabuitslag daalt de FT4 binnen drie weken zonder enige stimulatie tot ver onder het set point.
Dat heb ik nog niet eerder gezien.
Theoretisch zou die hyperwaarden toch mogelijk moeten zijn, maar wel met een veel veel véél lagere bijbehorende TSH.

De hierop volgende waarden- pre- en post OK- passen beter.
En het verhaal is duidelijk.
Ziekenhuis 3 geeft je een set point van FT4 ca. 19.8 pmol/l met een TSH van 1.6 mU/l.
TSH is tamelijk consistent, maar de FT4 kan nog wat zwabberen.

Ik kan hiervan geen plaatje maken, want mijn app heeft alleen maar eenvoudige rechttoe rechtaan mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,
Kiek


PS: De anti-TPO is handig voor de dokter als ie aanwezig is. Want argument om te behandelen met levothyroxine.
Verder heeft het tot nu toe nauwelijks een serieuze betekenis.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie